• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

U mnie mała reanimacja hybrydy dj_zibiego . aby nie robić więcej zaległości niż już mam .
Poprzedniego właściciela zadanie przerosło . A szkoda .
Ten wzmacniacz nie ma szczęścia jakoś :(

bw6kqzdbsivm58klvjuh_1400872002.jpg

Zostało kilka dupereli jeszcze .

.3lite co do tych traf to miałeś chyba rację .
Jakieś dziwne są :???:
Chyba za cienkim drutem nawinięte .

Tak to kupic od forumowicza w pełni sprawny wzmacniacz... Dzięki Raven!

Duży czopek do poprawienia dźwięku?

.3lite co do tych traf to miałeś chyba rację .
Jakieś dziwne są
Chyba za cienkim drutem nawinięte .

Też mi się tak wydaje, w każdym wypadku ja spasowałem z użycia ich :/ A przynajmniej na razie, na razie leżą w szafie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Płytki otrzymane w tym tygodniu:

bn511qezdfb3sz9gs8y0_1400875610.jpg

Postanowiłem odkupić wszystkie PCB od flodins'a do Symasyma, cholernie prosty wzmacniacz i wsadzić go można wszędzie, wszystko to czyni go idealnym wzmacniaczem do prostych rzeczy. Sam flodins raczej już dawno z tego forum zrezygnował, a mi zajęło dwa tygodnie na dogadanie się z nim.

Moja płytka to po prostu kontroler do płytki Ravena, wyświetlacza, i reszty śmieci. Nie chciało mi się bawić w trawienie jej, jest dwustronna z powodu rozlania masy.

raven1985 - mam nadzieję, że nie śpieszy Ci się z płytkami od PRE, wysłałbym te dwie sztuki jak będę miał czas :P
Q - Polecam jednak Merkar pomimo ich kilku pomyłek mailowych (szkoda gadać, ale wybiera się mniejsze zło), płytki z Satlandu średnio trzymają specyfikację wielkości (wielkość płytki waha się w zakresach +/- 1 mm). Do tego z boku, pod maską widać prześwitującą miedź, co mnie troszkę denerwuje. Nie wiem jak to Merkar robi ale maska nawet boczki miedzi przykrywa i szlifują także te boczki płytek (aby nie były ostre).

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Postanowiłem odkupić wszystkie PCB od flodins'a do Symasyma, cholernie prosty wzmacniacz i wsadzić go można wszędzie, wszystko to czyni go idealnym wzmacniaczem do prostych rzeczy. Sam flodins raczej już dawno z tego forum zrezygnował, a mi zajęło dwa tygodnie na dogadanie się z nim.

Planujesz jakieś forumowe sprzedawanie czy wykorzystasz sam ? :D

Ech... mialem nie zdradzac dopoki nie uruchomie, ale co tam...
W srodku bedzie siedziec Mini Cubed od AMB Laboratories :)

Specyfikacja wg. AMB Labs:

Measured Results
Opamps - Left & Right: AD8397ARDZ, Ground: OPA690ID
Input impedance - 10KΩ nominal
Output impedance - less than 0.1Ω
Maximum output voltage per channel@1KHz, prior to onset of clipping - 9Vp-p (3.2Vrms) with battery power, 11Vp-p (3.9Vrms) with external power
Power output - 300mWrms into 33Ω, 30mWrms into 330Ω
Frequency response at 0dBV output - 0Hz - >4MHz; +0, -3dB (limited by function generator)
Rise time 100KHz square wave, at maximum output, 10% to 90% - 166nS
Slew rate 100KHz square wave, at maximum output - 52V/uS

Ostatnia edycja:
Może być drobny problem z zagięciem przy gałce, wcięcie jest blisko linii gięcia i może się nia zagiąć blacha w tym miejscu. Wszystko zależy od matrycy na której to będą giąć.

Znajomy obejrzal dokladnie projekt i stwierdzil, ze zrobi ta obudowe bez problemu, wiec poki co sie nie martwie... ale w sumie sluszna uwaga. Tak jak napisalem wczesniej: zobaczymy co wyjdzie z tego w praktyce :D

Czy moglby ktos zerknac czy takie zabezpieczenie przetwornicy bedzie ok ?
Juz tlumacze mniej wiecej o co chodzi.
IR2153 ma na 3 nodze Ct (timing capacitor input), jezeli napiecie spadnie tam ponizej 4V to przetwornica sie wylaczy. Lepiej zamiast Q1 i Q2 dac malego triaka MCR100 (po zadzialaniu zabezpieczenia trzeba bedzie ja zresetowac) ??
C1 mozna ewentualnie zmniejszyc do 1uF. Nie jestem jednak pewny jak szybko powinno takie zabezpieczenie zadzialac, czas zwloki latwo bedzie zmienic.

Na schemacie tylko samo zabezpieczenie bo i tak nie umiem w spice calej przetwornicy zrobic.
Jak by sie komus chcialo zerknac to dzieki.

st2ceoejuw1v2ui1h3as_1401037010.jpg

Ostatnia edycja:
Polecam jednak Merkar pomimo ich kilku pomyłek mailowych (szkoda gadać, ale wybiera się mniejsze zło), płytki z Satlandu średnio trzymają specyfikację wielkości (wielkość płytki waha się w zakresach +/- 1 mm). Do tego z boku, pod maską widać prześwitującą miedź, co mnie troszkę denerwuje. Nie wiem jak to Merkar robi ale maska nawet boczki miedzi przykrywa i szlifują także te boczki płytek (aby nie były ostre).

Ostatnio robiłem sporo zamówień w Satlandzie i nie miałem żadnych problemów z wymiarami płytek, na pewno nie takich jak 1mm bo bym to od razu zauważył, że do obudowy nie pasuje ;). Zaletą Satlandu jest solidność i przejrzystość terminów, bardzo się tego trzymają i nie mają żadnych spóźnień. Nawet przeciwnie, raz mieliśmy sytuacje, że płytki były potrzebne wcześniej to po telefonie do nich zrobili je szybciej i nic więcej nie policzyli :) !
A w Merkarze ile razy zamawiałem to było tak, wysyłam im maila z projektem i opisem co mają zrobić i cisza.. zero odzewu, doszło, nie doszło. Po bliżej nieokreślonym czasie, zwykle około 4 tygodni przychodzą płytki. Raz to nawet zapomniałem, że zamówiłem. Przychodzi coś za pobraniem a ja się zastanawiam co to w ogóle jest.

Ostatnio robiłem sporo zamówień w Satlandzie i nie miałem żadnych problemów z wymiarami płytek, na pewno nie takich jak 1mm bo bym to od razu zauważył, że do obudowy nie pasuje ;). Zaletą Satlandu jest solidność i przejrzystość terminów, bardzo się tego trzymają i nie mają żadnych spóźnień. Nawet przeciwnie, raz mieliśmy sytuacje, że płytki były potrzebne wcześniej to po telefonie do nich zrobili je szybciej i nic więcej nie policzyli :) !
A w Merkarze ile razy zamawiałem to było tak, wysyłam im maila z projektem i opisem co mają zrobić i cisza.. zero odzewu, doszło, nie doszło. Po bliżej nieokreślonym czasie, zwykle około 4 tygodni przychodzą płytki. Raz to nawet zapomniałem, że zamówiłem. Przychodzi coś za pobraniem a ja się zastanawiam co to w ogóle jest.

Dokładnie tak samo miałem z merkarem... zamówienie przyjęli czy nie... telefon, zamówienie przyjęte a tu nagle paczka.

Powrót