• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ciaśniutko, ale bardzo fajnie wkomponowałeś Tonsila w Vife. Ciekawe jak będzie się prezentował front jak jeszcze dojdzie br, bo wygląda, że chciałeś żeby się stykał z tonsilem...

Tak chcialem zeby tonil zeszedl sie z vifka a co do wykonczenie to fornir a wyboru mama tyle az glowa boli :) (brata zona pracuje w dlh) Pozdrawiam
Ps. Pawel s fajne te twoje monitorki tylko ze ja swoja vifke musialem podciac frezarka zeby ladnie wszystko sie zachodzilo .

"Co to będzie, co to będzie...". Jak ja nie lubię rzeźbienia w obuwie :/

Na górę przyjdzie marblit (szkło, czarne) i dwa alu paski na których będą podstawki i wskaźniki mA. Z przodu w tych samych liniach jak elementy u góry, będą gałki.

eshU znowu lampowca rzeźbi ;)

A ja pytanie troszkę z innej beczki ... Panowie, co na allegro ostatnio tak krucho z fornirami?

Ostatnio trochę zalatany jestem więc postępy w pracach małe, ale skrzynie już w fornirze, druga czeka na lakier, dodaje fotkę z "przymiarki" głośników przed lakierowaniem i polakierowana skrzynie.

Trochę kabelków przybyło i weź tu się nie pomyl :twisted:

A tak będzie mniej więcej wyglądać od góry, tylko ze podstawa pod lampy zupełnie inna (jak pisałem wyżej marblit i kawałki alu).

ŁukaszN, jakiś egzotyk, nie pamiętam - zapytam się tego, co kupował. A dostępne było jako parkiet w Castoramie. 50zł/mkw czy jakoś tak.

Panocki, mam pytanko, aktualnie jestem na etapie nowych bud:)
Tylko teraz zamazylem sobie b-r szczelinowy, wyszedl mi 22x168mm no i odpowiednia dlugosc (wieksze budy troszke zrobie+nizsze lekko strojenie, do tej pory mam 50hz@15l, planuje 45hz@18l).
Budy beda z 22mm mdf, przednia scianka 7st nachylona.
Tylko ten b-r czy tam sa jakies ograniczenia? czy liczy sie przekrój poprostu? czy te 22x168mm nie za duzo? Tzn jedynie moge zmniejszyć wysokosc.

I jak sadzicie fornir (najwyzej modyfikowany) na łuku R15 polozy sie (na henkel moment) bez problemu?
przypominam Hds164+dx25tg
Czy b-r szczelinowy i scianka pod katem 7 st wymagaja dodatkowych modyfickacji? Obliczen itd?
Nie chialem zakladac nowego tematu sorki:)

HeatheN napisał:
Czy b-r szczelinowy i scianka pod katem 7 st wymagaja dodatkowych modyfickacji? Obliczen itd?
|Jak ścianka to chyba by się przydało zwrotkę przerobic, a może to tak wielkiej różnicy nie zrobi, 7st..

HeatheN napisał:
Tylko ten b-r czy tam sa jakies ograniczenia? czy liczy sie przekrój poprostu? czy te 22x168mm nie za duzo? Tzn jedynie moge zmniejszyć wysokosc.
liczysz normalnie. jednak z moich doswiadczen wynika ze obudowa jest strojona w rzeczywistosci o 3-5Hz nizej niz wyliczona - wiec wez to pod uwage
w subach minimalna wysokosc szczeliny jaka stosuje to ok 20-25mm bo ponizej slychac denerwujace odglosy mimo duzej powierzchni portu
te wymiary co masz moga byc - tylko zeby ci sie na dlugosc zmiescilo :lol:
HeatheN napisał:
I jak sadzicie fornir (najwyzej modyfikowany) na łuku R15 polozy sie (na henkel moment) bez problemu?
tak, ale musisz pamietac o odpowiednim skierowaniu slojow
ja bez problemu kleje dąb na R11

Ok sprawa forniru i b-r zalatwiona, a co z 7st?
Tez czytalem ze TEORETYCZNIE zwrotke trzebaby przerobic, a praktycznie?
Przyznam szczerze ze to raczje dzialanie snoobistyczne i tak mdf bedzie na CNC obrabiany wiec chce budy dopiescic co by przy sprzedazy podniosly cene, a te 7st wyglada kozacko :lol: (wiem co niby daje i jak zmienia sie charka pod katem)

Okazało się, że pomyliłem uzwojenia transformatorów zasilających i dzisiaj musiałem trochę poodkręcać :] Ale poprawiłem i przy okazji sprawdziłem napięcia.

Kabelki z bliska:

Teraz tylko lampki i jeszcze raz odsłuch:

Jakbym miał mało pracy, to mi się jeszcze nudziło :mrgreen:

Powrót