• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Domowe" głośniki do samochodu

Reakcji
0
Witam,

Czy są jakieś przeciwwskazania aby zastosować głośniki domowe w samochodzie?

Kolega ma głosniki Founteka w drzwiach i wstęgi na desce :) Gra to bardzo przyzwoicie i sam zastanawiam się nad przesposobieniem tego pomysłu w swoim samochodzie.

Dziękuje i pozdrawiam.

nie kazdy domowy woofer zagra w drzwiach
to sa bardzo specyficzne warunki - cos bardziej jak odgroda niz jakakolwiek obudowa

lklukasz pisal mi kiedyś że jego znajomy ma w aucie AWX-y, na strefie też jest temat o budżetowym audio z wykorzystaniem domowych przetworników

Po czym poznać że dany głośnik będzie sie nadawal do auta?

Mam złe doświadczenia z gotowymi zestawami głośników z allegro, dlatego szukam alternatywy.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Mam złe doświadczenia z gotowymi zestawami głośników z allegro, dlatego szukam alternatywy.

A jaki zestaw miałeś że Ci się nie spodobał?

Chyba najtaniej z tych najlepszych które się sprawdzają w aucie to właśnie AWXy - ale wzmacniacz obowiązkowo jak chce się wycisnąć coś z nich.
Noi dobrać do tego tweeter do gustu oraz zwrotnice zaprojektować najlepiej z pomiarami i cieszyć się, że masz za 1/10 ceny braxa zestaw podobnie grający do niego ;) hehe

---------- Post dodany o 23:39 ---------- Poprzedni post o 23:32 ----------

W samochodzie można podejść podobnie do tematu co w Ha - zakładając że zrobisz z drzwi porządną obudowę - czyt. wytłumisz je odpowiednio i zrobisz to dokładnie, to można przyjąć że takie drzwi samochodu to obudowa coś na pograniczu zamkniętej/br (bo koło szyb i otwory technologiczne) ucieka powietrze. Litraż drzwi możesz obliczyć noi do niego dopasować głośnik. Ale to i tak nie jest gwarantem - jedne nie grają inne grają. Mi np. founteki fw168 w ogóle nie chciały grać w drzwiach a ze zwrotnicą męczyłem się sporo. Przydatny jest tutaj pomiar impedancji głośnika w drzwiach aby wyłapać co i jak - ale to dla bardziej zaawansowanych.

Dzięki za odpowiedzi. Czyli albo pomiary, albo loteria. Drzwi są dosyć duże, bo to duży samochód. Myślę że fabrycznie są dosyć dobrze wytłumione, ale musze to sprawdzić. W tej chwili są tam fabryczne głośniki owalne. Musze je przerobić. Narazie się tylko przymierzam do zakupu, najpierw radio.

Może coś możecie polecić dobrego z głośników? Lubie ciepły dźwięk z dobrym szybkim basem i nie narzucającą się oraz nie ostrą górą.

W razie konieczności pomiary mogę wykonać, ale wolał bym tego uniknąć z powodu dosyć ograniczonego dostępu do urządzenia pomiarowego.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

drzwi samochodowe to obudowa zamknieta/odbroda jesli dobrze zrobione
obudowa stratna jesli zle ale napewno nie br!

Co do tlumienia drzwi to zawsze trzeba to zrobic. Wzmacnia sie w ten sposob komore i odgradza szczelnie od siebie obie strony membrany.

Co do glosnikow z ha do ca to czesto jest to dobry pomysl. Lepsze glosniki samochodowe zawsze mialy swoj poczytek w ca. Dobre przyklady to scan speak, tec, alpine, vifa i ostatnio heztze przeniesione do kolumny domowej.

Zawsze mozesz tez zrobic komore w drzwiach jak mowisz, ze duze.
Napisz jakie to auto i jakie glosniki chcesz wlozyc. Mam kilka patentow na takie zagadnienia.

Że dodatkowo trzeba wytłumić to wiem. Samochód to Ford Windstar z 2000 r. Nie mam jeszcze konkretnych głośników upatrzonych. Budżet do 600 zl na głośniki.

Sory że wbijam się w temat ale myśle że jest odpowiedni.. Pawel S. montował gdzieś w aucie STX SCX. Można prosić o krótkie sprawozdanie jak zagrały..?

Pawel S. montował gdzieś w aucie STX SCX. Można prosić o krótkie sprawozdanie jak zagrały..?

w T3
graly najmocniejszym basem jaki slyszalem z 13cm glosnika w samochodzie... ale niestety kiedy w kolumnie jeszcze ladnie graja, to w samochodzie wpadaja w przester mechaniczny :/
tak wiec trzeba by jakies sztywniejsze glosniki

Dziękuje za odpowiedzi. Mój wybór padł na głośniki firmy PROA Simplex. Będę musiał pomierzyć je w aucie i zrobić do nich zwrotnice. No i nie obejdzie się bez przeróbki drzwi. Radio tymczasowo zostaje standardowe, dobrze grające radio 2din ciężko znaleźć.

Dlatego że głośniki z kondensatorem można kupić w zestawie na allegro.
Pomiary i zwrotnice zrobie w Akkusie. Drzwi są fabrycznie dosyć dobrze wytłumione, więc narazie nie będę się tym zajomował. Może w przyszlości jak finanse pozwolą. Narazie najbardziej martwi mnie przeróbka drzwi. Fabrycznie są tam owalne głośniki 5x7' :(

" Drzwi są fabrycznie dosyć dobrze wytłumione "

Ta jasne normalnie są profi przygotowane

Stanęło na aurum cantus ac-165 w drzwi oraz wysokotonowe seasy w trójkąty lusterek. Narazie dopracowuję zwrotnicę.

W tej chwili głośniki pracują pod standarwdowym radiem bez dodatkowego wzmacniacza, mogę powiedzieć że z dźwięku jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza średnica z auruma bardzo przypadła mi do gustu, jest dobrze wypełniona i dosyć naturalna. Niskich tonów nie brakuje.

zgraj najnizej jak sie podzial
wyciagniesz cala srednice do góry
podnienie sie scena i zrobi sie przestrzen
tylko oczywiscie z rozwaga ;)

Powrót