Co to za projekt zasilacza zastosowałeś? Zasilanie mocy jest stabilizowane?
http://iamp.diyaudio.pl/?capm-psu-v20b
z tym że w wersji C - na większe średnice kondensatorów
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Co to za projekt zasilacza zastosowałeś? Zasilanie mocy jest stabilizowane?
Też tak zrobiłem. Wszystko fajnie, ale później zaczynają się schody. Regulacja głośności, selektor źródeł, zasilacze pomocnicze itp .Wypadałoby to połączyć na jednym potencjale, ale na którym? Na lewym? Na prawym? A obudowę do czego uziemiać? Ech..Przez weekend doszedłem do wniosku że jak robić to robić… Konstrukcja awansowała na dual mono.
Też tak zrobiłem. Wszystko fajnie, ale później zaczynają się schody. Regulacja głośności, selektor źródeł, zasilacze pomocnicze itp .Wypadałoby to połączyć na jednym potencjale, ale na którym? Na lewym? Na prawym? A obudowę do czego uziemiać? Ech..
Monobloki - spoko.
Stereo - spoko.
Ale dual mono w jednej obudowie - robię, ale jednak po wejściu w szczegóły okazuje się że brakuje mi trochę wiedzy![]()
Co za poprawki i korekty?![]()
Generalnie piękna sprawa gdyby nie ten odstęp niskich od wysokiego. Jakby tak kolumnę o te 15-20cm na wysokości zmniejszyć to byłyby fantastyczne. Tak trochę wyglądają jak world trade center - dwie wieże. Sam kiedyś podobne popełniłem i niby tak się tego nie widzi aż do następnej konstrukcji - niższej zgrabniejszej
wokół kopułek jest jakiś ala waveguide? Czy co to za dziwne cienie na foto ?
O gustach się nie dyskutuje, bo piękno mieszka w oku patrzącego
Kolumna ma bardzo dobre proporcje wymiarowe ponieważ posiada szerokość całkowitą 204 mm, szerokość frontu 184 mm, wysokość frontu 1080 mm. Zmniejszenie jej wysokości spowodowało by, że wyglądałaby jak ruska, dupiata babaPoza tym chciałbyś np. 50 cm głębokości? Gdzieś odpowiednią objętość musisz upchnąć - albo w górę ciągniesz kolumnę, albo na boki, albo w tył - sztuka kompromisu. Wydaje mi się, że to nie powinno budzić zdziwienia - skoro chciałem wąski front i nie za głęboką, to wyszła dość smukła. Poza tym chciałem by tweeter znajdował się na wysokości ucha człowieka siedzącego na sofie, a nie leżącego ze względu na charakterystyki kierunkowe. Obecnie idealne zgranie fazowe dla odsłuchu z 2,5-3 m wyszło w osi głośnika średniotonowego - czyli na wysokości ok. 95 cm. Dokładnie tak jak chciałem.
Na żywo wygląda znacznie lepiej. Odstęp był zamierzony - tak by wszystkie głośniki nie znajdowały się w górnej połowie paczki, a przez to dół nie straszył 50 cm pustą ścianką. Lepiej to widać na tych zdjęciach, wykonanych z tymczasową maskownicą wokół wysokotonówki:
Co do "cienia" wokół to jest to taki ustrój:
![]()
Sam klej wytrzyma mocowanie tak dużych elementów do sklejki?
O gustach się nie dyskutuje, bo piękno mieszka w oku patrzącego
Kolumna ma bardzo dobre proporcje wymiarowe ponieważ posiada szerokość całkowitą 204 mm, szerokość frontu 184 mm, wysokość frontu 1080 mm. Zmniejszenie jej wysokości spowodowało by, że wyglądałaby jak ruska, dupiata babaPoza tym chciałbyś np. 50 cm głębokości? Gdzieś odpowiednią objętość musisz upchnąć - albo w górę ciągniesz kolumnę, albo na boki, albo w tył - sztuka kompromisu. Wydaje mi się, że to nie powinno budzić zdziwienia - skoro chciałem wąski front i nie za głęboką, to wyszła dość smukła. Poza tym chciałem by tweeter znajdował się na wysokości ucha człowieka siedzącego na sofie, a nie leżącego ze względu na charakterystyki kierunkowe. Obecnie idealne zgranie fazowe dla odsłuchu z 2,5-3 m wyszło w osi głośnika średniotonowego - czyli na wysokości ok. 95 cm. Dokładnie tak jak chciałem.
Na żywo wygląda znacznie lepiej. Odstęp był zamierzony - tak by wszystkie głośniki nie znajdowały się w górnej połowie paczki, a przez to dół nie straszył 50 cm pustą ścianką. Lepiej to widać na tych zdjęciach, wykonanych z tymczasową maskownicą wokół wysokotonówki:
Co do "cienia" wokół to jest to taki ustrój:
![]()
rozumiem, że największa płyta idzie od dołu?
Taki kształt mniej więcej http://yb-audio.pl/realizacje/cm201/
Hmm, to troche dziwne. Skoro chciales tweeter na osi odsluchu, to moglbyc spokojnie na samej gorze kolumny, zamiast pod sredniakiem. W takich odwroconych konstrukcjach celowo obniza sie tweeter, aby uzyskac lepsze zgranie czasowe ze sredniakiem, a skoro tutaj tweeter jest na osi odsluchu, to taka mozliwosc raczej nie zostala wykorzystana. Oczywiscie da sie to posklejac filtrami, ale w tej sytuacji taka konstrukcja kolumny wyglada bardziej na kierunek wizualny niz akustyczny.