• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

MAgnez to sie przyda komuś z kogo często łapią skurcze a tak BTW są np. Magnezowe Seasy z seri excel ;P

tylko, ż eto są samochodówki, które są stworzone do ciśnienia. Ten MX nie za bardzo nadaje się do słuchania. Lecz do wymiatania jak najbardziej.

toma085 napisał:

Toma085

No niezle niezle, ale jak to sie ma wlasnie co do cisnienia a jakosci ;))))

I ciekawe ile takie cacka kosztuja, ja za swojego TIW'a dalem 800zl ale mimo wszystko wart byl swojej ceny mimo ze napedzam go slabym jak na ten glosnik wmzakiem sub 150/4ohm.

Wczoraj zrobilem experyment i przenioslem suba z malego pokoju w ktorym gra ok 10m2 do wiekszego pokoju 25m2 ;))

Bylem w szoku, jak to ladnie gra! dopiero w wiekszym pokoju bylo slychac wszystkie czestotliwosci itp.

Az boje sie myslec co by to bylo jak bym mial lepszy wzmak do niego te 200w ;))))

Zastanawiam sie nad zlozeniem samemu ale sie boje troche ;))) czy podolal bym ;))

Ja wam zazdroszcze, ja nie moge w gdansku nigdzie dostac forniru ;/ jedyne co z allegro zamowic, ale to troche tak bez sensu, na zdjeciahc inaczje wyglada na zywo jeszcze inaczej ;))))) porazka ;P

ja też nie mam w mojej okolicy gdzie dostać forniru, tylko allegro :sad:
ale jakoś to znosze :razz:

A ja nie mam forniru w okolicy tylko obłóg :) fornir o grubości 1.7mm :) a jak sie wam podoba mój "fornirek" i kto zgadnie co to za drewno :P odrazu mówie że naturalny nie modyfikowany :)

Niestety nikt nie zgadł :P to JESION. "GIGA" bo liść ma 45 cm szerokości :) a długości 3 metry :) i grubość 1.7 mm :)

http://www.allegro.pl/item780372025_fornir_jesion_giga_rozmiar_45cm_x_1_8_m.html

w linku akurat jest fornir a ja mam obłóg :) Ciekaw jestem jaki kolor wyjdzie po pomalowaniu bezbarwnym :)

jesion46261a.jpg

dolphin123 napisał:
wilgotna sciereczka przejedz po fornirze i mniej wiecej bedziesz mial efekt po lakierowaniu;)

Mniej więcej to wiem :P bo tak sprawdzałem :) ale bezbarwny nie jest do konca taki bezbarwny :P pozatym z każdą warstwą jest inny odcień :)

A ja chcialem dac juz do dzialu, gotowego mojego suba na tiw'ie ale nie mam na nim forniru ;P czyli jest gotowy w 90% ;))) i cos mi sie wydaje ze dopiero za pol roku moze go wykoncze ;P i sie pojawi na diy ;)))

Jak dostane ladny Fornir, to wykoncze od poczatku kolumny i suba ;))

A tak w ogole po SUBIE znowu wzielo mnie na nowe kolumny ;/ chyba zaczynam sie uzalezniac, kasa jak tylko jest zaraz wydaje na noc z AUDIO ;/ chyba czas isc na odwyk ;P

wyszedlby taki sam jakbys uzyl lakieru na bazie wody
a ze uzyles zalozny nitro to trzeba bylo przetrzec go rozpuszczalnikiem nitro zeby zobaczyc jaki bedzie efekt...

a na zdjeciu niewiele widac :???:

Pawel S. napisał:
wyszedlby taki sam jakbys uzyl lakieru na bazie wody

Użyłem zwykłego domaluksa bezpodkladowego. Własnie pod wodą fornir był bardzo jasny (jasna część) a środek nie miał charakteru. A po lakierze który jest lekko brązowy jasna cześc wyszła kremowo-żółta a srodek orzechowy :) czyli lepiej niż to co widziałem pod wodą :P

Powrót