• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Lekka membranka, niskie fs, miękkie zawieszenie. Będzie wymagał b.dużej budy ale za to brzmienie może być ciekawe.

Zawsze mi po głowie 2drogi na 8" chodziły... Może we wakacje jak uporam się ze wzmakami coś takiego postawię. Zakładając że HDS tweeter będzie jeszcze po 2stówki :)

Ładne trafka,czy będzie to williamson?

raven1985 co to będzie za projekt, na czym?
Najprawdopodobniej coś ale L4 Audio Notu / Dynaco lub mój projekt na 6n9s i 6n8s (dwa stopnie w układzie różnicowym podobnie jak u Jasia) lampy wyjściowe 6p3s-e
http://www.drtube.com/schematics/dynaco/st70.gif
http://www.audionotekits.com/l4el34pp.html
Wyjdzie jak porównam oba układy bezpośrednio.
lepiej zobacz na jakim etapie jest moj symasym ktorego budowe rozpoczalem w 2006-2007 roku
A wiesz ile u mnie to już leży :P
Jak symasym to nie dziwie że Ci się nie chce tego poskładać :P

W lampie jest fajne to że się możesz pobawić i zmiany w układzie od razu są słyszalne :)

Ciekawe, że ostatnio linia transmisyjna jest coraz bardziej zauważalna, a nawet brana pod uwagę jeśli chodzi o "audiodłubanie". Fajnie
Nie tak ostatnio :) Bo to już trochę wisi i nie jest przypadkiem odosobnionym ;)
L18RNX/P is a 6,5” High Fidelity woofer with an injection moulded metal chassis, intended for bass reflex and transmission line designs.

515zł w Polinku

---------- Post dodany o 23:16 ---------- Poprzedni post o 21:18 ----------

Super mega cool audiofilski zasilacz USB :razz: do kart muzycznych na USB zasilanych z portu. W moim przypadku E-MU 0202.
EMI na wejściu, trafo Indel, mostek na szybkich diodach UF5404 zbocznikowane 10nF MKP Y2, dalej filtr CLC na Panasonicach FC 2200uF Low ESR, 100nF WIMA, następnie niskoszumny stabilizator LT1963 od Lineara, znowu 100nF WIMA, znowu CLC na Panasonicach FC 1000uF Low ESR, znowu 100nF WIMA i gniazdo USB. Regulacja w zakresie 0.1V.

Jeszcze nie wiem czy coś daje, bo dopiero co zmontowany, ale spał będę lepiej :)

Ostatnia edycja:
Komu lampiaka komu...? Pierwsza partia się zacznie chyba tworzyć w tym roku... :)

Załączniki

• _MG_0370.JPG
    _MG_0370.JPG
    210.2 KB · Wyświetleń: 0
Po dłuższym czasie znalazłem chwilkę na diy:) Tym razem CA:

słupki pod missiony, ciekawe czy mi wyjdą, na razie jest ok:) Prawie wszystko skompletowane do CA już mam, teraz tylko trochę pogody i czasu mi potrzeba:)

No działam, powolutku ale do przodu:) Głośnik na suba jest, wzmak do niego też, głośniki na przód są, wzmak do nich też, radyjko jest ale raczej do wymiany, kondek jest a nawet dwa(nie wiem czy wstawiać 10F czy zostawić 1F:) ), instalacja jest ale do poprawy/przeróbki:) brakuje mi jeszcze do szczęścia mat, skrzynki do suba i paru innych dodatków:)

Tak myślałem te 10F sprzedać a 1F zostawić, wiele za niego nie dostanę a jak będzie w systemie to nie zaszkodzi:) A maty tak czy siak kupię;)

dokładnie tak
sprzedaj tego psełdo konda 10F :flapper:
po samej pojemnosci moge tak powiedziec :D

a ile tych mat potrzebujesz?
mam dobra cena na gms-a

Ktoś nie tak dawno na forum pytał gdzie można kupić splittery na kabel głośnikowy. Ja sobie coś takiego w łatwy i tani sposób zrobiłem sam. Wystarczy kupić cztery przejściówki 2xRCA na małego jacka. Koszt 2zł sztuka. Coś takiego dokładnie:

Kombinerkami łapiemy za jacka i wyginamy go we wszystkie strony. Dzięki temu plastikowa obudowa się troszkę rozejdzie. Na tyle, że można włożyć nóż w szczelinę i rozdzielić połówki obudowy. Obudowa jest zgrzewana ale daje się rozdzielić bez większych problemów. Po rozdzieleniu i wywaleniu niepotrzebnych rzeczy mamy to:

Rozwiercamy otwory do odpowiedniej średnicy jaka nas interesuje:

Końcowy montaż:

Wcześniej miałem na rurkę termokurczliwą zrobione. Lepsze coś takiego niż rurka. Tym bardziej, że koszt niewielki.

Powrót