• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

JAk się nazywa ten materiał którym się wykańcza kolumny estradowe?
Bądź jakim jeszcze materiałem (krawieckim) mogę fajnie wykończyć kolumienki?

[ Dodano: 2008-08-30, 17:48 ]
i jeszcze w jaki sposób przymocować ten materiał do kolumny? uszyć taką "rękawice" i nasunąć czy jakoś jeszcze inaczej?

Pierwsza i mam nadzieje ostatnia próba kładzenia forniru :oops:

abcd0005ud9.jpg

Camel-, przeciez na butapren klei sie tak samo jak na moment :!:
vicher, na allegro sobie poszukaj - tzw "kocyk" to jakas wykladzina tapicerska czy jakies inne wynalazki. nieradze tego niczym zastepowac i nie oszczedzaj na materiale. glupio tak wyglada jak przebija przez niego :P
aha - no i go sie przykleja ;]

Camel... maniane zrobisz tak dociskając fornir przy butaprenie....
Jakaś deseczka 5-7cm i lekko zaokrągloną krawędzią dociskasz stopniowo.... przy takiej plaszczyżnie nacisk na klejoną powierzchnie jest niewielki... nie sklei sie w każdym miejscu jak będziesz taką metodę stosował jak na zdjęciu

Ja po przyklejeniu płata forniru ( na butapren ) tylko pojeżdżę z 10 razy tam i z powrotem takim ciężkim metalowym wałkiem do ciasta z całej siły i jest git ;)

Jestem właśnie po ofornirowaniu jednej kolumny i na 2 ściankach wyszło mi kilka bąblów ... Żelazko w ruch i po bąblach ani śladu nie ma ;)

Opis jak usunąć bąble metodą żelazka:

Na bąbel/ble kładziemy kartke papieru, temperaturę w żelazku ustawiamy na połowę.
Gdy żelazko się nagrzeje kładziemy je na kartkę papieru, która jest na tym bąblu i czekamy DOSŁOWNIE 10 sekund. Następnie przyciskamy średnio mocno żelazko do forniru i kręcimy troszkę wokół własnej osi - tak na boki - ( ta czynność u mnie trwa ok. 5 sekund )

Potem żelazko odkładamy, kartkę również. Na bąbla ( troszkę go będzie jeszcze widać ) kładziemy kawałek deseczki ( u mnie resztka płyty wiórowej ) Wielkość taka, żeby tego bąbla przykryło i nacisk na 10 sekund całym ciałem ;)

Po tym zabiegu nie powinno być śladu po bąblu :) Jęśli pojawiłby się taki ślad na fornirze w kształcie bąbla ... Taki odcień po bąblu, to wystarczy kilka przetarć papierem, np. o gradacji 50.

Życzę jednak, żeby nikomu bąble nie powychodziły ;)

UWAGI MODERATORA
cudny90, do TOOL BOXa z takimi radami

swoja droga to ja sobie spieprzylem taka naprawe bo za wysoka temp ustawilem i popekalo... :roll:

MormoN, tzn? Tam jest docisk z 80kg... :roll: Ale byłem właśnie patrzeć, to się w niektórych miejscach krawędzie nie trzymają :(

Cudny, mówisz, że nie musze dociskać, tylko tak o poprzejeżdzać pare razy czymś cięzkim w każdym miejscu? I potem już mogę ciąć i szlifować? Jeśli to wystarczy to nawet nie wiesz ile czasu zaoszczędzę.

[ Dodano: 2008-08-31, 13:50 ]
Poczęstowałem górną ściankę 30kg... :oops: w sumie zaczyna mi się podobać...
abcd0006wv2.jpg

30kg na całą górną powierzchnie to duuuuużo duuuużo mniejszy nacisk niż opieranie się na wałku (powiedzmy też 30kg) ale na dużo mniejszej powierzchni - powierzchni styku wałka z fornirem.
Jako że od jutra idę do szkoły to:
Przykładając masę 30kg na powierzchnię 20cm na 30cm wywieramy na nią ciśnienie 5000Pa.
Przykładając masę 30kg na powierzchnię 20cm na 0,5cm (jeździmy wałkiem) tworzymy ciśnienie 300 000Pa - czyli 60 razy większe :) Tak więc albo kładziemy 1,8 tony na kolumnę albo jeździmy wałkiem :D

Camel-, przejeżdżasz ciężkim wałkiem i potem czekasz!! ale bez obciążenia już :) Wiadomo, żę klej musi podeschnąć do cięcia i szlifowania :P

Tanner, cicho mi tu :mrgreen: sklei mi się fornir :roll:

cudny90, no tak, tylko skąd ja wałek wezmę (30-to kilogramowy :shock: )... zostaje obciążenie... jak zrobie jedną kolumne, to będę gwałcił kumpla, żeby mi pomógł oklejać boki, bo sam sobie nie poradzę :) No a potem szlifowanko i zobaczymy czy będzie z bejcą czy bez bejcy :) Może samym klarem popsikam wszystko.

tu chodziło o siłe nacisku a nie o wage wałka ;p Znajdź byle jaki, byle był w miare równy...

Dokładnie .. Wystarczy zwykły drewniany, tylko, żeby się nie złamał pod Twoim ciałem.

Ja mam akurat metalowy, waży z 1kg.

No więc ja też coś buduję ,może to nie homeaudio ale zawsze DIY.
A tak w ogóle to może macie jakieś ciekawe propozycje jak ją wykończyć (kocyk już mi się znudził) Może jakiś skaj albo żywica ,sam nie wiem :?:

Załączniki

• xx_464.jpg
    xx_464.jpg
    50.9 KB · Wyświetleń: 0
  • ww_403.jpg
    ww_403.jpg
    36.5 KB · Wyświetleń: 0
  • cc_200.jpg
    cc_200.jpg
    48.9 KB · Wyświetleń: 0
  • aa_109.jpg
    aa_109.jpg
    51.3 KB · Wyświetleń: 0
:shock: :shock: :shock:
jakis znajomy glosnik... tylko niewiem czemu masz taka malutka raczke :mrgreen:
DVC czy jedna cewka?
toma085 napisał:
A tak w ogóle to może macie jakieś ciekawe propozycje jak ją wykończyć
futerko? :twisted:

a co do fornirowania to panowie ja uzywam stalowego krazka i nim dociskam

toma085, ja osobiście celowałbym w tapicerke samochodu. Nie wiem jaki masz samochód ale np. w Mercedesie jak u mnie w sedanie, no to bagażnik jest w zwykłym kocyku, ale w kombi jest normalnei dywanem wyściełane, a przy beżowej tapicerce, dywan będzie w całym samochodzie beżowy - to taki specyficzny zamszyk :)

Camel- napisał:
Nie wiem jaki masz samochód ale np. w Mercedesie jak u mnie w sedanie, no to bagażnik jest w zwykłym kocyku
to niewiem jakiego merca masz ze jest "zwykly"
w mercach jest taki specyficzny, przyjemny w dotyku. szukalem takich ale nigdzie nie znalazlem :|

Pawel S. napisał:
jakis znajomy glosnik... tylko niewiem czemu masz taka malutka raczke :mrgreen:
DVC czy jedna cewka?
toma085 napisał/a
A tak w ogóle to może macie jakieś ciekawe propozycje jak ją wykończyć
futerko? :twisted:

Wersja jest normalna z jedną cewką . Co do futerka to brzmi sexownie ale wkoncu ktoś mnie posądzi o jakiś..... :oops:

Ooo :shock: "zamszyk" to jest to tylko gdzie taki dorwać, albo Alkantara ale na pewno jet bardzo droga, ewentualnie zwykły kocyk i jakaś wypasiona maskownica :?: :?:

Co do małej rączki to rzeczywiście dziwnie wyszła, nie żeby mi czgoś brakowało :razz: ale nie będę wstawiał jej zdięcia bo powiecie że się chwalę.

toma085 napisał:
Co do futerka to brzmi sexownie ale wkoncu ktoś mnie posądzi o jakiś.....
niewiem dlaczego ale pomyslalem wtedy o czyms takim jak "austin powers" i takim stylu :mrgreen:
toma085 napisał:
Alkantara ale na pewno jet bardzo droga, ewentualnie zwykły kocyk i jakaś wypasiona maskownica
wcale droga niejest. zobacz na allegro.
jak chcesz bajerowac kocyk to polecam jakich haft na nim ;)
toma085 napisał:
Co do małej rączki to rzeczywiście dziwnie wyszła, nie żeby mi czgoś brakowało ale nie będę wstawiał jej zdięcia bo powiecie że się chwalę.
oj nie zrozumiales... o to mi chodzilo ze mam MDS08 ktory wyglada identycznie ale jest mniejszy - stad ta raczka :P

Powrót