• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ceny glosnikow SEAS w polinku

Qba jezdzi sam po glosniki wiec jak nie podniosa cen w niemcowni to i on nie powinien...

Ja się długo zbierałem, ale ograniczał mnie brak mikrofonu. Niedawno kupiłem panasonica więc będę coś powoli działał..
Nie na temat...
Do jakiego głośnika będziesz budował TL ? Jutro planuję zabrać się za polutowanie przedwzmacniacza do JIG'a - stresa mam bo to moje pierwsze lutowanie :)

---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post o 23:52 ----------

http://www.htguide.com/forum/printthread.php4?t=31092 tutaj gosciu pakowal Daytony w obudowy TL firmy IMF.
Nie na temat...
My tu gadu gadu a wilk ... :). Przejrzałem te posty ale nic konkretnego nie napisali. Zakup Daytonów chyba poczeka bo muszę lapka teraz sobie kupić. W innej sytuacji brałbym RS225 i może zrobił jakieś testy w TL. Płyt meblowych mi nie brakuje. Jednak nie widzę sensu łączyć go z 7' średniotonowym (FW168). Dlatego kusi mnie 10'.

Nie na temat...
Do jakiego głośnika będziesz budował TL ?
Na razie zależy mi, żeby przećwiczyć dobrze ten typ obudowy. Głośnik to gdn 13/40/8.
Leży u mnie od wakacji i nie mam na niego pomysłu więc do ćwiczeń się z pewnością nada.
Jeżeli będzie się dobrze sprawował (czyt. uda mi się zrobić w końcu dobrą linię) to dobiorę jakiś tweeter do zestawu i będę działał ze zwrotką.
Inna sprawa to czy jego parametry podpasują do linii, ale to już osobny temat.

Jutro planuję zabrać się za polutowanie przedwzmacniacza do JIG'a - stresa mam bo to moje pierwsze lutowanie :)
Nie martw się, nie wal za dużo cyny i bądź precyzyjny, a na pewno się uda ;)
Jak na razie to nie mam preampa i chyba nie będę go robił. Co najwyżej jakiś niskoszumny wzmacniacz do pomiarów.

BTW. skończmy tego OT bo moder będzie zły ;)

Jednak nie widzę sensu łączyć go z 7' średniotonowym (FW168). Dlatego kusi mnie 10'.

Albo maly średniak i maly woofer, albo duzy sredniak i duzy woofer, zalezy co chemy osiagnac. Nawet nie mysl o tym, zeby dac na sredniaka 7", a na woofer 8". Daj sobie spokoj.

tomq88 to co w takim razie powiesz o akkus V3?
IMHO cos w stylu 2 way z dodanym głośnikiem niskotonowym.

2 way jest kompromisem w którym midwoofer msui odtwarzac niskie i srednie tony, wiec albo stawiamy na jedno albo na drugie. Stawiajac na niskie mamy wieksza i ciezsza membrane, nizsza efektywnosc, inne zawieszenie. Stawiajac na srednie tony membrana jest mniejsza, lzszeja, gra mniej kierunkowo i moze przetwarza caly zakres ludzkiego wokalu. Wiec moim zdaniem bez sensu ciagnac dalej wady 2 way i dolozyc duzy woofer, tylko po to zeby bylo wiecej basu. Skoro juz decydujemy sie na "bezkompromisowe" 3 way, to po to zeby srednie tony byly odtwarzane przez glosnik do tego wyspecjalizowany (powierzylbys prowadzenie ksiag rachunkowych historykowi sztuki?) i to mozliwie w takim zakresie by przesunac podzialy poza najwieksza wrazliwosc ludzkiego sluchu.

Rozumeim sytuacje, ze komus bardzo zalezy na basie, wtedy jasne jest ze nie polaczy 12" woofera z 12 cm sredniotnowcem - wtedy albo duzy sredniotonowy, albo midwoofer.

A akus V3 nie jeste wpisany ani w pierwsza ani w druga koncepcje. Ja wiem, ze Lars zrobil, ze inni ludzie robia, ze sie podoba, ze na pewno gra lepiej niz moje tanie kolumny, ale wg mnie to marnowanie potencjalu 3 droznych kolumn.

Powrót