Absorbery coś dały?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Absorbery coś dały?
yyyyyyyyy zmieściłeś Pana R. pod telewizorem ? i w jaki sposób doprawiłeś mu te wskaźniki ? :biggrin:Pana R. (to wielkie coś z niebieskimi wskazówkami)
jeżeli bredzę to skorygujcie mnie, proszę
Jeśli możesz to napisz jaką średnicę mają te BR i jaka jest pojemność tych monitorów.
Niepotrzebnie zabierasz sobie tylko litraż marian.
Po co aż taki duża średnica tunelu? Polinkowy HP68 (u Ciebie jest HP100) w zupełności wystarcza do 18cm woofera... Niepotrzebnie zabierasz sobie tylko litraż marian.
Większy tunel promieniuje lepiej, to oczywiste, ale zabiera też objetość w której głośnik pracuje. Najlepszym przykładem mogą być monitory Romana na Etonach (niedługo na forum je pokażemy).Nie prawda, większy tunel promieniuje sprawniej więc kompensuje to co zabiera z objętości.
Po co aż taki duża średnica tunelu? Polinkowy HP68 (u Ciebie jest HP100) w zupełności wystarcza do 18cm woofera... Niepotrzebnie zabierasz sobie tylko litraż marian.
A pokaż mi wymiary tej rury,bo jakoś nie mogę namierzyć. No i jak ona wygląda.
http://polink.com.pl/pliki/dane_tech/dane_tech_22.pdf
Jest tam 15litrów, po odjeciu tunelu HP50 i tego co zajmuje głośnik, zostaje jakieś 13,5litra. Na 18cm woofer troszkę mało... Teraz gdyby wstawić większy tunel jaki zastosował marian HP100, zabrałoby to kolejne 0,5 do 1litra. Przy takim litrażu ma to już znaczenie, a HP50 przy tym głośniku pracuje bardzo dobrze i nie ma potrzeby zwiekszać jego średnicy.