• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Paweł zapewne jeszcze ma
Poza tym front do pj kosztuje kilka złotych i mozna go zaadoptować do missiona

A glosniki powinny byc zdecydowanie blizej

Te 11 cm jest mierznąć prostopadle do podstawy czy też po skosie od środka do środka ?
Zwrotnicę robisz sam ?

Dzięki Paweł :) Nowe zabawki do suba :) Panel z korekcją Linkwitza czeka już od dawna :)

Zobaczymy czy bedzie slychac inne kondensatory w zasilaczu, zabawa w audio voodoo :-)

w zwrotnicach slyszalem, na wejsciu wzmacniacza raczej ciezko powiedziec, czyli nie :-D Niedlugo sie okaze jak w takim przypadku:-) planuje porownac do Jamiconow.

Ostatnia edycja:
Zakladam, ze roznicy nie bedzie, ale gadac, ze nie ma bez zweryfikowania zagadnienia, a sprawdzic i miec wyrobiona opinie na pewnej podstawie, to chyba roznica:-) widze po forach dosc powszechne zjawisko wypowiadania sie w kwestiach, ktorych sie nie zweryfikowalo.. Opinia na podstawie, "wydaje mi sie"... nic sensownego nie wnosi, szerzy jedynie pewien niesprawdzony poglad. Wyglad nie ma znaczenia to chyba oczywiste, wychodze z zalozenia, ze lepiej czasem dorzucic pare zlotych dla swietego spokoju niz sie zastanawiac czy elementy typu jamicon nie sa waskim gardlem. Akurat te zlote kondensatory to zwykle nichiciony FW za 1,60 czy za 1,70 100uf/100v. Wiec przytyk nieco chybiony.

p.s. lubię robić różne porównania bo to daje mi możliwość bardziej świadomego wyboru, co wolę, co lubię, do czego jest sens dołożyć parę złotówek itd. Przy okazji jest to fajna zabawa.. Wydaje mi się, że między innymi o to właśnie chodzi w DIY. Dziwi mnie podejście na tej zasadzie, o której wspominam wyżej. Wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli się mylę..

Ostatnia edycja:
Jeśli cena nie zabija, to można się oczywiście pokusić na jakieś ładniejsze kondensatory, sam nie lubię pakować nic gorszego niż Samwha (a w miejscowych sklepach niestety nie ma zbyt ciekawych do wyboru).

Gdybyś robił przetwornicę lub wzmacniacz w klasie D, to wtedy elektrolity na zasilaniu mają znaczenie, raczej nie będzie to słyszalne, ale warto chociażby dla żywotności dobre kupić.

A gdzie masz te takie naj naj naj ...... naj czerwone (mają też odmianę czarną, ale są tańsze :-))?

Te naj naj to tylko sprawdzają się w GainClone, miałem wersję wypas w domu na BG, Caddocach, wszystko jak to cały PD opisał. Potem zrobiłem wersję zwykłą na takich samych płytkach z tym że Panasonic FC i rezystory Dale chyba

- przepaść !!! dwa inne wzmacniacze, tu mi nikt nie powie zagrało to jak powinno!!

...

Jak ceny BG mocno poszły w górę rozebrałem i sprzedałem na części z mega wielkim zarobkiem, ogrmonym wręcz.

Czy dał bym tyle za te kondensatory za ile je sprzedałem ? NIGDY !!

P.S żeby nie brać mnie za jakiegoś maniaka BG i takiego co słucha kabli, podstawek czy innych pierdół, ale lubię w elektronice mieć solidnie wykonane sprzęty na markowych elementach, a z tym GainClone i BG to tylko ta jedna sytuacja gdzie zauważyłem istotną różnicę. Wpychając te BG gdzie indziej nic nie zaobserwowałem pozytywnego.

Ostatnia edycja:
Powrót