• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

...i nie wiem czy muszę jakoś fornir zabezpieczyć, np. jedna warstwa wosku albo taśmą, żeby nie porysować
Wszystko zależy od forniru i narzędzi jakich używasz (cyrkla).
Jeśli obracający się cyrkiel nie rysuje powierzchni i masz dobry odciąg pyłu, a sam fornir jest gruby (i naturalny), to nie musisz, bo i tak będziesz go szlifował i ewentualne rysy znikną.

Ale, skoro robisz to pierwszy raz, to zabezpiecz taśmą.

Z taśmą musisz też uważać, bo jeśli jest to fornir modyfikowany, a taśma będzie mocna, to może się okazać że taśma odejdzie razem z kawałkami forniru. Więc zanim okleisz to zrób próbę, a do samego oklejenia użyj "słabej" taśmy.

Cyrkiel mam ze sklejki z warstwą (antypoślizgowa?) więc chyba lepiej w tym przypadku niż metalowy, fornir modyfikowany teak.

Dzięki za rady, użyje żółtej taśmy i pomyślę nad odciągiem bo do tej pory używałem bez.

Fornirowanie.
Fornir teak modyfikowany, smarowałem klejem D3 wałkiem fornir i MDF, jak przeschły to docisnąłem małymi walkami do tapet, potem kolumna do kolumny żeby całą powierzchnię docisnąć. Co zrobiłem źle że są takie bąble?

Załączniki

• PXL_20260504_162402696.jpg
    PXL_20260504_162402696.jpg
    1.6 MB · Wyświetleń: 35
Ostatnia edycja:
Fornirowanie.
Fornir teak modyfikowany, smarowałem klejem D3 wałkiem fornir i MDF, jak przeschły to docisnąłem małymi walkami do tapet, potem kolumna do kolumny żeby całą powierzchnię docisnąć. Co zrobiłem źle że są takie bąble?
nie wiem czy klej D3 to wikol ale jak uzywalem wikolu i po przeschnieciu prasowalem zelazkiem przez papier do wypiekow - wyszlo bajka jest sporo tutkow w necie a i Pogromca rekomendowal taka metode , nudzilo mi sie ostatnio wiec poplnilem taki blat ze szlachetnego OSB fornirowanego ta metoda

IMG_20260328_102838.jpgIMG_20260328_101801.jpg

Ostatnia edycja:
Fornirowanie.
Na tak duzej powierzchni stosuje sie kleje kontaktowe lub fornirowanie wikolem metoda na zelazko. Jak posmarowales na dwie powierzchnie i czekales az wyschnie, a pozniej probowales dociskac, to nic dziwnego, ze sie nie skleilo.

Klejenie na docisk klejem wikolowym robi się na prasie, lub pod ściskami, ale na takiej powierzchni to już wyzwanie. Ewentualnie można użyć worka prozniowego, ale rowniez klei sie na mokro.

Aby to naprawic masz dwie opcje:
1. Grzac oplarka i zdzierac caly fornir, a pozniej kleic na nowo.
2. Nacinać bąble i wpuszczać klej wikolowy. Można (a właściwie nawet trzeba) później grzać to miejsce żelazkiem. Docisk miejscowo, na zimno tez zrobisz, ale trochę z tym zabawy będzie. Można zrobić pseudo rame, a nastepnie pompowana poduszka z przekladka w miejsce klejenia.

Przejeżdżając palcami po powierzchni forniru nawet słychać miejsce, w którym klej nie złapał.

Dziękuję Panowie za rady.
Chyba udało mi się uratować te miejsca - naciąłem lekko wzdłuż i rozgrzanym żelazkiem przez papier docisnąłem. Pod światło latarki wygląda dobrze ale zobaczę jutro przy dziennym świetle.
Następne ścianki spróbuję na żelazko, powierzenia faktycznie jest dosyć spora bo 72x43cm.

Na tak duzej powierzchni stosuje sie kleje kontaktowe lub fornirowanie wikolem metoda na zelazko. Jak posmarowales na dwie powierzchnie i czekales az wyschnie, a pozniej probowales dociskac, to nic dziwnego, ze sie nie skleilo.
Dokładnie.

Ja, jeśli kleję duże powierzchnie klejem białym i nie używam żelazka, to nakładam klej tylko na obudowę (trochę więcej niż zazwyczaj) i od razu kładę fornir. Szybkie wałkowanie, docisk i po robocie.

Klejąc tym sposobem nigdy nie miałem bąbli.
Ale, to trzeba robić bardzo szybko, tak aby klej nie wysechł i złapał fornir.
Sam fornir też nie może mieć dziur i najlepiej gdy jest gruby, aby nadmiar kleju nie przeciekł.
Ilość nałożonego kleju to już kwestia wprawy.

Chyba dobrze wygląda przy dziennym świetle, ciężko znaleźć gdzie to było. Teraz frezowanie pod głośniki i otwór BR i powinno być 'z górki'.
Fornir kiedyś kupiłem w promocji w California za kilkanaście złotych za arkusz.

Załączniki

• PXL_20260505_102841790.jpg
    PXL_20260505_102841790.jpg
    1.7 MB · Wyświetleń: 20
Chyba dobrze wygląda przy dziennym świetle, ciężko znaleźć gdzie to było. Teraz frezowanie pod głośniki i otwór BR i powinno być 'z górki'.
Fornir kiedyś kupiłem w promocji w California za kilkanaście złotych za arkusz.
Zalecam testowe frezowanie na odpadzie żeby sprawdzić spasowanie głośnika

Powrót