• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Moduł basowy "ze śmieci" już jest.
Na pierwszym planie pomyłka w wymiarach i 1cm, no i musiałem dociąć :flapper:

W paru miejscach będzie trzeba trochę pilnikiem zjechać, ale to dopiero jak dotnę górną część, będę wtedy wiedział ile ściąć.

Widzę pistolecik ładnie rozebrany i umyty, to mi się podoba :-) Jeśli te skrzynki są w podkładzie, trzymaj je w możliwie najcieplejszym miejscu, a jak to możliwe na słońce do wygrzewania :-)

Widzę pistolecik ładnie rozebrany i umyty, to mi się podoba :-)

Aaa pucowalem po "minii", ale skonczylo sie nitro i trzeba poprawic :)

Jeśli te skrzynki są w podkładzie, trzymaj je w możliwie najcieplejszym miejscu, a jak to możliwe na słońce do wygrzewania :-)

Nie nie, to mdf lakierowany na bialo, taki mialem material, ktory zacinalem na 45 stopni i efekt jest z odleglosci jakby swiezo malowane.

Czemu one takie białe ?

Zerknij wyzej ;) Niestety bede musial teraz troche szlifowac tego lakieru, zeby sie klej trzymal.

Hmm, gdzie :)? Skoro będą fornirowane to po co malowaleś ? chyba że malowanie nie wyszło i jednak fornir ?
Na jaki klej kleisz ? Ja mam zamiar wypróbować Titebond żółty na sucho +żelazko.

Tak jak napisalem wczesniej, plyty mdf jakie uzywalem byly juz pomalowane na bialo, cos jak duze polki. Nastepnie zacinane na 45 stopni i klejone. Nic tutaj nie malowalem. Fornir bedzie, bo tak sobie zyczy osoba, dla ktorej to robie.

Na jaki klej kleisz ? Ja mam zamiar wypróbować Titebond żółty na sucho +żelazko.

Teraz kleje na Kleiberit 303.2, czytalem ze zolty Titebond jest dobry do metody zelazkowej. Generalnie w tej metodzie trzeba uwazac na pekniecia forniru, pod zelazkiem fornir moze sie rozejsc i mocniej popekac. Najlepiej wczesniej skleic pekniecia i ustabilizowac tasma.
Tych kolumienek na zelazko nie bede fornirowal, tylko pod prasa.

lakiernik mi mówił że to świetny podkład pod lakier, może lakier zamiast forniru?

Moze kiedys sprobuje :)

Paczuszki z Francji dojechały :)

Graty na zwrotkę też dotarły na czas

"Profesjonalne" połączenie i gra:

Wrażenie? Od wczoraj jeszcze nie pozbierałem szczęki z podłogi... Grają naprawdę świetnie, wysokie nie drażnią - zapewne zasługa zwrotnicy; gitary i perkusja brzmią epicko, bass jest fajny. Te beymy grają bez obudowy lepiej basem niż 14SCX w paczkach (lepiej nie znaczy że jest go więcej) no ale co tu porównywać.... Beyma to całkiem inna liga... Ogólnie jestem zadowolony, FX-200 nie dorastają tym głośniczkom "do magnesa" :D Za 2 tyg będą obudowy, jestem ciekaw jak w paczkach zagrają :)

Pawel074, w końcu poszedłeś krok na przód, gratuluję :)

Napisz tylko co to będzie za konstrukcja?
2,5way?
Jakiś projekcik z neta?

Są to koaksjalne Beymy czyli będę robił 4 kolumienki.
Wstępnie ma to być BR ale obudowa jest tak zaprojektowana, że w fazie testów mogę z niej zrobić zamkniętą.

Projekt zwrotnicy mam od Pana, który załatwił mi głośniki, jest to jego autorski projekt. Brzmienie na tej zwrotce mi się podoba więc nie będę nic kombinował :)

Najlepsze jest to, że one grają bardzo fajnie pod ampli Sony za 500zł :D Jak dorobię się dobrego napędu będzie jeszcze ciekawiej :)

Ostatnia edycja:
Była okazja, bardzo dobra. Miałem kupić 6 szt (tyle mieli na magazynie) ale nie udało mi się zdobyć takich funduszów.

Założenie jest takie, że jeden komplet dla mnie, a drugi na handel - jeśli kupiec się nie znajdzie zostanie u mnie, wtedy będę stratny ale postanowiłem zaryzykować. Może mi się to opłaci :)

Najważniejsze że Tobie się dźwięk podoba.

Ja dopijam kawkę i działam dalej z Wilsonami, mam plan aby dziś wieczorem ta buda testowa stała już w pokoju... ale znając życie, to się nie uda.

Dokładnie, audio robi się pod siebie, a nie po to by komuś się podobało :D
Np. Mi Wilsony średnio do gustu przypadły, ale cały czas zmieniają mi się preferencje słuchowe, może teraz bardziej by mi się podobały... no cóż, poczekam do AS i to sprawdzę :)

Hehe, gdybym jeszcze miał takie same głośniki co siedzą w Wilsonach :D
Ja robię je bo obudowy mi się podobają... a że oryginały mi "grały", to inna sprawa :)

np. Focale, obudowy ładne, ale na AS mi to nie grało, rok w rok mi nie grało...

Powrót