• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Tak się składa że u mnie trwa montaż między innymi już przefiltrowanych PS180 i PS220 w dwóch różnych aplikacjach :) Nie mam fotek pod ręką ... może jutro.
PS220 rewelacja dzisiaj słuchałem przy montażu takiego egzotycznego połączenie :)
8bbb49dca1b32992e8eee4ce057c700d_1489014521.jpg
d86d39317db2a926f09f79daaeff9eba_1489014522.jpg
914ac4f9ddf258a1030ec64413770675_1489014523.jpg
bf2364f6ba47d1982b754471c1235616_1489014523.jpg

Ostatnia edycja:
Tak HM130Z0 nierówne pasmo dużo zniekształceń ciężkie filtrowanie jeśli chce się zrobić cokolwiek innego niż 4-5kHz podział na łagodnych filtrach. HM130Z10 ma jeszcze większy rów w pasmie i wyższe harmoniczne w zamian za wyższą skuteczność. Ale ludzie lubią brzmienie tych audaxów.
skończone gra jutro pakuje na paletę i wraca do właściciela.

Ja taką lutownicą nawet kabli nie umiem polutować, a ty taką drobnicę... Jednak jestem antytalent.

Do transformatorówki trzeba mieć PWM w ręce ^^ i leci jak trzeba.
Tylko przy scalakach trzeba uważać i nie załączać jej kiedy grot dotyka układy scalonego.

Kiedyś używałem lutoli 50/50 z grzałką, ale odkąd mam grzałkę wcz to lutole walczą o drugie miejsce z lutownicą gazową. Ale opcja nabierania cyny i kalafonii, a potem bez przegrzewania lutowanie tym jest super.

Nie mi to oceniać jako sprzedawcy - decyzja właściciela :). Całe okablowanie jest też w srebrze więc poszedł za ciosem :)

Tak prawde powiedziawszy to mnie by bardziej te PSy interesowaly
mam teraz bezpośrednie porównanie obydwu naraz :) prędzej bywały aplikowane w rożnych terminach. PS220 niesamowicie mruczy i zaskakuje na basie - w końcu to szerokopasmówka więc zaskakuje. PS180 gra jaśniej z lepszą detaliczność na górze. Obydwa są bardzo otwarte i bezpośrednie na środku. Nawet pracując z nimi gdybałem że PS180 nadał by się świetnie jako średniak w towarzystwie 4 basów i np T35 seasa lub berylem SB w odniesieniu do ich wysokiej sprawności. I co najważniejsze pasmo jest naprawdę szerokopasmowe od dołu do 20Khz w obydwu przypadkach. Głośniki mają ciekawe membrany i dobre napędy. Może wieczorkiem uda mi się cyknąć jakieś fotki to wkleję. W aplikacjach po przefiltrowaniu PS180 osiągnął 94dB a PS220 95dB i to słychać.

Ostatnia edycja:
W tej cenie to bym już dokładał do TB W8 1808 1772 lub taniej 2145 . Może Branża sklecisz coś na seansie fa22rcz u mnie są w closed referencyjnym . To może jakieś jerycho ?

TB 8 wcale nie jest taki dobry w odniesieniu do swojej ceny. Jest cichszy i mniej dynamiczny od Daytona. W PSach membrana jest twardsza i sztywniejsza przez co odbiór brzmienia sprawia jakby był bardziej dynamiczny i otwarty.
FA22 brzmi bardzo dobrze, bardziej misiowato i miękko względem Daytona ale to może być moje subiektywne odczucie. Świetny wybór w swojej cenie. W stosunku do tego co proponuje jest tani :).

fotki jak zwykle podłej jakości i telefonu :)
53bcd93a1dc5ee16c0f75588b2f9a50d_1489092742.jpg

Ps220 w bezpośrednim porównaniu z 3 drożnym układem na dwóch 8955. Wyraźnie słychać wysoką sprawność tego głośnika. konstrukcja jest zdecydowanie głośniejsza przy tym samym wysterowaniu, 8Ohm vs 4 ohmowe Uschery oba zasilane z 8200M. Nie odczuwa się także dyskomfortu brakiem ilości i dynamiki basu, a zestaw z dwoma 8955 produkuje go bardzo mięsiści i zdecydowanie.
W stosunku do audaxa hm130 środek jest nieco ciemniejszy ale bardziej otwarty. góra pasma bez dwóch zdań lepsza z H1499 ( dokładność i selektywnośc ) ale nie słychać braku jej ilości i wybrzmienia co najmniej dobrze. Słyszałem wiele gorzej grających kopułek :)

Ostatnia edycja:
przefiltrowane :) zwrotka leży przed kolumną ... Bez filtracji to nie gra podobnie jak większość szerokopasmówek. filtracja ustala liniowy przebieg charakterystyki od 20kHz do samego dołu. chcesz pomiar przed i po ??

Możesz dać te pomiary.
A jak się mają fostexy np.fe166en.
Myślałem aby zrobić coś open baffle z dwoma eminencami 15" góra i dół a w środku fostex coś w stylu.

Powrót