• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

jeżeli nie będzie się sprawdzał coś wykombinuję, zależało mi żeby nie był za gruby by móc go wcisnąć pod tunel środkowy

Z tego co wiem, to przeciąganie kabla w samochodzie nie należy do łatwych i przyjemnych, więc lepiej zastosować od razu dobry kabel :)

Z tego co wiem, to przeciąganie kabla w samochodzie nie należy do łatwych i przyjemnych, więc lepiej zastosować od razu dobry kabel
Akurat cinch jest łatwo położyć bo wszystko robisz wewnątrz, ale po co robić to dwa razy ? taki shitowaty kabel to szkoda czasu i pieniędzy.

W moim przypadku muszę odkręcić 2 śruby albo w ogóle, jeżeli uda mi się wcisnąć go pod plastik. Jeżeli kupię kabel ekranowany to będzie wtedy problem, bo zazwyczaj są grube.

Ten akurat wymiar kabla nie wziął się z nikad. Jest ekran jest grubość. Na takiej odległości może Ci napsuć taki kabel. Możesz go nawet uszkodzić podczas montażu. W środku ma tylko kilka włosków żyły.

Spokojnie, ja ten kabelek wziełem dla testów. Niekoniecznie kabel musi być gruby by był ekranowany. Poza tym zobaczymy, jedyny przewód który będzie w okolicy tego kabla to remote z radia.
Mam kabel Thomson, wydaje się być dobry jakościowo więc jak co będę miał czym podmienić.

4mm kw

Wzmacniacz planuje pod siedzeniem pasażera zamontować. I sygnał audio będzie szedł środkiem koło drążka skrzyni biegów.

Ostatnia edycja:
To w takim razie jaki przekrój proponujesz?
Producent proponował AWG 8 czyli 3mmkw
To nie będzie grało głośno. Poza tym gdyby ten samochód był dobrze wytłumiony to bym bardziej się przykładał. Po co walczyć o szczegóły jak i tak silnik to zagłuszy.

Ostatnia edycja:
Tam pójdzie ok 3m tego kabla, tak martwicie się, że będą spadki napięcia? 0.01R nie zrobi różnicy.
A przewód masowy też ciągniecie 25mmkw?

Ja mam wzmacniacz pod schowkiem a i tak kabla 10mm^2 poszło 4metry. Od bezpiecznika przy akumulatorze (miałam wolne miejsce na bezpiecznik listkowy) układając ładnie kabel pod maska i przebiła się do kabiny przelotka w podszybiu. Masa z najbliższej śruby około 1 metr.

Ostatnia edycja:
Powrót