• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Se kupiłem, a co, taki też się przyda :razz:

Też takiego kupiłem na próbę za grosze z allegro i bez tego ani rusz. Wolę wyciąć płyty o pól centymetra za długie z każdej strony i potem zjechać do równego niż się wnerwiać, że sie kopsnąłem i przypadkowo wyciąłęm jakiś zamały element.

Wolę wyciąć płyty o pól centymetra za długie z każdej strony i potem zjechać do równego niż się wnerwiać, że sie kopsnąłem i przypadkowo wyciąłęm jakiś zamały element.

Właśnie do tych celów go kupiłem, i do wyrównywania forniru.

pawel074, wyrownywalem tym frezem fornir modyfikowany heban birma. wzdloz jak i w poprzek nie bylo zadnych problemow. dodam tylko ze mimo iz frez nie byl ostry

robsont mam ten sam fornir :) widzę, że odejdzie mi trochę roboty ze szlifowaniem :)

Nie na temat...
A jak tam twoje paczki? Polakierowałeś już? Ja swoje pojechałem lakierem nitro, jutro kolega ma podesłać mi fotki bo nawet nie zdążyłem zrobić zanim mi je zabrał :D

ir0nhide, lklukasz jak chcecie coś tańszego z rodziny klonów accu to polecam to http://www.audiostereo.pl/wzmacniaczyk-px-3-px-4_104820.html/page__st__30#entry2915881
Jako pierwszy go złożyłem i powiem że gra naprawdę fajnie.
Dźwięk coś pomiędzy 4100 a 5000.
Było u mnie dwóch dobrych znajomych audiofili i bardzo im się spodobał.
Dźwięk z kompa przez daca diy na monitorach dali lektor 2.
Przy zasilaniu 2x32V mocowo coś pokroju uni, ale na pewno grający w/g mnie lepiej.
Można go złożyć w kwocie ok 350-450zł bez trafa, trafo identyczne co do uni więc kwotowo wiadomo.
Koszt też zależy głównie od użytych części.

Kilka fotek można też tu zobaczyć: http://diyowcy.pl/threads/zdjęcia-w-czasie-budowy-i-wszystkiego-co-popadnie.11/

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tego to nie powiem, mocowo coś ala uni.
U mnie dotychczas tylko elektronika, kolumnami narazie się nie interesowałem aż tak, ale zamierzam w przyszłym roku coś powalczyć.
Powalczyć w sensie poczytać i zebrać fundusze bo sam się za budowę na pewno nie zabiorę.

i do wyrównywania forniru.
nie ruszaj tym forniru!
chyba ze zalozysz oring 1-2mm
niedosc ze zniszczysz fornir od lozyska, to jeszcze postrzepi go na gorze

Tylko że taką filozofią możesz nie złapać idealnie kątów prostych; w przypadku prostych skrzynek może wyjść tak że jedna będzie ciut inaczej stała od drugiej.
taaa...

a jak inaczej chcesz wyrownac formatki ciete w casto i podobnych wynalazkach?
wszystko jest kwestia techniki ;)

nie ruszaj tym forniru!
chyba ze zalozysz oring 1-2mm
niedosc ze zniszczysz fornir od lozyska, to jeszcze postrzepi go na gorze
Spokojnie. Ja zawsze tak docinam fornir (różne gatunki). Niskie obroty, wolny posuw i taśma naklejona w miejscu gdzie prowadzone jest łożysko. Próbowałem różnych sposobów i taki jest dla mnie najlepszy.

Też nie probowałem jeszcze zfrezowywać krawędzi forniru, bo się trochę boję. Wolę sprawdzona metodę. Jak forniruję to wycinam o centymetr więcej forniru z każdej strony. Jak wiem, że się nie postrzępi podczas cięcia (np modyfikowany) to tnę bez taśmy. Przyklejam, lekko dociskam, a potem taśma papierowa w ruch i obklejam dookoła. Na koniec wszystko wałkiem od środka na zewnątrz (jeżdzę po wszystkich krawędziach i dzięki taśmie nic nie pęka) a potem małymi ostrymi nożyczkami niczym fryzjer zasuwam dookoła kolumienki tak,że zostaje milimetr ktory zjeżdzam szlifierką. Aż sąsiedzi się patrzą z niedowierzaniem jak mi to szybko idzie ;)

KonradRak
11 tranzystorow na raila w stopniu koncowym, ja nie wiem co bym mial z tym zrobic (moze falownik do jakiegos silnika :P). Bedzie kawal kloca z tego. Jak nie masz jeszcze zasilania to zastanow sie moze nad przetwornica 1-2kW.

Powrót