• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

UWAGI MODERATORA
cudny90 uzywaj funkcji
Nie na temat...
...tekst... [ /offtopic]
Nie na temat...

3,5-4 mm to oczywiście średnica? czy przekrój?

To średnica. Uważasz ,że będzie za gruby?

Co do końcówek to myślałem nad jack 3,5. Terminale bym sam wykonał i tam dał gniazda też jacka. Z drugiej strony by się coś wymyśliło.

Nie na temat...

Co do klawiatury to nie fornir lecz balsa modelarska. Bardzo łatwo się ją obrabia z fornirem bym sobie nie poradził.

mam pytanie. potrzebuję wykonać trochę elementów do kolumn a nie mam na to czasu, jakieś stolarnie polecacie ?? Bo znalazłem sobie stolarnie w okolicy ale umówić się z kolesiem to dla mnie coś niemożliwego, staram się od ok 2 tygodni, raz już za późno, raz mu nie pasuje a tym razem byliśmy umówieni na dzisiaj, lecz wyszedł wcześniej z pracy i pojechał sobie na działkę... ale przejdźmy do tego co chcę wykonać, podobne elementy jak widać na fotach, a co do wytłumaczenia to 4 boki do kolumn wolno-stojących jak w kolumnach sonusa i ushera oraz 4 boi z zaokrąglonymi krawędziami i rogami jak też widać na fotkach. Może być to wykonane zarówno od razu z litego drewna jak wiórów/mdf fornirowanego. Lakierownie też od razu w tej samej firmie na wysoki połysk bym odebrał już elementy gotowe...

Nie na temat...
Prawda, balsa jest miękka i lekka. Dlatego jest używana w modelarstwie.
Oj prawda, ponieważ to materiał stosowany głównie w modelarstwie lotniczym, ze względu na jego mały ciężar. Do tego jest bardzo miękki i łatwo o uszkodzenie.
daniel69, Pawel S. ma rację, mało który stolarz potrafi to zrobić, a najczęściej udają bardzo zajętych lub dają cenę zaporową.

daniel69, takie kolumny są drogie bo metr kwadratowy takiej jw nawierzchni kosztuje 700zł, poza tym jak chcesz 4 polakierowane boki to będzie widać na 1000% miejsce łączenia bo lakier się kładzie po złożeniu.

Pawel S., jak ludzie myślą, że dają stolarzowi flachę, a on wszystko odwali jak powinno to jesteś w błędzie. Za jakość się płaci, nie bez powodu masz drzwi w casto za 400zł, jak u stolarza dostaniesz za 1500zł+.

daniel69, takie kolumny są drogie bo metr kwadratowy takiej jw nawierzchni kosztuje 700zł, poza tym jak chcesz 4 polakierowane boki to będzie widać na 1000% miejsce łączenia bo lakier się kładzie po złożeniu.

Pawel S., jak ludzie myślą, że dają stolarzowi flachę, a on wszystko odwali jak powinno to jesteś w błędzie. Za jakość się płaci, nie bez powodu masz drzwi w casto za 400zł, jak u stolarza dostaniesz za 1500zł+.

Po pierwsze jakie miejsca łączenia... ?? jak boki będą przykręcone tylko właśnie po bokach kolumny która będzie obszyta skajem więc lakieruje się je przed złożeniem kolumny. A co do ceny to jestem skłonny za to dobrze zapłacić ale ma być dobrze wykonane.

wiele osob mocno przeplacalo placac "stolarzowi" np za fronty do kolumn
a ten nawet nie posiadal frezarki lub jak ja posiadal to robil frezy od reki...
takich glupich wpadek nie bylo wcale malo
i wlasnie nie bylo to za przyslowiowe 0,5l tylko kasowali dosc duze pieniadze!

a idac dalej twoim przykladem to podam odwrotny przyklad
krzeslo w salonie meblowym czy markecie typu JYSK kosztuje tyle samo co u mojego wujka stolarza a u niego jakosc jest o niebo lepsza :P

Po pierwsze jakie miejsca łączenia... ?? jak boki będą przykręcone tylko właśnie po bokach kolumny która będzie obszyta skajem więc lakieruje się je przed złożeniem kolumny. A co do ceny to jestem skłonny za to dobrze zapłacić ale ma być dobrze wykonane.

Zrozumiałem, że chodziło o łączenie jak na 1. zdjęciu, a tak jak chcesz to rzeczywiście nie widać. Jak znajdę czas to napiszę na PW.

a ten nawet nie posiadal frezarki lub jak ja posiadal to robil frezy od reki...

I wszystko jasne :D

Nie na temat...
krzeslo w salonie meblowym czy markecie typu JYSK kosztuje tyle samo co u mojego wujka stolarza a u niego jakosc jest o niebo lepsza :P
Może dlatego, że krzesło jest całe z drewna, drzwi od stolarza też, a te z marketu są z papieru. Może dajmy z tym spokój :)

daniel69 w warszawie na jagiellońskiej 54 jest dobra stolarnia
oni robią takie dziwne rzeczy
tylko ceny tak jak w dobrej stolarni

---------- Post dodany o 00:14 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

Nie na temat...

Panowie czy ktoś może posiada w swoich zbiorach "Audio Video" numer 12/10 ?
zależy mi na jednym artykule...

i wlasnie dlatego dalem bratu do samochodu tandetnego alpharda a nie cos lepszego
rozklejony alphard SW-803z
gdyby nie podwojne zawieszenie to naprawa bylalby bardziej skomplikowana
a tak to 10min i gotowe ;)

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Paweł, estradowy sheaker do fotela mu przykręć, a nie głośnik w bagażnik chowasz i nic później nie słychać! :)

---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post o 14:01 ----------

Paweł, estradowy sheaker do fotela mu przykręć, a nie głośnik w bagażnik chowasz i nic później nie słychać!

mimo ze to tandetny, cichy i slaby glosnik to zamieszanie potrafi zrobic i wiele osob sie dziwilo co on tam wozi...
co nie zmienia faktu ze po wsadzeniu nowego 8" STXa cisnienie bylo znacznie wieksze :p

Powrót