• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dobra karta dźwiękowa

Karol22m

Zbanowany
Reakcji
0
Witam
Z racji tego, że robię monitory, już powiedzmy na przetwornikach ze średniej półki, przymierzam się do kupna karty dźwiękowej wewnętrznej do komputera PC.
jaka byście mi polecili w cenie tak do ok 120 zł myślę, że nie więcej?
może być coś używanego dobrego, może ma ktoś coś ? :smile:
cena nie musi być taka, jaką podałem, oczywiście za "używkę" mniejsze koszta :razz:
Pozdrawiam

Gorsen13, z tego co widzę, to cena 2 razy większa od tej, jaką mama zamiar przeznaczyć :razz:

To zależy jakie źródło muzyki. Jak MP3 to polecam SB X-FI Xtreme Audio + oryginalne sterowniki ;). Funkcja Crystalizer X-Fi jest genialna, praktycznie nie słychać różnicy między MP3 320kbps + crystalizer a AudioCD. Jak będziesz tylko audioCD używał, to coś tańszego też będzie brzmiało bardzo dobrze

audigy 2 zs dasz rade kupić tylko musisz licytować wtedy zmieścisz się w cenie lub nieznacznie ją przekroczysz

ja osobiście nie wierzę w crystalisery i inne badziewia, czysty dźwięk bez obróbki przez jakieś polepszacze jest najlepszy, poza tym mp3 320 kbit już ma wysoką jakość i w zasadzie nie ma za bardzo się do nich czepiać tylko w bardziej wymagających utworach słychać co nie co, no ale bez przesady

Karol22m, spokojnie się zmieścisz w cenie do 120zł :) A karta naprawdę warta tej ceny. Jakbym nie wymieniał monitora to pewnie miałbym na sprzedanie takową za te 120zł właśnie :P

S3B3Q94, Xtreme Audio to kastrat :/ bez sensu jest płacić tyle za kartę która nawet nie ma własnego procesora. Wszystko idzie prze cpu :/ a crystalizer to zbędny bajerek... ale, jeżeli ktoś bardzo go chce to polecam sterowniki daniela_k do audigy 2 :)

A ja polecam Ci

CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY SE
którą kupisz na allegro za 50zl
Do tego zmodyfikowane sterowniki zmieniające ta kartę na X-Fi xtremae audio
Do słuchania Foobar 2000 a do niego wtyczki takie jak ASIO i Resempler

I masz dźwięk jak ta lala za tak małe pieniądze
mowie poważnie przemyśl to !

Extreme Audio to jest zwykla SB live24 z napisem x-fi, za ktory placimy dodatkowo 100 zl.
Kupujac Audigy SE albo sblive24 otrzymujemy to samo za 3-4x mniej.
Mialem SBlive24 zmodyfikowana na x-fi audio. Dzieki tej modyfikacji otrzymuje sie zbedny crystalizer ( zwykle nienaturalne podbicie wysokich tonow, porazka ) oraz 3d csma (sztuczna przestrzen ) .
Mialem tez mozliwosc testowania calego tego ASIO oraz Resamplera ( zwykle audiovoodoo tak samo jak "grajace kable" ).
Jezeli masz plyte glowna z karta dzwiekowa pokroju Realtek ALC889A, to nie ma sensu kupowania zadnej innej karty dzwiekowej od creative, gdyz roznicy nie doswiadczysz.

Na poczatek jednak polecilbym Ci kupienie Audigy SE albo live24 i zmodowaniu jej na x-fi audio. Jezeli bedziesz czul niedosyt, to kupisz cos "lepszego" pokroju Audigy 2 ;)

Najlepszym cenowo wyjściem jest SB Live 24bit (koniecznie 24bit!) lub Audigy SE. Wadą jest mała ilość złącz. Brak sprzętowego DSP to w dzisiejszych czasach żadna wada.
Audigy 2 ZS gra prawdopodobnie tak samo jak w/w karta. Swoją cenę usprawiedliwia fakt, że ma więcej złącz, w tym firewire.
Crystaliser to zwykły loudness, więc raczej nie ma sensu się nim podniecać...

Sory za offtopa, ale nie chce zakładać podobnego wątku,
mam takie pytanie:
Duża różnica jest między kartą dźwiękową zwykła, a zintergrowaną ??
ew. ile trzeba dać aby było widać różnicę w dźwięku.
Narazie mam słuchawki Sennheiser HD-205. oraz lipny sprzęt stereo.

W planach mam kolumny STX fx-200. + pioneer A-301(wzmak już posiadam).

utwory to najczęściej MP3 powyżej 200 kbps.

W zupełności wystarczy mi wyjście 2.0 lub 2.1

Płyta główna GIGABYTE MA 770T-UD3P.
A moje pytanie czy zmieszczę się w cenie podobnej do tej podanej przez autora, czyli 120 zł ??? tak aby karta była lepsza od tej zintergrowanej ??

A ja radził bym się wstrzymać i kupić używkę Prodigy HD2, ja wytrzaskałem za 300zł. Kolega wysyłał mi kiedyś testy kart dźwiękowych i ta prodigy nie odstawała od takich za 4 tyś złotych.

Prodigy HD2 może i dobra karta, ale ma jedną wadę: ciągła kombinacja na których OPAch zagra lepiej :razz:

DIGIPROCOMP, ja kupiłem i nic nie zmieniałem i jestem zadowolony, brak tylko wejścia na mikrofon.

Ja mam Prodigy HiFi 7.1 i też jestem z niej bardzo zadowolony. Ten model ma wejście na mikrofon.

Powrót