• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Jak 200W przy 8R wyciągniesz to będzie dobrze :)

W dodatku pierwszy raz kupilem trafo nie z toroidy.pl lecz od sebastian-1k (audio design) - jakbym mial oceniac wizualnie to niczego sobie, wyglada solidniej - a jak bedzie po paru latach, we'll see.

A ja nie polecam transformatorów od tego gościa, posiadam dwa i dupy nie urywają pod względem wielkości rdzenia, spadku napięcia pod obciążeniem czy wyglądzie.

Już pominę fakt pisania na transformatorze mocy w watach - dla mnie takie coś jest bardzo nieprofesjonalne jak na firmę "tworzącą transformatory".

Heban Birma + Apricot Black? Ciekawe połączenie :)

Pokaż więcej fotek.

Połączenie wyszło z konieczności. Miałem górką 2 liście hebanu i jeden liść apricotu i chciałem to jakoś nietuzinkowo wykorzystać.

Więcej fotek pokaże w dziale gotowych konstrukcji mam nadzieję już niebawem:)

c7nprudlgcjv4l4za3zw_1399494269.jpg

Bardzo ciekawy przedwzmacniacz się szykuje, płytka zasilacza i prostego selektora wejść można było wytrawić, dwie inne (podwójne) musiałem wysłać do zakładu i teraz czekam...

Bazuje on na projekcie Raven'a, który nie doczekał się realizacji przez samego autora :(
http://diyaudio.pl/showthread.php/21003-Project-aleX-)?p=340248&viewfull=1#post340248

Można rzec, że PGA przy tym układzie to zabawka :)

Nie na temat...
Koszty wysylki w STX skutecznie zniechecaja do zakupow niewielkich ilosci malych rzeczy. Jak sie kupuje towar za kilka stow, to da sie przelknac. Powinni cos z tym zrobic, bo traca klientow.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie na temat...
Koszty wysylki w STX skutecznie zniechecaja do zakupow niewielkich ilosci malych rzeczy. Jak sie kupuje towar za kilka stow, to da sie przelknac. Powinni cos z tym zrobic, bo traca klientow.
zgadzam sie
mogli by chociaz dla malych wysylek zrobic opcje list polecony

Ostatnia edycja:
c7nprudlgcjv4l4za3zw_1399494269.jpg

Bardzo ciekawy przedwzmacniacz się szykuje, płytka zasilacza i prostego selektora wejść można było wytrawić, dwie inne (podwójne) musiałem wysłać do zakładu i teraz czekam...

Bazuje on na projekcie Raven'a, który nie doczekał się realizacji przez samego autora :(
http://diyaudio.pl/showthread.php/21003-Project-aleX-)?p=340248&viewfull=1#post340248

Można rzec, że PGA przy tym układzie to zabawka :)

no to SUPER :) nie ma za duzo podobnych realizacji na necie :)

Ostatnia edycja:
Żeby móc usłyszeć wszystko to co autor źródła dźwiękowego chciał przekazać słuchaczowi. To tak jakbyś powiedział "po co komu jazda z prędkością 200km/h?" albo "Po co komu przyśpieszenie w 5 sekund do setki?". Odpowiedź brzmi - bo można i sprawia to frajdę tym, którzy posiadają odpowiednie auta.
20 hz to raczej składowe wybuchów a nie dźwięki muzyczne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Puszczając kiedyś na 2x18" sinus 20Hz i 10Hz, oprócz szalonych wychyleń i ruchów powietrza nic innego za bardzo nie było.
dokładnie...jeszcze w pomieszczeniu coś usłyszysz na wolnym powietrzu nic.

poza tym w nagrywaniu muzyki wszystko poniżej 40hz się wycina gdy bas ma być np. gitary basowej , a gdy ma być niski syntetyczny to osłabia się wyższy bas po to żeby całość była dynamiczna i selektywna , tak w dużym skrócie.

poza tym w nagrywaniu muzyki wszystko poniżej 40hz się wycina gdy bas ma być np. gitary basowej , a gdy ma być niski syntetyczny to osłabia się wyższy bas po to żeby całość była dynamiczna i selektywna , tak w dużym skrócie.

Ostatnia edycja:
Subwoofery o bardzo niskim strojeniu maja jedna, niezaprzeczalna zalete. Otoz przesuwa sie opoznienia grupowe ponizej typowego zakresu basu w muzyce, co wplywa pozytywnie na odbior basu.
Poza tym oczywiscie czestotliwosci z okolic 20hz wystepuja raczej w sciezkach dzwiekowych do filmow, w muzyce trudno je znalesc, ale nie mozna powiedziec, ze ich nie ma.

Sklecone, polakierowane, wypolerowane, jeszcze tylko wosk położyć i finisz ;-)

m26lwkwe8n3lbo2dedxr_1399545954.jpg

Jakoś w połowie maja może wrzucę lepsze foty, bo tym kalkulatorem nie bardzo się da ;-)

Jak 200W przy 8R wyciągniesz to będzie dobrze :)
Już pominę fakt pisania na transformatorze mocy w watach - dla mnie takie coś jest bardzo nieprofesjonalne jak na firmę "tworzącą transformatory".

Ee, tyle to robilem 6 letnim altronem al-13 z badziewnym stopniem i nizszym napieciem.
Ten to co innego, 5 par, wyzsze napiecie i poprawne wzmocnienie
Dobrze ze LAB 12 jest 6 Ohm.

Widze rezy 1Ohm / 50W na alledrogo - zastanawiam sie nad kupnem i pomiarem, oscyloskop radziecki by byl - o ile ruszy.

Powrót