• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Wavecor TW030WA08 i AWX 18.

Łączył będzie LuSzTi jak zrobię obudowę:)

Aplikowane będzie w Linie Transmisyjną Dabyla i zwrotka będzie robiona pod docelowe obudowy.

Do wyszlifowania, ale na szczęście szpar specjalnie nie ma, więc coś z tego powinno wyjść, przód pójdzie do zrobienia na CNC.

Tylko nie wiem jak wykończyć, żeby było tanio. Mam dylemat pomiędzy lakierowaniem na jakiś kolor a okleiną samoprzylepną.

Dokładnie, poliuretanowy rozpycha i trzeba mocno ściskać. Przy białym wystarczyłyby pasy i nie byłoby takiego syfu. Idę szlifować ...

Zwykła butelka, wylać i po chwili się spienia.

Tak swoją drogą najtaniej to na wkrętach + uszczelnienie klejem, obudowa 100% klejona już wymaga kilku narzędzi i chyba większej wprawy...

Zwykła butelka, wylać i po chwili się spienia.

Tak swoją drogą najtaniej to na wkrętach + uszczelnienie klejem, obudowa 100% klejona już wymaga kilku narzędzi i chyba większej wprawy...

Jeśli to pytanie to też jestem ciekaw.

Aktualnie zastanawiam się czy robić
1) Klej + ściski
2) klej + wkręty
3) Klej + konfirmaty

Którą opcję byście wybrali?

klej i ściski , no to projekt ruszył ..materiał na obudowy jest, części na zwrotnice są i wełna owcza jest , brakuje jeszcze głosników i terminali

Ja przykładowo nie mam wielu ścisków, wkręty 7zł/paczka starczą na kilka kolumn i raczej się nie powinno rozwalić, do tego uszczelnienie klejem oczywiście.

Ale do Konrada mam pytanie -czym tak ładnie wycięte?

Żadnych wkrętów!

A dlaczego nie!? Ja wszystkie swoje obudowy zrobiłem w taki sposób.
Wypowiadanie się w taki generalny sposób, powoduje że mało doświadczenie koledzy, mają jeszcze większą zagwozdkę.
- bo nie mają do takiej ilości odpowiednich ścisków
- bo nie mają dostępu do profesjonalnej piły.

Nie zaczynaj o "klawiszowaniu" i temu podobnych.

Należy napisać w taki sposób.
1) Klej + ściski - większe wymagania co do cięcia, teoretycznie lepszy efekt końcowy
2) klej + wkręty - mniejsze wymagania co do cięcia, teoretycznie gorszy efekt końcowy

Prawdopodobnie żaden z nas nie posiada profesjonalnej formatówki. Zamawiamy MDF w specjalistycznych firmach. Wystarczająca dokładność gwarantowana. Przy klasycznym sześcianie 4 ściski i dowolny klej wystarcza. Po co więc to skręcać?

Niedawno zakupiłem awxy i zastanawiam się nad wysokotonowymi więc chyba sobie poczekam:biggrin: jeśli już zwrotka powstanie bedą jakieś przeciwwskazania użycia jej w br zamiast tl?

Powrót