• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Obudowa zmasakrowala charke tego t9950 przez co musial ja zalatac tym pomniejszonym kondem....

Ćwiczenia z pętli mas :)

wzm_02.jpg

Nie wiem czy jest lipna, ale gra bardzo przyjemnie, zdobędę ciekawszą to się porówna;-)

Dodam, że mam porównanie do projektu akkusa 8935A + 9930 i różnica jest na mega plus dla 8948A + 9950. Nie ma o co się spierać, staram się być subiektywny w ocenie i myślę, że całkiem dobrze mi to wychodzi.

przecwiczylem kilka roznych filtrow pod 9950 i wg mnie najlepiej gral przy III rzedzie (jak u yoshiego)

Zawsze chwaliłem III rząd dla głośników wysokotonowych, ale w mordę jeża w moim projekcie z HDS164 lepiej się zgrywa II rząd dla 9950. Może na 3 rzędzie jest ciut lepsza barwa, ale się to nie zgrywa i całokształt jest gorszy.

Adam, moim zdaniem ta zwrotka jest po prostu lipna co już nawet Yoshi wspominał w moim temacie.

Nie żebym jakoś specjalnie reklamował swoje zwrotki jako najlepsze ale po prostu ww. zwrotnice mają moim zdaniem gruntowne błędy. Oczywiście działają i konstrukcja będzie grać (może na ucho nawet lepiej od mojej, nie wiem, nie sprawdzałem ich) , TYLKO, że od strony sztuki projektowania zwrotnic można to zrobić lepiej, poprawniej.

Jedna jest zbyt skomplikowana jak na użyte głośniki , 2x 3 rząd ,szczególnie do 8948a? No bez jaj ! Pozatym te filtry są fatalne, mają duże dobrocie, ch-ka kopułki jest wręcz podbita. Ch-ki sa bardzo strome, zupełnie niepotrzenie.

Drugi układ jest poprawniejszy od strony koncepcji ale zróbmy to dobrze a nie z dziurą w środku pasma podczas gdy same przetworniki mają ch-ki gładkie jak pupcia niemowlaka, szczególnie jak sie popracuje nad obudową i nie ma ostrych krawędzi itd to zarówno 8948a jak 9950 wypadna pięknie w pomiarach.

Oczywiście wszystko oddzielnie gra normalnie, w kupie -- buczy słyszalnie
Już dziś i tak nie dam rady rozpętlić tego.
U mnie pomogła metoda najprostsza,a zarazem najdroższa - dwa trafa, dwa zasilacze, a więc dual mono. Nie ma prawa buczeć.

Dostroiłeś już zwrotnice? Ja się pięknie wpakowałem w kłopoty, zostawiając sobie tak małe pole manewru ;) Zrobiłem wersje jakby ostatczeną, już wszystko dokładnie polutowane, a teraz dopiero zabrałem się za strojenie. I o ile kompensacja BSF, zmiana f. odcięć i "psucie" filtrów nie stanowi problemów, o tyle by zmienic rzad filtracji bede juz musiał rozlutowac kilka rzeczy.

Pamiętaj że TG5-53 są pod kolumny 4ohm. Chyba, że przeliczysz sobie układ pod 8, ale łatwo nie będzie. Lepiej sprawują się TG2,5 (5kohm/8ohm)

PS. Masz jakiegoś TS30 na sprzedaż?

Dolph, niestety nie mam innego niż TG5-53 a i nie mam TS30. Długo polowałem na TG2,5 na Allegro ale czajenie się na aukcje i licytacje z poziomu pracy nie przyniosły efektów. Zawsze mnie ktoś ubiegł/przelicytował :huh: .

A o to moja dzisiejsza zabawa:
Na początek zaplecze techniczne:)

Wyniki 2h pracy (obudowa testowa do pomiarów):

Przymiarka do kolejnego etapu:

No i na koniec po pracy trzeba bylo zrobic cos do jedzenia a do tego przydalo sie dwa miesiace pracy mojego Taty, niestety jeszcze nie dokonczone, ale grill juz funkcjonuje:

Chciałem wyrzucić dzisiaj sub VK, który jakiś czas już mi wadzi w pokoju... No i niechcący przymierzam STXa, który już jakiś czas leżakuje w szafie no i wszystko pasuje...
http://stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html
I jak się tu pozbyć suba VK? :D
Obudowa 34litry strojona na ok 44Hz... Będzie coś z tego?
Problem w tym, że muszę znaleźć teraz jakiś panel do niego (frez275x220, otwór248x192).
mg0188d.jpg

l22? nie chwaliles sie :p
A tak L22rn4x/p, to co Ty moich postów nie czytasz?:P

---------- Post dodany o 05:27 ---------- Poprzedni post o 05:24 ----------

Coś czuję, że kolejny projekt 3 dróg się szykuje:)
Staram się zrobić mały projekcik 3-way. Narazie prototyp obudowy, następnie zabawa z obudową i na koniec pomiary. Tylko problem u mnie ze zwrotnicą, ale tym będę się martwił puzniej:)
P.S. a głośniki to L22, fw146 i 9950

Właśnie taki duecik chodzi mi po głowie od pewnego czasu. Bardzo jestem ciekaw jak się zgrają.

No ja również, w sumie 9950 to przypadek bo już nie było 9930 i z musu musiałem brać. Fw146 to pomysł LuSzTi-ego i zibiego bo sporo tańsze od seasow alu a nie powiedziane że na średnicy nie będą grały lepiej. Z chęcią bym l22 wsadził w tl ale nie mam zielonego pojęcia o tej konstrukcji. Więc narazie 35l i br

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Powrót