Po przeczytaniu nada nie rozumiem czemu nie możesz odpowiedzieć na pytanie. Według Ciebie jest zbyt mało merytoryczne?
Przy takim podejściu niedługo to forum umrze :c
Też go nie rozumiem; ale co z tego, to moderator, im zdaje się tak wpada....
Niestety ale masz rację. Mnie osobiście trzyma przede wszystkim sentyment na tym forum ale i przyzwyczaiłem się trochę do tego; natomiast jak bym był "nowym gościem" na teraźniejszym forum diyaudio.pl i czytał bym te/takie rzeczy to nie trwało by to raczej zbyt długo....
Tak, owszem, podają, i jak człowiek się uprze to i kupi taki fotel, aby siedząc mieć uszy na tej wysokości.

szok!
Przecież pospolicie - standardowa kolumna głośnikowa ma ~1m wysokości = zasadniczo kopułka jest montowana na samej gorze frontowej ścianki kolumny, na wysokości zbliżonej do takiej na jakiej są +/- uszy człowieka siedzącego (np. w moim przypadku jest to 95cm)
Pomiary kolumn (czyt. ustawienie mic) z 1m wykonuje się na wysokości własnie "odsłuchowej" a zazwyczaj jest to na wysokości wysokotonówki gdyż ta odpowiada za wysokie częstotliwości a im wyższa Hz tym krótsza fala dźwięku... (...) ...
Ktoś pójdzie o krok dalej i powie "ale przecież podczas odsłuchu kolumn z odległości powiedzmy 250cm na brzmienie a mówiąc ściśle zgranie - fazę wpłynie także pomieszczenie" owszem może tak być ale nie o to się rozchodzi i nie na tym rzecz polega gdyż nie jest możliwe produkowanie kolumn (zwrotnic) uwzględniając ściśle środowisko w którym pracują... na potrzeby produkcji stworzono "standard" i według niego produkuje się kolumny a dopiero potem odbiorca tak kreuje środowisko w którym pracują by to miało wspólny mianownik z "standardem"
Podkładanie poduszek pod siedzisko, podstawek pod kolumny jak i pochylanie ich mówiąc krótko zmiana wysokości pkt. odsłuchu jak i źródła dźwięku, jego położenia itp. jest zabiegiem nie mającym nic wspólnego z projektem/zwrotnicą kolumny; to element dźwiękowych preferencji słuchacza i/lub dostosowywania środowiska do "standardu". Dlatego też:
No to może mi wytłumaczysz dlaczego wielu producentów dokładnie określa jak mają być ustawione kolumny i na jakiej wysokości najlepiej słuchać ?
Jak tak wyczytał na AS albo u miszcza Pacuły to tak siada.
Dla jeszcze jednego przykładu bardziej mi bliski temat: Biurka - robi się je z reguły na jeden, dany wymiar - "standard" (nie licząc indywidualnych projektów, dziecięcych i nie zagłębiając się zbytnio w te z podwójnym blatem) Miedzy jednym a drugim człowiekiem może być stosunkowo spora różnica wzrostu a dla obu biurko wykonuje się "standardowo" na tej samej wysokości (to krzesła [biurowe] są regulowane)
Bardziej rozbudowane biurka czy też np. biurka reżyserskie - studyjne wyposażone są "standardowo" w półkę po to by kolumny (monitory) ustawić tak by były jak najbardziej na wysokości uszu...
Stoły robocze przy których się pracuje na stojąco "standardowo" są regulowane, bo to wpływa na komfort pracy...
itd.