Nie na temat...
Nie wiem czy jest taki instrument który może to wygenerować. Może to dla łodzi podwodnych ? :biggrin: | ![]() |
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie wiem czy jest taki instrument który może to wygenerować. Może to dla łodzi podwodnych ? :biggrin: | ![]() |
A teraz powiedz w ilu utworach wystepuje bas ponizej 20hz?Nooo np organyale wiesz, coraz wiecej sciezek filmowych ma naprawde ekstremalnie niskie basy.
w związku z wolnym weekendem postanowiłem założyć sobie galerie DIY :
https://profiles.google.com/112513422065366764924/photos
w prawym rogu nad zdjęciami jest wybór stron galerii. Piszę o tym gdyż jest to mało widoczne a na pierwszej stronie jest w zasadzie niewiele... zachęcam też innych do stworzenia takiej galerii.
A co do peerlessa to szczerze ja też nie uważam by zamulał. Kiedyś miałem takie zdanie ale pobawiłem się z nim trochę i teraz twierdzę, że jest znośnie szybki... nawet mój znajomy ostatnio stwierdził że jest szybki a sam w samochodzie ma FOCAL-a 27cm (on w domowy się nie bawi)
gdy xxls grał z peerlessami hds 180exc to wydawał się być wolny i nigdy nie mogłem tego zgrać, teraz mam 3 way na etonach - dolny jest bardzo szybki i co i gdy ostatnio włączyłem suba to nie mam żadnych problemów ze zgraniem tego i żadnego zamulania, obawiam się że to hds 180 exc zamułał... Każdy ma jakieś swoje opinie na temat głośników, ja wiem że niczego w xxls mi nie brakuje a miałem Focala, Intertechnik mds multidrive, ravemaster 124 II i różne 20cm oprócz tego więc opinie na temat basu mam różne jak i różne były te głośniki... i Peerlessa nie zamierzam wymieniać, może niech po prostu przy okazji audioshow czy coś (mieszkam blisko) zainteresowani wbiją posłuchać jak gra peerless z 2 membranami biernymi... bo kto słyszał to nigdy nie powiedział, że gra wolno czy coś, zawsze słyszałem albo szybki albo jak nie na temat prędkości to że jest wtedy kiedy ma być a jak nie to znika itd... Nie zamierzam się wdawać w dyskusje na ten temat, ja jestem zadowolony i tyle, choć czasem mam chęć kupić 25 TIW i porównać jego jak to nadzwyczajną szybkość i pewnie w końcu się tak stanie
mogę tylko szczerze polecić kopiowanie liniii transmisyjnej na XLSie 10.
Częstotliwości poniżej 40 Hz powinny być obcięte. Zawarte w nich składowe będą osłabiać tylko całość miksu, wcale nie wpływając na jego lepsze brzmienie. Podobnie powinno się obciąć wysokie tony w rejonie około 16 500 Hz.
PM ]i jeszcze cytat z jednaj ciekawej strony: częstotliwości poniżej 40 Hz powinny być obcięte. Zawarte w nich składowe będą osłabiać tylko całość miksu, wcale nie wpływając na jego lepsze brzmienie. Podobnie powinno się obciąć wysokie tony w rejonie około 16 500 Hz.
zrodlo:
http://www.studiomastering.net/mastering03.html
właśnie odkryłeś cały sekret gów...ego brzmienia utworów o rozszerzeniu MP3
Oczywiście ze masz racje jeśli mówimy o budowie tlki do midwoofera, który odtwarza średnie tony. Wtedy zabawy w zmianę kształtu tunelu oraz rodzaj, ułożenie i ilośc wytłumienia sa jak najbardziej wskazane bo z tego co mi wiadomo trzeba zbijac harmoniczne które powodują nieprzyjemne efekty dzwiękowe. W przypadku modyfikowania gotowego projektu subwoofera TL autorstwa Frieda nie wydają mi się konieczne pomiary mikrofonem oraz nie występuja problemy opisane wyżej bo linia działa efektywnie do około 110Hz.sam mowilem, ze zeby zbudowac tl-ke trzeba zrobic kilka bud testowych, pomiarzyc, pobawic sie z wytlumieniem
Ale co do tlumienia to chyba nie masz racji bo na dole walczymy z harmonicznymi w tl.
Co do obudowy to nie miałem pomysłu więc zrobiłem prosto i standardowo, ale tu planuje kilka detali, które dopiero będą widoczne w finalnych obudowach...
Standard przy przejściu na lepszy sprzetJedynie co mogę powiedzieć to poznałem moje płyty i ulubione utwory na nowo, tyle detali w utworach jeszcze nigdy nie słyszałem...