• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Takie ubytki załatwiam klejem cyjanoakrylowym i pyłem ze szlifowania. Podlewasz klejem ubytek i sypiesz wióry. Zdmuchujesz nadmiar, podlewasz i sypiesz, aż zbudujesz odpowiednia warstwę. Świetna metoda, szczególnie do naprawiania ubytków na rogach.

Takie ubytki załatwiam klejem cyjanoakrylowym i pyłem ze szlifowania. Podlewasz klejem ubytek i sypiesz wióry. Zdmuchujesz nadmiar, podlewasz i sypiesz, aż zbudujesz odpowiednia warstwę. Świetna metoda, szczególnie do naprawiania ubytków na rogach.
Jakiej gęstości kleju używasz? Da się potem szlifować?

Kiedyś na próbę pokrywałem cyjanoakrylem rękojeść noża. Jako wierzchnia powłoka to może się nie nadaje, bo jest dość delikatne, ale obróbka później to było marzenie

Wyciągnąłem ten nożyk i wygląda to tak. Może ktoś wykorzysta do jakiś ozdobniczków

Załączniki

• IMG_20260618_134808359.jpg
    IMG_20260618_134808359.jpg
    2.5 MB · Wyświetleń: 26
Ostatnia edycja:
W trakcie odskoczni od prac na budowie domu (a w zasadzie urządzaniu się) po godzinach powstaje projekt z tego co mi zalega w szafkach z częściami audio.
Tytanowy Dayton NHP25TI sprzęgnięty z falowodem z aliexpress i Westra KW 160 1398, która jest w rzeczywistości ARN 188 03 8 :)
Została troszeczkę zmodyfikowana (dołożony ferryt). Projektem i jego wynikiem podzielę się na forum w niedalekiej przyszłości :)IMG_20260612_200534524_HDR.jpg

Ciekawy przetwornik, plus za to że wzorowo trzyma parametry z karty katalogowej ale żeby nadawał się do obudowy BR, trzeba go było trochę podrasować

W trakcie odskoczni od prac na budowie domu (a w zasadzie urządzaniu się) po godzinach powstaje projekt z tego co mi zalega w szafkach z częściami audio.
Tytanowy Dayton NHP25TI sprzęgnięty z falowodem z aliexpress i Westra KW 160 1398, która jest w rzeczywistości ARN 188 03 8 :)
Została troszeczkę zmodyfikowana (dołożony ferryt). Projektem i jego wynikiem podzielę się na forum w niedalekiej przyszłości :)Pokaż załącznik 666807
Jakieś wnioski na temat tego Daytona, względem Sb26adc? Mało popularny wybór u nas a może to ciekawy konkurent

Więcej powiem po testach i finalnej filtracji.
Pod względem pomiarów wypada obiecująco, jedynie i aż można przyczepić się do tego, że pasmo od 13kHz ma dość gwałtowny rolloff.
THD jak za cenę 77 zł za głośnik wypadają przyzwoicie.
Można spróbować sprzęglić go z WG148R i użyć w jakimś projekcie.
Można też na parts express zamówić do nich frontpanel 104 lub 110mm jeśli ktoś nie chce aplikować go w falowód.

Załączniki

• dayton THD.JPG
    dayton THD.JPG
    115.8 KB · Wyświetleń: 15
Ta dziura w pasmie wysokich tonów, to zwykle wynik niedopasowania waveguide do głośnika. Czasami nie da się tego wyeliminować.

To też, w przypadku tego głośnika niestety jest to trudne do wyeliminowania z uwagi na zintegrowanie cewki i membrany z fabrycznym front panelem na kleju.
Pamiętam, że jedwabny ND25FW w fabrycznym waveguide miał podobny problem z tym, że rolloff zaczynał się przy 15kHz.

Załączniki

• ND25FW.JPG
    ND25FW.JPG
    53.5 KB · Wyświetleń: 4
To też, w przypadku tego głośnika niestety jest to trudne do wyeliminowania z uwagi na zintegrowanie cewki i membrany z fabrycznym front panelem na kleju.
Pamiętam, że jedwabny ND25FW w fabrycznym waveguide miał podobny problem z tym, że rolloff zaczynał się przy 15kHz.
Niezupełnie. To, czy masz problem z dopasowaniem tweetera do WG widać zestawie pomiarów offaxis, a nie po tym, że masz opadanie charakterystyki na osi. Na Twoim pomiarze widać po prostu dziurę, po której następuje wzrost pasma przenoszenie, a to jest sygnał problemów fazowych wynikających z niedopasowania WG.

Tutaj masz moje pomiary Daytona ND25FW, na których widać właściwe wzorowe promieniowanie w najwyższej oktawie. Ten głośnik po prostu się kończy powyżej 16 kHz i tyle.

https://diy.midwestaudio.club/discussion/1810/dayton-nd25fw

Fakt, tu pod kątami wzorowo promieniuje, w NHP25Ti wygląda to dużo gorzej i poza osią opadanie już występuje w zasadzie przy 11kHz ale tak jak pisałem nie da się niestety tego przetwornika z uwagi na zintegrowanie z front panelem za pomocą kleju tak dopasować do waveguide. Tak bywa niestety. ND25FW to w zasadzie ND25FN, którego łatwo można sprzęglić do dowolnego falowodu przystosowanego dla 25mm kopułek.

Powrót