Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
potrafi także poprawić ch-kę przenoszenia i ch-ki kierunkowe itd. itd. gdzie na końcu jest oczywiście najważniejszy element układanki - odsłuch tego.Tuba przede wszystkim daje mniejsze znieksztalcenia dzwieku plus wyzsza skutecznosc.
Wydaje mi się że ani jedno ani drugie, a na pewno koszt do "postawienia tego na nogi" w formie pasywnej, przewiduje iż nie był by większy jak w przypadku budowy powszechnych 3 dróg.Ta konstrukcja będzie cholernie trudna i kosztowa
No właśnie rozważałem to; czy czasem nie pomyliły mi się deczko kolejności, raczej masz racje Yoshi iż najlepiej było by zacząć od sekcji MW- tonowej, i chyba tak właśnie zrobię.Moim zdaniem trzeba by zacząć od zatubienia średnio/wysoko tonówki i zobaczenia jakie są rezultaty w pomiarach. Jaka ch-ka, jaka efektywność. DOpiero wtedy dobierać głośnik nisko tonowy.
Co masz na myśli mówiąc "dziwnym" ? L-Pad mógł by wpłynąć negatywnie na dźwięk... ?Ale stosowanie mało efektywnego i nisko ciągnącego basu oraz takiej przyciszonej tuby jest trochę dziwnym rozwiązaniem.
Co masz na myśli mówiąc "dziwnym" ? L-Pad mógł by wpłynąć negatywnie na dźwięk... ?
Zrobić horna to żaden problem,
No przede wszystkim te proste, do tweeterów na zestawy PA.Bo tuby stosuję się głównie po to żeby mieć duży SPL
?? Jak masz zamiar zrobić takiego horna ?
Nie ma nic za darmo!, jak pomożesz reven szukać, średniaka do horna, to wtedy powiem. (joke oczywiście )
Rozwiń temat, jakieś pomiary, wykresy THD, bo póki co jest to ładna papka która nie ma pokrycia z tym co pokazują np. charki-czytaj wytworzenie odpowiednio dużych wartości mocy akustycznej nawet w paśmie rzędu poniżej 1kHz, patrz np. wavecore.
Ojej widzę że leki bałagan zaczyna się robić, czyż byście Panowie nieuważnie czytali?![]()
Ehhh; widzę że jak nie napiszę jakie kolumny chcę zrobić, to się raczej koledzy nie dogadamy![]()
Nie chciałem mówić o mojej konstrukcji bo siedzę na tym forum już 2lata więc wiem co by się zaraz działo w temacie...: (zamiast pomocy i doradzania, było by odradzanie ... a tego chciałem właśnie uniknąć)
A więc chcę sobie zrobić takie kolumny: (oczywiście nie zdublować, tylko skopiować wizualnie)
![]()
No to wracając do tematu:
Są to kolumny Acapella Audio Arts o nazwie Violon MK-V
Nie bardzo wiem jakie przetworniki tam siedzą (pewnie firmowe) ale to i tak nie ma większego znaczenia bo z tych kolumn interesuje mnie tylko kwesta wizualna (i akustyczna)
Podziały w nich to 800Hz i 4,500Hz na sekcji mw pracuje 11" woofer (ale to "wyjątkowe woofery" = drogie...) więc ja chcę zastosować po prostu 8".
Podział miał by być +/- taki sam; do okł. 800Hz 8137A, powyżej np. 2" kopułka średnio tonowa; zastosowanie horna przede wszystkim podniosło by jej efektywność oraz obniżyło rezonans.... Wysokie tony to już myślę iż najmniejszy problem (jak na razie, odrzucił bym tą kwestie na drugi plan)
Podział 800Hz miedzy mw a m-tonowym wynika z zastosowania okł. 45cm tunelu horna, plus do tego wywinięcie itd. w sumie nie więcej jak 60cm.
Ciut więcej na temat Violon MK-V - http://www.aaudioimports.com/ShowProduct.asp?hProduct=17
Czy teraz, już, możemy spokojnie kontynuować temat ?![]()
ir0nhide, Ty chyba naprawde nie zdajesz sobie sprawy czym jest zaprojektowanie i wykonanie horna sredniotonowego i wysokotonowego.
Chodzi o zniekształcenie nieliniowe układu napędowego głośników wysokotonowych które nie sa przystosowane do wytwarzania duzych mocy akustycznych w swoim najnizszym pasmie.
Myslę że na celestionach cos takiego złozysz za 3000-4000 tysiące. ---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post o 19:46 ---------- Sredniej jakości driver średniotonowy kupisz za 600 dobrą do niego tubę za 300 - spoko. Tanio bedzie jak ch....
Odnosze wrazenie ze nie wiesz w ogóle o co chodzi tylko cos tam o pomiarach przeczytałeś zapewne na stronce jakiegos guru.Udowodnij że tak jest, inaczej dalej jest to dla mnie tylko papka. Raz piszesz o zniekształceniach potem o tym że da się to w tubie jakoś sensownie połączyć. Zdecyduj się w końcu jak jest naprawdę.
Czyli twierdzisz, że jak ma coś grac w hornie to musi kosztować min 600zł ?? a jak będzie tańsze, np. taki Dayton RS52AN-8 http://www.zap-audio.pl/parametry/285-020s.pdf to już nie zagra w tubie ??
Bo nie bardzo rozumiem tej twojej wypowiedzi.
Zakładam wstępnie (bo jeszcze nie miałem przyjemności spróbować wykonać) że gdybym znał dokładne wymiary takiego horna jak np. ten średnio tonowy w tych Violon MK-V to wykonał bym go za nie więcej jak 50zł (koszt materiału) stan surowy plus koszty wykończenia tj. lakier i ew. b.d. lakiernik (mam takiego b.d. kolegę)
= Horn za max. 100zł
Żeby nie było, wala mi się gdzieś jeszcze parka missionów, mogę zrobić jednemu jutro trąbkę, a w sobotę powinienem mieć czas zrobić pomiary. Jeśli tylko jest sens..., to zobaczymy co z tego wyjdzie, wtedy będzie wszystko jasne, bo tak jak mówię wykonanie wydaje się być b. proste ale może okaże się że jest inaczej.
Może macie jakieś propozycję, jak powinien wyglądać róg pod missiona ? (+/- bo to i tak będzie prototyp wersja pierwsza)
Odnosze wrazenie ze nie wiesz w ogóle o co chodzi tylko cos tam o pomiarach przeczytałeś zapewne na stronce jakiegos guru.
Wylicz sobie z tego Vd i będziesz miał pojęcie z jakim wychyleniem musi pracować żeby odtworzyć czestotliwości 1kHz z jednakowym poziomem spl.
Z doświadczenia wiem że kopułka 1" odcieta poniżej 2 kHz brzmi do dupy
Tuba WG jest transformatorem akustycznym który wzmacnia niski zakres pasma kopułki odciażając membrane od duzych wychyleń. Dlatego dla jednakowego spl dostarczana moc będzie mniejsza, mniejsze wychylenia membrany więc mniejsze zniekształcenia nieliniowe.
Wyjasniajac dokładniej efekty działania WG doprowadza do tego że filtr elektrycznie odcina głośnik np. na 3kHz, ale wskutek działania falowodu wzmacniającego dolny zakres pracy kopułki podział pasma akustyczny nastąpi np. przy 1.8kHz.
Taki sam jak sens stosowania tub w których faza szaleje jeszcze bardziej.To jaki jest sens stosowania waveguide, skoro "faza zaczyna szalec"? Da się to jakos opanowac?