Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że już odpisywałem i post gdzieś wcięło :O
(EDIT) A dobra to był ten drugi temat..
Masz źle obliczone, ponieważ grubość płyty wychodzi 13mm, jeśli front ma nachodzić na obudowę.
Jeśli front ma nachodzić na obudowę, to środek, przy płycie 18mm powinien mieć 174mm a nie 184mm.
Tak masz rację. Policzyłem 174, ale na schemacie jest 184. Dobrze, że to zauważyłeś - dzięki.
Teraz wszystko się zgadza? Głębokość liczyć po całości (front i back), prawda? Łącznie 36 cm.
Co do zejścia z głębokością to chętnie bym to zrobił do około 30 cm, ale nie potrafię tego policzyć. Zwiększyła by się wysokość kolumny, więc pewnie i umiejscowienie głośników tez? Chyba szkoda to teraz wszystko modyfikować i myśleć co i jak zrobić, aby było tak samo.. Niech zostanie już te 36 cm - trudno, bo sam tego nie zrobię ;(
Czy umieszczenie terminala za średnio-nisko tonowym to dobry pomysł (rysunek)? Tam pójdzie też tłumienie. Umiejscowić to gdzieś indziej, czy tak jest OK?
EDIT: Dobra spróbowałem to policzyć i....
szer: 210 mm
wys: 460 mm
gł: 360 mm
dla ścianek o grubości 18 mm wychodzi... około 28-29 litrów? - około bo jeszcze dojdzie jedno wzmocnienie, więc pewnie gdzieś bliżej 27 litrów. Zgadza się? Jeśli tak to dla głębokości 30 cm byłoby...
szer: 210 mm
wys: 560 mm
gł: 300 mm
Zgadza się...? %) Jeżeli tak to jak umiejscowić teraz głośniki...? Nie zmieni to całkowicie charakterystyki kolumny w stosunku do tego jak było to projektowane...?
Czy może wystarczy poprzesuwać je w dół następująco:
- tweet o 33 mm w dół
- woofer o 66 mm w dól,
- bass reflex o 99 mm w dół
Dobrze kombinuje, czy znowu gadam bzdury?