• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DiyEnd :)

Reakcji
0
Witam,
chciałbym przedstawić wam budowy moich ostatnich kolumn DIY
będę opisywał poszczególne kroki etc.

Kolumny na ceramicznych przetwornikach firmy Acuuton.
Jeden z najlepszych głośników średnio-tonowy stosowany miedzy innymi w topowych kolumnach kharma ,avalon,Tidal
,marten.
Za wysokie tony odpowiadać będzie ceramiczny głośnik z wklęsła kopułką o wielkość 35mm.
Woofery to 2x220mm które będą grać w obudowie zamkniętej .

zastosowane przetworniki

2 x C30-6-024
2 x c173-6-090
4 x C220-6-221

Obudowa wykonana w całość na cnc posklejana specjalnym klejem który nie "pełza", nałożony maty z włókna szklanego i polakierowana na czarny polerowany połysk.

http://www.youtube.com/watch?v=bI_JM-8TwgE

i na początek pokaże jak będzie wyglądać i kilka fotek co do tej pory zrobiłem.

2011-10-20%25252012.11.37.jpg

2011-10-20%25252009.26.15.jpg

Gdzie kupowałeś Accutony?

akkus
dokładnie cenny

2 x 1.205,53 PLN (netto)
1.482,80 PLN (brutto)
Głośnik ACCUTON C30-6-024 (C24-6)
2 x 2.143,66 PLN (netto)
2.636,70 PLN (brutto)
Głośnik ACCUTON C173-6-090
4 x 1.990,73 PLN (netto)
2.448,60 PLN (brutto)
Głośnik ACCUTON C220-6-221

Suma: 14.661,30 PLN (netto)
18.033,40 PLN (brutto

LuSzTi No własnie gdzieś wyczytałem chyba na audiostereo że bedzie nowy naped dlatego pytam co bedzie sterować a co napedzać:)

a zobacz na jego avatar
z tego co pamietam ma robic bardziej kompaktowe wersje

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post o 12:19 ----------

oj widze ze mocno nie odswiezona strone mialem :p

Bardzo duża kopółka - mógłbyś uzasadnić wybór tego przetwornika? Dodatkowo jestem ciekaw w czym ten zestaw będzie lepszy od Twojego poprzedniego 3-way (bo już tamten był na full-wypasie).

Generalnie gratuluję takich możliwości, kiedy koszty są na drugim planie a można skupić się nad jakością produktu.

Kibicuję serdecznie i fajnie widzieć international level na naszym podwórku.

Bardzo duża kopółka - mógłbyś uzasadnić wybór tego przetwornika? Dodatkowo jestem ciekaw w czym ten zestaw będzie lepszy od Twojego poprzedniego 3-way (bo już tamten był na full-wypasie).

Generalnie gratuluję takich możliwości, kiedy koszty są na drugim planie a można skupić się nad jakością produktu.

Kibicuję serdecznie i fajnie widzieć international level na naszym podwórku.

kopółka była dobrana ze względu na niski podział , kolumny będą bardziej skuteczne 89-90 db i oz
dużo lepszy średniotonowy będzie no i 2x 220 :)

Ja już niedługo sklecam zestaw z 1,75 VC HF driverem, ale nieco w innym stylu ;)
Dopiero zauważyłem, że w poprzednim zestawie miałeś 22cm bas a nie 25 cm.

Przy takim poziomie nie myślałeś o odlewanych obudowach?

Szukałem wykonawcy najtaniej za budy 12 tyś

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

---------- Post dodany o 11:56 ---------- Poprzedni post o 18:08 ----------

Dziś skleiłem już kilka elementów uff ile to będzie pracy :)

polecam klej http://www.art-renowacja.pl/klej/5421/

nie pełza tzn spoina jest twarda idealnie pod lakier

---------- Post dodany o 18:53 ---------- Poprzedni post o 11:56 ----------

Klejenie :)

a to jednak poliuretanowy klej...
a nie myslales zeby kupic taki o dluzszym czasie otwarcia i skleic wszystko na raz?

a co to za czarne miejsca na MDFie?
to bylo palone laserem? :o

a to jednak poliuretanowy klej...
a nie myslales zeby kupic taki o dluzszym czasie otwarcia i skleic wszystko na raz?

a co to za czarne miejsca na MDFie?
to bylo palone laserem? :o

TitebondŸ Original Wood Glue jest klejem dyspersyjnym na bazie żywicy alifatycznej

nie frezarką tylko wewnątrz cieli na jeden przelot zewnętrznie na 2 razy by nie wyrwało ze stołu

tzn tak im napisałem program na cnc :)
trochę za szybko wchodzili w materiał

---------- Post dodany o 20:30 ---------- Poprzedni post o 20:28 ----------

kleje partiami po ileś sztuk i dopiero wszystko razem ,trudno nabija się na te bolce klej cieknie itp :)

Ostatnia edycja:
dwadzieścia tysięcy na same przetworniki, o ja jebie... Ciekaw jestem czy warte swojej ceny.
Ciekawy sposób na ściskanie elementów poprzez pręty gwintowane. Choć szlak by mnie trafił przy przykręcaniu nakrętki na takim odcinku gwintu :)

dwadzieścia tysięcy na same przetworniki, o ja jebie... Ciekaw jestem czy warte swojej ceny.
Ciekawy sposób na ściskanie elementów poprzez pręty gwintowane. Choć szlak by mnie trafił przy przykręcaniu nakrętki na takim odcinku gwintu :)

pomyśl odkręcam z krótkiej strony :)

Powrót