• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

budy zrobione, teraz zamowic fornirek tylko.. jutro klepie budy do kepow, te na focie do arnow 116.. frezow brak od tak sobie:)

Załączniki

• arn_112.jpg
    arn_112.jpg
    36.7 KB · Wyświetleń: 0
Moje nowe DIY, podłogówki na GDN 16/50/6 a właściwie na GTC 16/40/1 bo takie otrzymałem z Tonsilu parametr FS się trochę różni, na wysokich tonach SC10N, projekt zwrotnic znaleziony na forum. Aktualnie jestem w trakcie fornirowania. Czekam jeszcze na części zwrotnic i kolce z polinku.

jakbym miał wyżynarke sprawną to by były równe, a wiertarka to różnie wychodzi. Niestety jestem zmuszony do abstynencji :neutral: więc nie wiem jakby to wyszło po % ;)

kilka fotek z budowy:d

oraz pytanka

1. czym tniecie fornir? kilka razy mi się uszczerbił, co wtedy robicie? ja zmiliłem fornir zmieszałem z klejem i poszpachlowałem, zobaczymy jak wyjdzie po malowaniu

2. jakiej firmy lakier polecacie chciałbym gładki mat w kolorze ciemny dąb i czy lepiej malować pistoletem czy pędzlem?

Zigrin, jaka dales pojemnosc dla GDNa?
kiepas96, ladne zwrotnice - szkoda ze sie bardziej nie przylozyles :P
no i niewiem dlaczego niepodoba mi sie terminal tak nisko :/
kiepas96 napisał:
czym tniecie fornir?
nozyczkami ;)
kiepas96 napisał:
kilka razy mi się uszczerbił, co wtedy robicie?
ale jak i gdzie? juz polozony na krawedziach? wklejam braujacy pasek
kiepas96 napisał:
ja zmiliłem fornir zmieszałem z klejem i poszpachlowałem, zobaczymy jak wyjdzie po malowaniu
moze byc widac klej :???:
kiepas96 napisał:
chciałbym gładki mat w kolorze ciemny dąb
gladki to bedzie jak sobie na fornir zastosujesz wypelniacz porow. kolor proponuje nadac jednak przez bejce - lepszy efekt
kiepas96 napisał:
lepiej malować pistoletem czy pędzlem?
jezeli masz mozliwosc to tylko natrysk

moje maja wysokosc 90cm, ale beda pewnie na czyms staly;)
Szopler napisał:
Ło matko! Czemuż to pod wysokotonowca taki otwór wielgachny (i nierówny) ?
nierowny dla wysokiego ? a gdzie zlaczki ?;)odpowiedz sobie sam czemu taki nierowny;)
jakby byl fornir to juz bym je mial skonczone... ale dopiero w sierpniu je wykoncze..

[ Dodano: 2008-07-10, 12:28 ]
tak z innej beczki... ludzie pozamawiali tyle glosnikow z AC a zadnych nowyh konstrukcji wlasciwie.... co jest ?

Pawel S. napisał:
Zigrin, jaka dales pojemnosc dla GDNa?

Ostatecznie dałem go w ok 20L, trzeba jeszcze trochę odliczyć na zwrotnice i wytłumienie.

Mam jeszcze pytanie, czym wytłumić, mam coś w rodzaju watoliny pod dostatkiem(w załączniku foto), tego używa się przy produkcji garniturów, nie mam pojęcia do czego, ale nie wiem czy lepiej nie poszukać jakiegoś innego materiału. CO do samego wytłumienia to planuje zastosować ja na tylnej ściance, za głośnikami, całych bocznych, oraz spodzie i górze komory.

Załączniki

• s6300173_835.jpg
    s6300173_835.jpg
    46.7 KB · Wyświetleń: 0
Wytłumienia nie odlicza się od objętości! Dając wytłumienie nawet można zwiększyć pozorną objętość, tzn. głośnik będzie "widział" objętość większą niż jest w rzeczywistości.

Spokojnie możesz dać tą watolinę jako wytłumienie, myślę, że dobrze się sprawdzi :wink:
Sam musisz dobrać eksperymentalnie jaka ilość waty będzie najlepsza.

Dzięki za uwagę, brak wiedzy wychodzi :oops: wiedziałem o tej pozornej objętości, ale nie pomyślałem, że to nie ma takiego wpływu jak założyłem na rzeczywistą pojemność skrzyni :wink:

Zigrin napisał:
CO do samego wytłumienia to planuje zastosować ja na tylnej ściance, za głośnikami, całych bocznych, oraz spodzie i górze komory.
bez przesady. ja bym dal tylko za glosnikiem. utnij pasek szerszy o pare cm od szerokosci wnetrza kolumny i zamocuj to na wcisk

dzisiejsze prace do kepa:) i porownianie obok do bud dla arnow116

Załączniki

• 111_149.jpg
    111_149.jpg
    20.8 KB · Wyświetleń: 0

prawie gotowe tylko przykleić na front fornir i wyciąć dziury na głośniki, tylko nie bardzo wiem jak, poradźcie coś

dla tego dziury pod głośniki frezuje się po przyklejeniu forniru :P kup jakiś nożyk do tapet, taki ostry z wyłamywanym ostrzem i kombinuj :)

Powrót