Witam, reanimuje temat. Mam amplituner Deon AVC-X8500H. Na razie jako głośniki frontowe grają mi monitory "SB Monitor SB15CAC30-8 & SB21RDC - projekt by borys". Głośniki surround to głośniki komputerowe 2.0 Edifier R1280T. Mam jeszcze końcówkę mocy Iamp.
Chciałby mieć żywiołowo grające kolumny (cokolwiek to znaczy, chyba takich jeszcze nie słuchałem) -
Yoshi_80 polecał (gdzieś był w internecie ich projekt, ja nie znalazłem) "3 drożne w oparciu o 2x Sb17NBAC + SB15NBAC i chyba tweeter SB26SWG czy jakoś tak (taki z falowodem) " - w sklepie znalazłem nazwę SB Acoustics SB26STWGC-4 / waveguide. Gra podobna do Huracanów RS Evo by YB audio. Wydaje mi się, że lata temu natrafiłem na temat na tym forum o tym projekcie i, że został on skasowany. Nie wydaje mi się, aby potrafił zaprojektować taką kolumnę, a na wynajęcie fachowca mnie chyba nie stać.
Myślałem, aby głośniki grały jak amplitunery Onkyo - grały V, efekciarsko, fajnie w filmach akcji.
Jako centralny chciałbym mieć 2xSB15CAC30 + jakiś tweeter w OZ -
Zap Projekt robił jakiś komercyjny projekt na tych przetwornikach (chyba projektował użytkownikowi
Cebanczyk zwrotnice), a
Yoshi_80 ma nie dokończony projekt (nie gotowy do publikacji). Obecnie mam TEUFEL 20/40C ULTIMA CENTER.
Nie rozumiem tematu efektywności kolumn, a w zasadzie efektywności subwoofera. Nie wiem jaka powinna być ta efektywność, aby sub lub dwa suby zgrywały się z obecnym i przyszłym zestawem głośników. Mam pomieszczenie ok. 22m kw - 4,3x5m. Chciałbym mieć dwa subbwoofery, subwoofer grający tak głośno jak kolumny frontowe, czyli jakieś 87 db/2,83V.
SB34SWPL76-4 według mojej symulacji w 45L@24Hz gra 86dB/2,8V czyli podobnie jak obecne monitory projektu Borysa. Wydaje mi się, że najtrafniejszym wyborem byłby dwa SB29SWNRX-S75-6 (BR 51L@24Hz), efektywność według mojej symulacji ok. 87,5dB.
Czy na forum znajdzie się jakoś osoba co potrafi zaprojektować obudowę do SB34SWNRX-S75-6 z panelem Dayton Audio SPA500 pod maszynę CNC wykonaną z MDFu? Obudowa polecana przez producenta, BR 120L@19Hz (wymiar netto, z wytłumiłem, wzmocnieniami i kieszenią na panel wyjdzie pewnie ponad 150L).