• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mój nowy podopieczny - Vifa NE315W-04. Na początek aplikacja BR (od 115l przez 100l kończąc na 80l). A jak największy litraż BR nie będzie miał zadowalająco niskiego f6 i wytrzymałość mocowa głośnika będzie niska to zainwestuje w testy aplikacji TL. Znając swoje preferencje pewnie skończy się na 300 litrowej klofcie TL z długością tunelu powyżej 3m.

Nie mam szczęścia ostatnio do sprzedawców allegro. Dzisiaj przyjechały mccauley b1240 znowu w watpliwym opakowaniu. O ile transport przeżyły to jeden z nich zle zregenerowany, co jest dziwne bo robione w dragon's head...

Ja kiedys dostalem z USA glosniki wysokotonowe po prostu wlozone do tego malego opakowania (small flat rate).
SMALL-FRB-01-main-900x695.jpg

Przezyly i nawet zadnego wgniecenia czy polamania nie bylo ;)

Ostatnia edycja:
Sprawa wygląda tak: gość z allegro jakiś czas temu wysłał je do regeneracji i po otrzymaniu sprawdził je niby na małej mocy i były ok. Do tej pory leżały i nic z nimi nie robił. Teoretycznie można się machnąć w ocenie stanu bo sam po podłaczeniu na pełnym paśmie myślałem że jest ok ale grał ciszej. Po dokładnym sprawdzeniu cewka pięknie ociera o szczeline, na oko widać jakby lekko przekrzywiona membrana była. Chyba ktoś nie wycentrował i krzywo do dolnego resora przykleił. Gość ma jutro się z nimi kontaktować jak tego nie zrobia to zwracam i dziękuję.

do mnie dziś dotarły Seasy i zdziwiłem się ze nie są oryginalnie zapakowane ale na szczęście są cale :)

jutro zrobię fronty mam nadzieje że nic nie spier....:lol:

Ostatnia edycja:
Juz jest lepiej
Dołoż pułapkę na woofer na 6 kilo

Czekam na części z Polinka, w wersji z dołożonym jeszcze 10uF+8R2 zgranie fazowe ciut lepiej wygląda, cięcie spada na 2kHz, no ale w okolicach 3kHz wcześniej było około -3dB z korekcją -5dB, więc troszkę większy dołek się zrobił.
Co byście polecili zostawić?
W sumie to obie zwrotnice wyglądają bardzo podobnie, więc coś czuję, że warto posłuchać i wtedy zdecydować.

Tak swoją drogą jestem prawie przekonany, że ta wersja ostania co jakoś wymodziłem zagra lepiej niż poprzednia złożona z byle czego. Zastanawiam się czy przy tanich głośnikach ma sens aż tak długo rozwodzić się nad zwrotnicą, choć jak ma to dołożyć kilka % do jakości to czemu nie...

Czekam na części z Polinka, w wersji z dołożonym jeszcze 10uF+8R2 zgranie fazowe ciut lepiej wygląda, cięcie spada na 2kHz, no ale w okolicach 3kHz wcześniej było około -3dB z korekcją -5dB, więc troszkę większy dołek się zrobił.
Co byście polecili zostawić?
W sumie to obie zwrotnice wyglądają bardzo podobnie, więc coś czuję, że warto posłuchać i wtedy zdecydować.
Pokaz wykresy

Powrót