• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ja ostatnio sporo tego testowalem. Wszystko zalezy od tego czego bys oczekiwal od dzwieku. Od kilku dni testuje mundorfy supreme i jestem bardzo zadowolony z ich dzwieku w polaczeniu z moim magnetostatem(neo3-pdrw).

4 sztuki mundorfa supreme 15uf to 800zł. Według mnie płacić więcej za kondensatory niż za midwoofery do których będą podłączone to posunięcie dość ekstrawaganckie. U uznanych producentów ciężko znaleźć przykłady takich rozwiązań, myślę więc, że będzie ok.

A ja ostatnio na wysokich obrotach, egzaminy się kończą, więc nie próżnujemy z tatą :) Te są prawie na ukończeniu, drugie będą niedługo lakierowane, zaczęto aktywny sub na Beymie.

Odcień zdjęcia trochę inny. W rzeczywistości lepszy kolor.

10.JPG

http://zwrotki.lutuje.se/kolumny/10.JPG

Dziękuję :) Na dniach będzie to w konstrukcjach, jeszcze dobiorę wytłumienie i zrobię pomiar charakterystyki. Basu jak na takie potworki 20cm jest całkiem dużo, szczególnie przy większej mocy (powyżej 20w).

---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post o 23:12 ----------

Nie wiem czy mechanizm scali posty, więc z góry przepraszam, bo nie mam możliwości edycji.

A tu subwoofer na Beymie przed klejeniem, 55l, strojony będzie na około 40Hz. Wzmacniacz aktywny DIY.

11.JPG

http://zwrotki.lutuje.se/kolumny/11.JPG

Nie na temat...
Raf, mozesz mi napisac jak tniecie plyty pod katem 45st?
ja jak sie bawilem na formatowce to zawsze mi to krzywo wychodzilo :/
jakos specjalnie montujesz kawalek plyty?
czy moze tniesz wylacznie z wiekszego kawalka?

Na formatówce altendorf. Z większej płyty 45 stopni dobrze nie utniesz. Pierwsze tniesz z zapasem, fornirujesz w prasie a później docinasz formatki na 45 stopni. Na naszej wychodzi to bardzo dokładnie, chociaż czasami jest problem z kątem (powiedzmy że jest minimalnie inny i widać bardzo wąską szparę).

My tniemy na dużo starszej - rocznikowo 90' z cyfrowym licznikiem. Ścianki pasują idealnie, właśnie sprawdzaliśmy :)

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post o 19:47 ----------

Buda do malowania, a teraz jeszcze elektronika :/

12.JPG

http://zwrotki.lutuje.se/kolumny/12.JPG

Brązowy klon ptasie oczko.

Czy opłaca się wstawiać mostek na TDA, ale zamiast tamtej końcówki wstawić HOLTONa 200?

To jest beyma 12br70. Ma 120W przy 8 Ohmach. Chciałem dać HOLTONa 200, bo przy 8ohmach powinien mieć 100w. Tego schematu z n-mosfeta nie umiem znaleźć :/

Komora ma wymiar ok. 7x17x35. Trafo oczywiście w komorze głośnika, bo tam mi się nie zmieści.

Miałem oba, N-mosfet bardzo fajnie gra jako wzmak do suba. Daj tam IRFP 250N i max napiecie o jakim Irek wspomina w arcie. Oba grają podobnie. Zdecydowanie lepiej dla mnie zagra wzmacniacz Janka:)

Powrót