• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DAC TDA1541, AD1852 i inne...

TDA1541 i TDA1541A to tak naprawdę te same układy, przy czym wersja A jest trochę ulepszona. Mają osobne noty katalogowe, ale zasadniczo oba układy stosuje się zamiennie.
Jeżeli chodzi o PCMXX i PCMXXP, to ta literka P jest nieistotna, jej pomijanie to trochę taki skrót, ale chodzi o jeden i ten sam układ, czasem ma on inną obudowę, ale to rzadkie przypadki.
Literka po myślniku to już inna sprawa - chodzi o gradację:
9984f17c83eac303249940acb4456a8d_1526926859.jpg

Jak widać, wersja K jest najlepsza, a L najgorsza. Sytuację da się wyrównać robiąc trymowanie, jednak do tego potrzebna jest dobra karta dźwiękowa typu EMU 202.

Ale różnica jest masakryczna... No i tak: CDki z L-ką są powszechne i niedrogie, a pozostałe są słabo dostępne, drogie i trochę szkoda je rozbierać :( Więc... o co chodzi z tym trymowaniem?

https://www.ebay.com/str/hifiaudioic
Nie ma strachu :)
Jak ktoś znajdzie źródło tanich układów nawet w wersji L niech da znać. Chętnie zrobię wieżę z np 3 sztuk :)

Trymowanie polega w praktyce na kręceniu potencjometrem i ustawieniu minimum THD podczas odpowiedniej procedury pomiarowej. Po prostu kręcisz i patrzysz na ekran :) Robi się to z użyciem programu ARTA i nie jest to bardzo trudne, tylko dobrze by było mieć dobrą kartę dźwiękowa.

OK, ale to znaczy że te najgorsze grady można wyregulować do poziomu zniekształceń do wersji K? Czy też z trymowaniem jest tylko trochę lepiej?

Jak dużo da się osiągnąć, to nie wiem, aczkolwiek w cenie ~40zł masz dwie sztuki normalnych PCMów w standardowej gradacji, także nie jest źle :)

Trochę trzeba było się nagimnastykować, ale udało się wstawić goldpiny (raster 2mm!) do przełączania analogu zintegrowanego/zewnętrznego. Zrobiłem też zasilacz i zdecydowałem, że soldermaska w tym projekcie będzie czarna :)
ef78396534f901f6270df7d6043694aa_1526980877.jpg

59a21691f1eef9388ab244e385b286d8_1526980878.jpg

Schematy:
Pokaż załącznik Zasilacz PCM61.pdf Pokaż załącznik PCM61.pdf
BOM:
Pokaż załącznik BOM PCM61.xlsx
Na razie tylko dla DACa, ale w zasilaczu za wiele nie ma :)

Aha, i jeszcze jedna rzecz - tak jak we wszystkich moich płytkach, otwory są w rastrze N*10mm, więc można te płytki bezstresowo przykręcać do płyt montażowych z modushop :)

Przewidywany koszt to około 450zł. W razie czego mogę zrobić zbiorowe zamówienie na PCM61 z ebay, całe kity... może... ale to po sesji :D

Panie, ale ten U1 to poniżej 85 zł nie schodzi..
Chyba, ten że zamiennik z aliex. za 5$?

Ja to widzę, że bez grupowego zamówienia/kitów, to tanio nie będzie..

No, przydałoby się ładne logo diyaudio :)

Jeżeli ktoś zakupi AD1896 z ali, to podejrzewam, że z ceną uda się zejść poniżej 400zł, co moim zdaniem jest naprawdę dobrą ceną za kompletny DAC na 4 warstwach, zaprojektowany zgodnie ze sztuką.

Tymczasem dodałem zworkę, dzięki której układy 16 bitowe, czyli PCM56 albo AD1856, także powinny zadziałać na tej płytce :) To trochę jazda na granicy, bo zasadniczo będziemy wtedy te układy "podkręcać" (10MHz->13.5MHz) :P Zobaczę jeszcze co da się wymyślić.

Płytki już grają :D

DAC działa i to zarówno z PCM56 jak i PCM61 :)
Do sprawdzenia jest AD1851/AD1861, jednak nie spodziewam się problemów. Wybór 16/18 bitowego przetwornika dokonuje się na etapie lutowania, jest zworka 0805 do zalutowania "w prawo albo w lewo" :)

Dodatkowo, przy zasilaniu sekcji analogowej znajdują się goldpiny, na które można założyć zworkę. Spowoduje to obniżenie napięcia zasilania z +/-12V do +/-5V (układy Analog Devices pracują na 5V). Wzmacniacze operacyjne także będą pracować na niższym napięciu, co jest trochę niekorzystne, ale jest to swego rodzaju kompromis. Za jakiś czas zrobię pomiary i sprawdzę czy/jak duży wpływ ma napięcie na pracę WO w tym układzie.

Dla osób nie lubiących WO są goldpiny do podłączenia własnego analogu, czyli pewnie lampy :)

Ah... dodałem sobie rząd więcej, będzie 16k :)

Zasilacz do I/V to zwykłe +/-15V na LM317/LM337, chyba nie ma sensu umieszczać...

Przy zmianie kanału pomiarowego na drugi, gdzie kabel RCA wisi w powietrzu, THD wynosi ok 1,5%. Ogólnie, im wyższy jest Level, tym mniejsze THD, na 0dBFS jest 0,48%.

Przyznać się muszę, że z lenistwa w filtrze mam 470R a nie 464 ;) Tj. starałem się dobrać jak najniżej, tak do 467 jakoś...
Opki jak mówiłem to TL081.

Btw, jakbym chciał zmierzyć same zniekształcenia karty dźwiękowej... kabel jack-jack i podłączyć wyjście do wejscia liniowego i starczy?

Hej! Podeślesz mi bibliotekę do SAA7220 ? :)

Trymowanie polega w praktyce na kręceniu potencjometrem i ustawieniu minimum THD podczas odpowiedniej procedury pomiarowej. Po prostu kręcisz i patrzysz na ekran :) Robi się to z użyciem programu ARTA i nie jest to bardzo trudne, tylko dobrze by było mieć dobrą kartę dźwiękowa.
Jak najprościej zrobić to w praktyce ?

Powrót