• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Dziś znalazłem chwile wiec znalazłem białą płytę wiórową do testów w frezowaniu + jakiś frez 90 stopni :)

[video]https://drive.google.com/open?id=1L5ZpwQEq5LXx8N76cCX4j2Inm3-02GQH[/video]

Tylko mi się tu nie śmiać z uchwytów :P alu do uchwytów będzie dziś po południu <lol>

Głośniki wszystkie przyszły, więc w weekend trzeba było posklejać nowy panel do testów:

f1ccc9710f878733a224213bad95121e_1550441576.jpg

b4ed65ee0adfb69ed76fca596db730cd_1550442175.jpg

Urocza ozdoba domu, która ma tylko 2,25 metra wysokości ;)

Muszę do końca posklejać nowy wzmacniacz DSP i będzie można już sensowniej zagrać. Dodatkowo jeszcze trzeba pomyśleć nad finalnym wyglądem panelu. Być może będzie się zmniejszać po basowcach, więc wizualnie wyjdzie taka klepsydra. Nie wiem, zobaczymy ;)

.3lite - przepaskudne ;p ... (szczególnie chodzi mi o kształt koszy :razz: ) - z czystej ciekawości planujesz robić jakieś pierścienie maskujące na kosze ? czy lubisz klimaty "retro" ?

jednak z drugiej strony - zdaję sobie doskonale sprawę, że potencjał akustyczny musi tu być mega wysoki :) i na pewno każdy rodzaj muzyki nie stanowi problemu dla tej konstrukcji

Ostatnia edycja:
Ja osobiście bym basy zamontował od tyłu płyty, faktycznie kosz tych głośników nie jest zbyt urodziwy...

BTW u siebie alphe także planuje tak montować :)

przepaskudne ;p ... (szczególnie chodzi mi o kształt koszy )

faktycznie kosz tych głośników nie jest zbyt urodziwy...

Nie znacie się :flapper:
Ładny ciemny fornir, np. taki:

516582d1541772802-kaiser-acoustics-chiara-kaiser_kawero_chiara_speakers_matej_isak_2016_mono_and_stereo_matej_isak_test_2016_new_2015_-3.jpg

...idealnie wykonany frez, ładne śruby mocujące i będzie pięknie.
Kwestia wykończenia a kolumna z najbrzydszym głośnikiem na świecie będzie się prezentować dobrze.

Ostatnia edycja:
Najwidoczniej jestem jakiś inny, ponieważ takie kosze mi się podobają do tego typu konstrukcji ;) Specjalnie omijałem wybór okrągłego 10 calowca aby utrzymać ten styl :) Może też kwestia przyzwyczajenia.

Niby sama konstrukcja prosta jak budowa cepa, ponieważ to tylko OB, ale wielkość i rozmach tej konstrukcji spokojnie robi swoje i odpowiednio potrafi wymęczyć człowieka. Waga samego panelu już robiła swoje (około 80 kg). Dodatkowo plusem całego projektu jest to, że zmiany względem zwrotnicy można bardzo szybko wprowadzać i testować wszystkie możliwości. Generalnie gdyby nie DSP to na pewno nie podjąłbym się tego projektu na pasywnej zwrotnicy.

Ostatnia edycja:
Na zewnątrz pójdzie jak będzie dobra pogoda. W salonie mam wyjście na taras i potem na ogródek gdzie jest pełno miejsca, więc nie będzie żadnego problemu ;)

U mnie paletka w garażu jako uzupełnienie warsztatu do budowy wzmacniaczy.
Długo szukałem aż w końcu znalazłem odpowiedni model.

Ostatnia edycja:

Będzie trójdrożny monitor w niedużej obudowie zamkniętej do sypialni :) SB Acoustics na górze, Scan Speak Discovery na środku i Beyma na dole :)

Bo ile można robić wszystko na SBA? Chciałem coś innego :) No i ten głośnik ma świetną zaletę, wystarczy mu 1-1,5 litra :)

Powrót