Ojej widzę że leki bałagan zaczyna się robić, czyż byście Panowie nieuważnie czytali?
Po pierwsze:
Skoro chcesz uzyc 4-5" glosnika jako sredniak to takie cos wydaje sie byc rozsadne: Jakas 10" + TB W4-1337SD
Nie, właśnie nie chcę takiego użyć, ( napisałem tylko że gdybym miał robić 3W z podziałem 200-300Hz na min. 10" na basie to taki bym prawdopodobnie wtedy wykorzystał) W mojej konstrukcji chcę wykorzystać 2" kopułkę średniotonową, lub 2-3" szerokopasmowaca (tylko że takie do kupienia to tylko tanie TB /Monacory które wydaje mi się iż oferują zbyt słabą jakość dźwięku.
Po drugie:
Reasumując wymysliłes coś co ma byc doskonałe i małe i w dodatku tanie... tak to tylko w erze robili
Nie powiedziałem że ma być doskonała (jakość dźwięku będzie taka jaką są w stanie zaoferować wytyczone przetworniki - prawda że to proste i realne ? )
Nie powiedziałem że ma to być mała kolumna - skąd wg to zdanie? napisałem przecież wręcz przeciwnie:
Nie straszna mi skrzynia o rozmiarze 25x40x110 (szer.gł.wys.) na większa nie dam się namówić (ew. szer. mogę dać max 35cm, ale no wiadomo chciało by się by ogólnie box wyszedł jak najmniejszy)
Ps Na 99,99% będzie to T-Line
Tanie to są STX`y i TVM`y :razz: taki 8" m-w za okł. 250zł to co prawda nie jest dużo, ale też nie tanio (przynajmniej jak dla mnie...)
Na to jest tylko jedna rada - waveguide.
Prawie trafiłeś
Jezeli masz zamiar robić efektywne kolumny żeby napędzać niską mocą to zwiększenie ilości głośników (np powielanie sekcji basowej) zupełnie nic ci nie da. Przy tych 5W ta kolumna zagra tak samo głośno jak z jednym głośnikiem. Musisz mieć znamionowo efektywne głośniki.
Dzięki za wyjaśnienie, Chciałem zastosować dwa mw dlatego by podnieś efektywność tej sekcji, dlatego że jeśli średnio-wysoko tonowy będzie miał np. okł. 95db to i resztę pasma (od 800Hz w dół) też musi być przecież możliwie jak najbardziej zbliżona do tego natężenia ...
Jeżeli obstajesz przy kloncepcji 2 drożnej
Wcale że się nie upieram
Ehhh; widzę że jak nie napiszę jakie kolumny chcę zrobić, to się raczej koledzy nie dogadamy
Nie chciałem mówić o mojej konstrukcji bo siedzę na tym forum już 2lata więc wiem co by się zaraz działo w temacie...: (zamiast pomocy i doradzania, było by odradzanie ... a tego chciałem właśnie uniknąć)
A więc chcę sobie zrobić takie kolumny: (oczywiście nie zdublować, tylko skopiować wizualnie)
I nie obchodzi mnie że się komuś może nie podobają, albo że ktoś na moim miejscu zrobił by "normalne" 3drogi - bez tej trąby, i inne tego typu zdania, jak ktoś chce mnie odwodzić od założeń nie konstruktywnymi, bezsensownymi, i bez postawnymi argumentami to ja mu już z góry dziękuję

natomiast jeśli ktoś może coś doradzić lub zdradzić kilka cennych szczegółów dotyczących tej konstrukcji, o których to być może nie wiem to jak najbardziej serdecznie zapraszam do rozmowy.
BTW: Nie bierzcie sobie tych moich rzeczowych stwierdzeń aż tak do "dyńki" chciałem tylko żebyśmy sobie wszystko wyjaśnili. (peace to all)
No to wracając do tematu:
Są to kolumny Acapella Audio Arts o nazwie Violon MK-V
Nie bardzo wiem jakie przetworniki tam siedzą (pewnie firmowe) ale to i tak nie ma większego znaczenia bo z tych kolumn interesuje mnie tylko kwesta wizualna (i akustyczna)
Podziały w nich to 800Hz i 4,500Hz na sekcji mw pracuje 11" woofer (ale to "wyjątkowe woofery" = drogie...) więc ja chcę zastosować po prostu 8".
Podział miał by być +/- taki sam; do okł. 800Hz 8137A, powyżej np. 2" kopułka średnio tonowa; zastosowanie horna przede wszystkim podniosło by jej efektywność oraz obniżyło rezonans.... Wysokie tony to już myślę iż najmniejszy problem (jak na razie, odrzucił bym tą kwestie na drugi plan)
Podział 800Hz miedzy mw a m-tonowym wynika z zastosowania okł. 45cm tunelu horna, plus do tego wywinięcie itd. w sumie nie więcej jak 60cm.
Ciut więcej na temat Violon MK-V -
http://www.aaudioimports.com/ShowProduct.asp?hProduct=17
Czy teraz, już, możemy spokojnie kontynuować temat ?