• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Pawel S. pewnie tak by było tylko nie widziałem u krakowskiego Zagłoby forniru na fizelinie. A może słabo się rozglądałem. Ale nawet nie chce znać ceny. Na tego się już wykosztowałem :wink:

część skrzynek oklejona taśmą dekarską :smile:

ale jak widać (chyba) zapomniałem wrzucić wzmocnienia :cry: :oops:
ma ktoś jakiś pomysł jak teraz można jakieś wzmocnienia dać? osobiście wyślałem o wywierceniu otworów zakołkowaniu w kilku miejscach kołkami 10mm :roll: :?:

ps. co do tego co ktoś pisał że po wyłożeniu matami jak się puka w skrzynke to nie jest jakby uderzać w coś pustego ... potwierdzam mam takie same wrażenie

Zawsze są potrzebne. Usztywniają konstrukcję. Minimum poprzeczka pomiędzy ścianami. Inaczej obudowa rezonuje i gra jak trumna dla kota. Obudowa bez wzmocnień to dla mnie przejaw niedbałości konstruktora.
Warg, zerwij część tych taśm i wklej poprzeczki z MDFu albo ze sklejki.

Przemek, ciekawy jestem, czy w swoim subwooferze, który robiłeś dla znajomego, dałeś wzmocnienia .... a może w swoim centralu? :P

cudny90 napisał:
Przemek, ciekawy jestem, czy w swoim subwooferze, który robiłeś dla znajomego, dałeś wzmocnienia .... a może w swoim centralu? :P

Załączniki

• p1010462_798.jpg
    p1010462_798.jpg
    49.9 KB · Wyświetleń: 0
  • img_1667_124.jpg
    img_1667_124.jpg
    49.9 KB · Wyświetleń: 0
Warg napisał:
ps. co do tego co ktoś pisał że po wyłożeniu matami jak się puka w skrzynke to nie jest jakby uderzać w coś pustego ... potwierdzam mam takie same wrażenie
a ja tego nie zauwazylem ;]
ale slychac ze inaczej gra :P

pisałem że zapomniałem wkleić :P a nie że nieprzemyślane :P wzmocnienia leżały i czekały żeby je ponawiercać troche żeby zajmowały mniejszą objętość. a że w święte i nudno to zacząłem oklejać taśmą dekarską i jakoś tak wyszło :cry: :oops: :???: :shock:

Pawel S. napisał:
Warg napisał:
a ja tego nie zauwazylem ;]
ale slychac ze inaczej gra :P
Na forum znajduje się temat poświęcony tej tematyce? Chciałbym się coś więcej dowiedzieć o tym patencie :]

Wszyscy się chwalą swoimi osiągnięciami to może i ja pokażę czym się zajmuję przy świętach. Na fotce kolumienki 2,5 drogi na peerlessach. Monitorki jakie niedawno zaczęłem robić czekają na lepsze czasy(finanse). Miała je dostać siora pod choinkę ale raczej dopiero zając je jej przyniesie.

cudny90 napisał:
Dobra, nie czepiam się, bo mieszkasz niedaleko mnie i jesteś "swój chop" - tylko dlatego :D

Ooo sąsiad! To czepiaj się :cool: - konstruktywna krytyka mile widziana. Wzmocnienia są tam faktycznie, ale nijak nie udowodnię bo innych zdjęć nie mam. Ale piwo zawsze można razem wypić :grin:

zboj87 napisał:
Na forum znajduje się temat poświęcony tej tematyce? Chciałbym się coś więcej dowiedzieć o tym patencie :]
raczej nie. trzeba bedzie o tym napisac w temacie o wygluszaniu

los_sandalos, widze nowe XT25 z podwojnym wiec zwrotnice bedziesz sam robil?

Generalnie kolumny są robione w oparciu o projekt HDX2 z akustyka. Wprowadzam drobne korekty ale raczej nie takie abym musiał korygować zwrotnicę zaprojektowaną przez Andrzeja Kisiela i spółkę.

U mnie póki co jedna nieskończona skrzynka - jedna boczna ściana trzyma się na 2 wkrętach więc nieźle wibruje przy normalnej głośności, ale i tak bas w trybie direct jest niezły, na poziomie tonsilów 16/30 z podbitym +12dB.

W weekend dochodzi przegroda, a później maty i wytłumienie jak kupię procaby. Na terminal ze zwrotnicą będzie osobna komora bo dolna część będzie wypełniona piaskiem. Póki co koszty skrzynek to 5zł na 200 gramów wkrętów w OBI, płyty darmowe, stąd rysunek na jednej z nich :lol:

monitory od środka, schną krawędzie

Załączniki

• p1090805_269.jpg
    p1090805_269.jpg
    50 KB · Wyświetleń: 0
UWAGI MODERATORA
Ze względu na popularność tematu i piętrzący się w nim galimatias temat zostaje zamknięty. Jako rekompensatę oddajemy do Waszej dyspozycji specjalny dział forum: W trakcie budowy...

[ Dodano: 2008-12-26, 19:12 ]
Ponieważ pojawiło się sporo głosów sprzeciwu, więc odblokowuję temat, a do wyboru Wam zostawiam gdzie chcecie relacjonować budowę swoich dzieł ;)
Być może macie racje, że taki wątek jest potrzebny. Ja natomiast żywię cichą nadzieję, że dział "W trakcie budowy..." stanie się w przyszłości kopalnią tutoriali budowy nagłośnienia, wzmacniaczy, preampów itp itd :)

Powrót