• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DIY zeus i nowe 12" od STXa ???

Reakcji
0
Jak ja dawno tu nie byłem :) Witam
Otóż w planach mam budowę kolumn tonsil Zeus lecz zamiast 30/120 myślę w łożyć tam nowe niskotonowe 12" od STXa dokładnie ten : W-STX-12-2-500-8-F-S-MC.
Jak myślicie zgrało by się takie coś ?

przerabialismy to juz wiele razy - musialbys tam dac duzy estradowy driver zeby to zagralo

mbar "Zgrało "szczym"?" gdny STXa z GDWT 12/19-150 od tonsila tak jak w oryginalnych zeusach.
Shiwer "To nie zagra dobrze, no chyba że nie masz wygórowanych wymagań " Obecnie mam Altusy 140 :) w kurzają mnie juz troszke...

A jak się w ogóle ma tam GDN 30-120 w tych kolumnach? Zwrotnice w moim przypadku byłyby takie jak w zeusach :)

Kolego idź z takimi pomysłami na jakieś forum disco polo tam się wszystko zgra.

Jesli koniecznie musisz miec coś z tą tubą Eminence GDWT 12-19/150 to z dwoma GDN 20/100/3 w szeregu i 60 litrowej obudowie BR strojonej na 40 Hz. Z tym że zwrotnicę ktos ci będzie musiał zaprojektowac bo na pewno nie przełozysz jej od Zeusów.

mbar "Zgrało "szczym"?" gdny STXa z GDWT 12/19-150 od tonsila tak jak w oryginalnych zeusach.
Shiwer "To nie zagra dobrze, no chyba że nie masz wygórowanych wymagań " Obecnie mam Altusy 140 w kurzają mnie juz troszke...

jak masz altusy to rob zeusy
wiecej basu, troche mniej ostre wysokie tony i rownie malo srednicy jak na altusach + technisc z korekcja w V :p

altusy maja akurat dużo średnicy na pewno te 300 ale 140 też raczej nie cierpiały. Za to wysokich miały jeszcze więcej, moze dlatego takie wrażenia.

altusy maja akurat dużo średnicy na pewno te 300 ale 140 też raczej nie cierpiały
tak, maja
ale gowniarze i tak przeciez ustawiaja korektor w V bo przeciez srednicy nie sluchaja :p
no i wiele osob nawet nie regenerowalo sredniaka bo nie widzieli takiej potrzeby

hahaha ... no i basssssu mało "majom"
Tak swoją drogą to na głosnikach z podobnych i w konfiguracji jak Altus-Midlton mozna zrobić przyzwoicie grający zestaw o wysokiej efektywności i łatwej impedanacji, tylko trzeba całkowicie odejśc od Altusowych przyzwyczajeń. Mnie się już teraz nie chce bawić w taki epowroty do przeszłosci. Ale może b jakąś konstrukcje forumową strzelić - na zasadzie "antyaltus" żeby sobie "mułodziesz" dijowska słuchu nie psuła kopiowaniem Altusów, Zeusów itp., a mogła pograc głośno i z dużej szkrzyni ?

a to nie jest zly pomysl
tanie forumowe 3 drogi na min 10" wooferze

mialo by to racje bytu

jakies propozycje co do glosników?

Chodzi konkretnie o tak zwane kopie nie-kopie Altusów dla zachłyśniętych legendą, którzy nie bardzo mają porównaie do czego innego. Dlatego głosniki oryginalne.
GDN 30/100/7 lub /11, Obudowa 86l strojona na 30hz. GDM 18/80 i GDWK 9/120/4 albo GDWT 9/100/5
Zwrotnica zaadaptowana z propozycji A.Kisiela z Radioelektronika roku 1993 bodajże - Czyli bardzo prosta niemal "altusowa" tylko z korekcjami impedancji i oczywiście trzeba by ją lepiej wyrównać.
W czasach dinozaurów - jeszcze przed A.kisielem czyli w czasach Witorta - coś podobnego skleciłem i przez jakiś czas to u mnie grało z "rewelacyjnym" ampli kasprzak AT 9100. Do czasu az zorientowałem się że między kolumnami powinienem zostawić więcej przestrzeni niż ich szerokość ;)

Jak duży woofer to nie ma co się cackać, 12' najlepiej.

Ja bym to widział tak:
W.STX.12.2.500.8.F.S.MC
WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC
GDWK-10-200-8-PJ

Jak na tego typu konstrukcje taniutko. Co do obudowy to myślę, ze juz każdy indywidualnie mógł by sobie zrobić. Jeden woli mieć mocne 40hz, inny woli zejśc nizej a mieć mniejsze SPL. Jeden ma 20mkw, inny ma 40mkw, więc strojenie też zależne od położenia rezonansów pomieszczenia.

Nie miejcie mnie za "gówniarza" bo jutro kończe 17 lat hehe :D
Korekcji w "V" nie używam...wszystkie suwaki od 125 hZ do końca mam ściszone o 6 dB inaczej nie da się tego słuchać darcie mordy i nic więcej !
A pomysł z stxem zamiast zielonego GDNa wpadł mi w racji iż stxy tańsze i wydaje mi się że lepsze :)
I nie wiem czy warto bawić się w takie coś. Zapewne obyło by się bez żadnych zbędnych subwooferów :)

Wydaje ci się. Poza tym jeśli koniecznie musisz miec tę prostokatna tubę to z GDN20/100/3 bo on jakos tam jest w stanie wypełnić średnie pasmo żeby wszystko było w miarę równo. No i obudowa może być względni emała w porównaniu z pakami na 12".

Rzucając hasło anty-altus miałem na myśłi cos 3 droznego na głosniakch jak z Altusa - Altona - Midltona na prostych zwrotnicach w dużej obudowie.
Cos takiego - nie byłoby to bardzo tanie, bo nie o to chodzi, chodzi o naprostowanie ludzi dotkniętych legendą Altusa ;) Żeby nie pisali potem na forum "inaczej nie da się tego słuchać darcie mordy i nic wiecej".

Załączniki

• Antyaltus.jpg
    Antyaltus.jpg
    10.2 KB · Wyświetleń: 0
Ja bym to widział tak:
W.STX.12.2.500.8.F.S.MC
WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC
GDWK-10-200-8-PJ

a dlaczego nikt nie wspomnial o gotowcach?
http://stx.pl/kolumny-stx-f-130-calvados.html
http://stx.pl/kolumny-stx-f-180-calvados.html
nie przepadam za brzmieniem serii SC ale niektore sa calkiem ciekawe

Rzucając hasło anty-altus miałem na myśłi cos 3 droznego na głosniakch jak z Altusa - Altona - Midltona na prostych zwrotnicach w dużej obudowie.
ale KONIECZNIE na innych wysokotonowkach bo tonsili nie da sie sluchac :???:
mam zestaw regenerowanych tonsili na takie kolumny, ale brak czasu na dzialania...

Osobiście miałem w planach zmianę niskotonowca z 30/60 na 30/80 lub 30/120....Zmiana kondensatorów zwrotnicy,ostatnio na próbę dałem na średniego nowy kond i poprawa była zauważalna :) Ale skrzynie nie są w dobrym stanie..by trzeba nowe zrobić i zliczyć wszystkie koszta to chyba wole jeszcze sprzedać te Altusy,dołożyć i za te pieniądze zrobić właśnie DIY Zeusy na stx :)
A czy w fabrycznych zeusach też jest mało średnich tonów gdzie siedzi GDN 30/120 ??? Pełno ludzi ma już DIY Zeusy i nie narzekają na dźwięk :)

Powrót