• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budżetowy Mid-Woofer 7-8" na podział w okolicy 800Hz....

Drogie te tonsile, jak za stare pierdy z pajakami w srodku. Gdyby to byla nowka z produkcji to rozumiem.

arwas chyba bawił się tymi głośnikami? Bo tak naprawdę to ciężko chociażby o kartę katalogową w necie :/

Nie bawiłem się tymi głośnikami lecz podobnym GDN20/100/3 produkcji Pro-Tonsila z tzw. green-cone (niepowlekana celuloza drzewna) i pojedynczym magnesem nieekranowanym, wentylowanym przez rdzeń.
Moim zdaniem to praktycznie było to samo, albo bardzo zbliżone. GDN 20/120 miał ekranowanie bo był przeznaczony do monitorów odsłuchowych które w tamtych czasach musiały stać w pobliżu monitorów ekranowych CRT.

Tylko że ja kupiłem ten głośnik po 119zł sztuka wprost z fabrycznego magazynu.

140zł. za jakiegoś strucla nie wiadomo skąd czy 180zł za obecne wersje GDN20/100/3, które pojawiają się na allegro, to już ryzyko.

W tej cenie można się zainteresować Usherem 8133, który ma bardzo zbliżone parametry - włącznie z ukształtowaniem przebiegu spl, nadaje się do małej obudowy, tez papierowa membrana i wszystkie wymiary ma podobne, a jest przy tym na solidniejszym koszu odlewanym.

Powrót