• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Skladaj i daj znać jak działa, jeszcze nie dawno myślałem że nie ma różnicy, it głośnik w subie, grają podobnie, ale po visatonie myślę że będzie warto poszukać czegoś droższego i lepszego aby nie klepac kolejnych skrzynek

Ja tylko nie wiem czy masz tak dużą rękę ;) czy ten panel jest taki mały, w porównaniu do panela irka 300w to tafo jak i końcówka mała jest

Moc raczej taka sobie do dobrej pompki. 210W / 8R to ja "ledwo" przełykam do domowego sprzętu, właśnie dlatego następny projekt lub gotowy wzmacniacz dla mnie będzie musiał mieć co najmniej 500W w 8R. Może mostek, może coś innego, jeszcze nie wiem.

Cena jednak nie jest zła, chociaż w klasie D można by trochę więcej tej mocy wycisnąć. Na pewno nikt by się nie obraził.

Ostatnia edycja:
Widzę Panowie że zapanowała moda na biały lakier :) tak się składa, że na dniach zaczynam robić projekcik monitorków ravena na vifie ne dla dziewczyny i podoba jej się takie wykończenie. Czy mógłbym prosić o krótki opis jak wykonać taką powierzchnię, żebym zorientował się, czy w ogóle jestem w stanie to zrobić ?

Taka nowa zabawka

W filmach robi robotę tylko ciężko było mi to ustawić, min 2m od ściany i nie lubi rogów pokoju :D
Głośnik to STX GDN 38-400-4-SE za takie grosze to fajna zabawka

Ja tylko nie wiem czy masz tak dużą rękę czy ten panel jest taki mały, w porównaniu do panela irka 300w to tafo jak i końcówka mała jest

No właśnie też uważam, że jest dość mikry. Szczerze powiedziawszy to spodziewałem się większych fajerwerków po tym panelu... a tu dość "ubogo". Rozmiar płyty to kwadrat o boku 267mm.

Tutaj dla zainteresowanych... co tam siedzi:

Mając kota w domu jesteś zmuszony do dziwnych rzeczy... W oczekiwaniu na nowe PCB. Zostałem zmuszony podłączyć szeregowo dwa głośniki 8ohm...

Paweł, napisz coś o tej konstrukcji.
Nie słychać świstów z otworu w magnesie?

Słychać jakiś lekki świst ale nie wiem z czego, muszę uszczelnić otwory w środkowej płycie przez które przechodzą śruby.
Jeśli chodzi o magnes jest spasowany idealnie, jeśli chodzi o ten otworek w magnesie nie usłyszałem nic dziwnego.

Świst który słyszę może też być normą w tym głośniku, pewnie w normalnej budzie nie byłoby problemu ale pojawia się on przy dużych mocach.

Dziś obejrzałem sobie 2 filmy, bas był mega fajny taki typowy kinowy, ale kilka godzin z subem po pokoju biegałem :D

Konstrukcja sama w sobie dość prosta, jedna komora dobierana na wysokość kosza druga na oko, wzorowałem się tym: http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_de.htm?http://www.lautsprechershop.de/hifi/ripol_bau.htm?xxx?xxx

Głośnik kupiłem z zamiarem zrobienia suba do ogrodu, ale Pogromca mitów podesłał mi tą stronkę i zrobiłem to z ciekawości :D Póki co zagości to u mnie na dłużej do filmów no chyba ze TL'ka na 2x 22SCX będzie lepsza - a też się już robi. Krótko mówiąc za ok 160zł to fajna zabawka

Powrót