Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
DA175 ale tych głośników dawno nie widziałemFinałJak na pierwsze zbudowane kolumienki jest OK.
DA215DA175 ale tych głośników dawno nie widziałem![]()
Jeśli chcesz rozwijać swoje hobby budowania zespołów głośnikowych, to zakup mikrofonu USB jest kiepskim pomysłem. Taki mikrofon ma poważne ograniczenia (brak możliwości pomiaru dwukanałowego i ograniczona częstotliwość próbkowania), a jego cena jest dość wysoka. Za te same pieniądze kupisz mikrofon XLR z kalibracja, interfejs audio (może być używany) oraz zbudujesz niezbędnego jiga do pomiaru impedancji.Skleciłem zwrotkę - skopiowana z konstrukcji Atlas (ten sam wysokotonowy, a efektywność wooferów prawie identyczna) bez korekty impedancji . Jakoś gra - na pewno da się lepiej. Czy mikrofon Umik 1 nada się do pomiarów? Polecicie jakiś tutorial jak się do tego zabrać?
Spasowanie tweetera w jednej kolumnie wyszło dobrze a w drugiej tak sobie. To przez krzywo (chyba) wywiercone otwory (nie prostopadle), które po rozwierceniu pod mufy miejscami straciły osiowość (jeden otwór zrobił się częściowo otwarty, bo mdf się poddał). Chyba najlepiej puntować te otwory po prostu nawiercając przez wpasowany głośnik - ja odrysowałem otwory i coś poszło mało precyzyjnie. Potem delikatnie rozfrezowałem otwór pod głośnik i zostało mało mięsa na mufę. Mufa z gwintem była konieczna bo sobie wydumałem pięknie licujące się wkręty z płaskim łbem pod torxa. Łby wchodziły w otwór z luzem zero nic mmW tym przesuniętym głośniku musiałem je "podtoczyć" bo nie było szans żeby weszły w otwór.
Jeśli chcesz rozwijać swoje hobby budowania zespołów głośnikowych, to zakup mikrofonu USB jest kiepskim pomysłem. Taki mikrofon ma poważne ograniczenia (brak możliwości pomiaru dwukanałowego i ograniczona częstotliwość próbkowania), a jego cena jest dość wysoka. Za te same pieniądze kupisz mikrofon XLR z kalibracja, interfejs audio (może być używany) oraz zbudujesz niezbędnego jiga do pomiaru impedancji.
Zadajesz nieprecyzyjne pytania. Gotowe, to znaczy jakie i ile to jest niedrogo? W pełni funkcjonalny system pomiarowy jakiegoś producenta razem z oprogramowaniem?A są dostępne w miarę niedrogie "gotowe" systemy pomiarowe?
Zadajesz nieprecyzyjne pytania. Gotowe, to znaczy jakie i ile to jest niedrogo? W pełni funkcjonalny system pomiarowy jakiegoś producenta razem z oprogramowaniem?
Jedyna rzeczą, która musisz sam wykonać to jig do pomiaru impedancji. Można też zbudować bardziej rozbudowaną wersję, ale nie jest ona absolutnie niezbędna.
Podstawą będzie mikrofon XLR z indywidualną kalibracją i tutaj polecamy model https://www.thomann.pl/sonarworks_soundid_ref_measurement_micro.htm znany również pod starą nazwą Sonarworks xref20.
Do tego potrzebujesz interfejs studyjny (nie Solo) z zasilaniem phantom 48V oraz z możliwością próbkowania minimum 96 kHz. Nowy, dobrej klasy interfejs będzie kosztował ponad 400 zł. Używane 200-300 zł. Takim interfejsem zrobisz również pomiary impedancji z prostym jigiem. Nie trzeba wywalać kasy na Dayton DATS.
Oprogramowanie pomiarowe ARTA i VituxCAD do symulacji i masz zamknięty temat systemu pomiarowego.
No bo lakieruje na czarnow koncu 45 stopni
ale widze ze nie odwazyles sie fornirowac przed wycinaniem?
Zrobiłem przyrząd do zagłebiarki by ciąć na 45 , by nie niszczyć gumyw koncu 45 stopni
ale widze ze nie odwazyles sie fornirowac przed wycinaniem?
A pokaż co masz na myśli? Szacun za precyzję jeśli to zaglebiarkąZrobiłem przyrząd do zagłebiarki by ciąć na 45 , by nie niszczyć gumy
Witajcie , spotkałem się z małym problemem, a mianowicie w pomiarach głośnika WO24P8 występują 2 dziwne zgrzyty, widoczne w pomiarze impedancji , fazy i później w pomiarze SPL. Widać je na pomiarze w obudowie .
Zastanawiam sie co może być przyczyną takich kłopotów.
cos takiego tylko na 45 stopni https://starydrukuje.pl/produkt/adapter-15-do-szyny-makita-idealne-ciecie-pod-katem-60/A pokaż co masz na myśli? Szacun za precyzję jeśli to zaglebiarką