• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

A ty Hermes słuchales tez? Jesli to o ta osobe chodzi, ale to musi Luszti potwierdzić. Zastanawiam sie nad tymi glosnikami, bo sa rewelacyjne. Niby male a klada wszystkie wieksze jakie slyszalem, np. Tonsile to wszystkie nawet 30cm moga im buty czyscic :).

Luszti u kogo sluchales? Czy moze u goryla o golebim sercu? . Na jakim wzmacniaczu wtedy graly?

Myślę, że mówimy o tej samej osobie. Ja ich raz słuchałem na Advance Acoustics MAP-407, który stał później u mnie. I około roku temu na jakimś wysokim Rotelu.

Jeden z głośników wygląda na TB W4-1320. Mam pytanie, czy próbowałeś go odsłuchać bez wysokotonowego? Ciekawi mnie jak przenosi wysokie.

Tak to ten TangBand, nawet fajnie sie go slucha w osi glosnika ale niestety charakterystyki kierunkowe sa kiepskie wiec moim zdaniem dolozenie wysokotonowki to koniecznosc.

raven

Szpilka pewnie byla by dobra ale nie za bardzo przepadam za ''ostrymi'' glosnikami :P

Zamierzam na tym głośniku zrobić zestaw podpierając go od dołu subwooferem. Planuję go zabudować w kuli zamocowanej na osi umożliwiającej ustawienie w kierunku słuchacza. Może obejdzie się bez wysokotonowego.

Postanowiłem podzielić się z Wami wzmacniaczem hybrydowym. Jak go ukończę zamieszczę osobny temat.

Wzmacniacz hybrydowy Dual Mono charakteryzuje się następującymi parametrami:
- Transformator sieciowy wersja Audio 2x18V 2x4A, 6,3V 1A, 0-150V-230V 0,1A .
- Symetryczne napięcie zasilania +/- 25V DC.
- Zasilacz anodowy +300V dla lamp w układzie SRPP.
- Można zastosować lampy (po zmianie rezystorów bądź napięcia anodowego) ECC81, ECC82, ECC83, ECC85, ECC88, 6N1P, 6N6P i ich odpowiedników.
- Końcówka mocy realizowana na tranzystorach IRFP240 i IRFP9240. Można zastosować inne.
- Zasilanie końcówki mocy +/- 25V DC. Prąd 0,6A.
- Regulacja prądu (BIAS) i napięcia wyjściowego (OFFSET) końcówki mocy.
- Opóźnienie załączania głośników i ich szybkie odłączanie. Zabezpieczenie przed napięciem stałym realizowany za pomocą UPc1237.
- Oddzielne napięcia zasilania.
- Temperatura radiatorów nie przekracza 45*C.
- Możliwość dołączenia drugiej lub trzeciej pary tranzystorów IRFP.

Tutaj moja I wersja:

http://www.mariuszelektro.elektroda.eu/f4.html

Ostatnia edycja:
- Transformator sieciowy wersja Audio 2x18V 2x4A, 6,3V 1A, 0-150V-230V 0,1A .
- Symetryczne napięcie zasilania +/- 25V DC.
Rozumiem, że to dla jednej pary tranzystorów?
- Można zastosować lampy (po zmianie rezystorów bądź napięcia anodowego) ECC81, ECC82, ECC83, ECC85, ECC88, 6N1P, 6N6P i ich odpowiedników.
Ok, ale one mają różne wzmocnienia, robiłeś już testy na różnych lampach?

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że to dla jednej pary tranzystorów?
Ok, ale one mają różne wzmocnienia, robiłeś już testy na różnych lampach?

2x4A wystarczy dla 3 par tranzystorów. Prąd zawsze można zmniejszyć.
Tak, lampy mają różnie wzmocnienie, ale i charakterystyki. Końcówka na tranzystorach to wtórnik emiterowy, barwa dźwięku zależny mocno od zastosowanych lamp i punktu pracy.

Powrót