• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mr. R posłuchaj go w 40L
słuchałem .

Myślę, że TIW ze swoim możliwościami mechanicznymi pozwoliłby sobie na jeszcze większą korekcję
Pozwala ale nie brzmi tak "głęboko" mimo wszystko .

Muszę w końcu podpiąć do tego Scana 32W i powkurzać sąsiadów
Chyba zafundować im darmowy masaż ;)

Marian ja po odsluchu obu i dość długiej zabawie mam własnej dokładnie takie wnioski.
Też mam takie .
Usher do korekcji raczej średnio . Nie ma co porównywać do możliwości TIW-a .
Mój 80W piecyk skończył ushera a TIW się dopiero rozkręcał ;)
A bez korekcji w closed do suba nie bardzo .
W małych pomieszczeniach do uzupełnienia monitorów świetna sprawa :)

Ja myślałem maksymalnie o 180mm na dole bo moje pomieszczenie jest dosyć trudne i przy obecnych kolumnach mam sporo basu, i podejrzewam że z większym przetwornikiem może byc przesada.
Jest jeszcze: www.seas.no/index.php?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=141
i tego mogę mieć po 100 euro za sztukę ale nie wiem czy 176mm przetwornik nie będzie gorszy na średnich tonach.

Oczywiście, że się da wychodzi idealnie, ale postaw teraz płytę na stojąco, oderwie kawał MDF coś już o tym wiem. Trzeba do tego od dobrej strony podejść i będzie git, ja zacząłem z du** strony i popsułem:D Zdjęcie powinno wyjaśnić o co chodzi.

Heblowałem bez frontu, front będzie robiony później. Zacząłem od frontu w kierunku tyłu i tylną ściankę rozwarstwiło, odrywając przy tym kawałek MDF, boczne zostały nie naruszone.
Po naprawie i dół obudowy zacząłem od tyłu w stronę przyszłego frontu i wyszło elegancko.
Można sobie z takimi krawędziami poradzić przykładając drugą płytę lub deseczke i skręcić ściskiem. Wtedy popsuje tylko kawałek płyty którym dociskamy, a obudowa zostanie nie naruszona.

No to akurat jest prawda, bo odłupuje mi dość często koniec nawet na zwykłym heblowaniu. Jeszcze są 2 sposoby: prowadzić do połowy, zdjąć i jechać od drugiej strony lub jechać na końcu wałka tylko wystającą część.
Nie wiem na ile to dokładne, ale może pokombinuję sobie...

Frezem z łożyskiem byłby ok, ale do heblarki w przeciwieństwie do niego mam dostęp.

EDIT:

Wszystkie sposoby przetestowałem, znaczy się ta sama sytuacja co tu (brak przedniej ścianki), no i najpierw tak jak pisałem (na końcu wałka), potem całość (nie było deseczki, bo przodu też nie było), przód gdzie przylegać ma ścianka przejechałem raz w jedną raz w drugą do środka i zebrałem mały garb tarnikiem.

---------- Post dodany o 18:02 ---------- Poprzedni post o 15:46 ----------

Ostatnia edycja:
na razie tylko serducha zrobione dechy powinny być jutro już u mnie głośniki myślę że jeszcze w tym miesiącu kupie to mój pierwszy projekt diy i muszę wszytko pokupować:D narzędzia więc z pozoru nie drogi projekt będzie sporo kosztować

Pytanko, symuluje w WinISD ScanSpeak'a 26W8534, czy taki group delay jak na obrazku jest jeszcze akceptowalny, czy bedzie juz moze slychac wyrazne przeciaganie / mulenie ?

na razie tylko serducha zrobione dechy powinny być jutro już u mnie głośniki myślę że jeszcze w tym miesiącu kupie to mój pierwszy projekt diy i muszę wszytko pokupować narzędzia więc z pozoru nie drogi projekt będzie sporo kosztować

Na dobre kondy była kasa a na rezystory juz nie :/

I ten rdzeń pośród takich ładnych kolorów :/

---------- Post dodany o 00:02 ---------- Poprzedni post o 00:01 ----------

26ms i ujdzie?
Cos nie przesadzasz

Klon 7100 już gra u nowego Pana,a mi zostało tylko parę fotek z budowy :

Tutaj jeszcze brak docelowego tyłu i uzbrojonego frontu,bo szybka nagle zrobiła się za wysoka o 4mm:) ...

26ms i ujdzie?
Cos nie przesadzasz

no to mój pierwszy projekt wiec jedyne co mogę to skopiować z oryginału bo nie znam się na projektowaniu zwrotnic :)

26ms i ujdzie?
Cos nie przesadzasz

a jakie rezystorki tam wcisnac mudorfy czy jakies inne w sumie moge jeszcze po zmieniac co nieco

Powrót