• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Niestety nie ten midbas.

Na tej zwrocie co mam grają nawet spoko,teraz tylko chciałbym wiedzieć kto ją robił.

marian, Ja bym mimo wszystko zrobil TL, ktora wykorzysta pelny potencjal glosnika, w BR do 25hz nie zejdzie i srednica tez bedzie gorsza szczegolnie w przypadku prostych filtrow.

Marian tą zwrotkę co wkleiłeś to jest akkusa ,bodajże z zestawu X3 jeżeli dobrze pamiętam,tylko wcześniej był tam głośnik 9930-20NC.Teraz jest troszkę zmodyfikowana bo wysokotonówka jest ta co ty masz.

[ Dodano: 2010-09-17, 03:45 ]
Marian wysłałem Ci na emaila schemat bo nie wiem jak tu wkleić.

Proszę:

Nooo,jak pierwszy raz podłączyłem na tej mojej zwrocie od razu pomyślałem że wysokotonówka jest za głośno,no i tu by się zgadzało,w tej jest większa cewka i dodatkowy rezystor.

Marian może Ci się przyda,pomiary usher V2,tam ten głośnik jest też strojony na ok.40Hz,tak jak Ci pisałem na emaila.
http://www.soundstagenetwork.com/measurements/speakers/usheraudio_v602/
Dodatkowo wysyłam Ci na emaila projekt obudowy i wykaz części do głośnika 8945P,pomoże Ci to się zorientować jakie elementy stosują.Możesz wkleić może się komuś przyda ,kto buduje taki zestaw.
Pozdrawiam.

Przed chwilą skończyłem, efekt grania chwilowo porażka, napisałem do STXa ze coś z głośnikami jest nie tak, membrana nawet do połowy się nie wychyli a coś pierdzi jakby nie bylo przyklejone jak trzeba albo cewka o coś ocierała :( Ciekaw jestem co STX zrobi z tym fantem...

Dawid-SS, wykręć go i sprawdź czy linki nie obijają o membranę podczas grania.

Ok, sprawdze. Wzmacniacz ma 105W dla 4R i grał już z mocniejszymi głośnikami i takich problemów nie było, wg WinISD spadek mocy jest od 100-50Hz az do 60W. Ja nawet 50 nie wkładam, pod innym ampem nawet samochodowym 2x220W 4R dzieje się to samo... Sprawdze te linki, ale wątpie że to one, az tyle hałasu by nie narobiły...

Pogromca mitow SU-V560 na stalaku SVI. Moc to on ma gorzej z jakoscią dzwięku, dzwięk taki zmulony jest(nie czytaj wolny! a zapiaszczony i wodny :P )
bartek34111 ale nie uważasz że coś jest nie tak, bo mi pierdzą dwie sztuki :( Jeden szybciej drugi głośniej, zrobiłem 10 kombinacji już z skrzynką zwrotnicą wzmacniaczem i innymi duperelami z mojej strony. Czekam na odp STXa, mam nadzieje ze reklamacje przyjmą, chciałbym też wymienić na właśnie SCXa za dopłatą. Wydaje mi się rozsądniejszy ten głosnik, a wyjdzie za całe suby 250zł jakoś.

Moje nowe stereo :mrgreen:

Wygrzewanie GMS 960XT i 25C podłączone jako głośniki B (Onkyo odcina dolne pasmo), kolumny odłączone i tylko subwoofer włączony na zwrotnicy z cięciem 150Hz żeby dało się tego słuchać. Ogólnie głośniki wykonane tak sobie, jeden tweeter ma uszkodzoną izolację kabelka (zgłoszę do wymiany żeby nie lutować na gwarancji), dość sztywne zawieszenia, membrana plastikowa. Kupione z zamiarem nie wyciągania przy sprzedaży samochodu za kilka lat, ale i tak będą dużo lepsze niż fabryczne 13cm Nokia. Niech wróci wyrzynarka z serwisu to wystrugam dystanse. Póki co sub na ukończeniu, jeszcze kocykiem obić (jeśli kupię w kolorze bagażnika).

Powrót