• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...

Ogólnie mam prośbę. Mógłby ktoś poświęcić dłuższą chwilę i powiedzieć czy wszystko jest OK? W projekcie były dwa osobne rysunki dla tweetera i woofera więc próbowałem jakoś to posklejać.

To jest OK.

Na zieloną nie patrzyłem, dla mnie robienie laminatu na jedną parę kolumn nie ma sensu.
Ba, w teorii podobno nawet dźwięk wtedy jest gorszy (od lutowania metodą punkt w punkt), ponieważ dochodzą ścieżki i dodatkowe punkty lutownicze.

Kup HDF w Leroy Merlin lub Castoramie, niech Ci dotną odpowiednie formatki ( o ile nie będą kręcić nosem), ewentualnie sam sobie dotniesz wyżynarką z drobnym nożykiem.

Możesz sobie tak rozmieścić elementy na formatce i je przykleić, przymocować trytkami i polutować jak należy ;) to jest raptem godzina roboty

To jest OK.

Na zieloną nie patrzyłem, dla mnie robienie laminatu na jedną parę kolumn nie ma sensu.
Ba, w teorii podobno nawet dźwięk wtedy jest gorszy (od lutowania metodą punkt w punkt), ponieważ dochodzą ścieżki i dodatkowe punkty lutownicze.

A nie wiedziałem o tym. Dzięki. W takim razie wtedy kupie mały HDF jak kolega allure09 napisał i po prostu tam sobie polutuje i przykleję na ciepły klej.

Mógłbym też 'odtworzyć' płytkę pcb która zaprojektowałem na HDFie ale potrzebowałbym potwierdzenia, że wszystko jest tam OK. Robione według schamtu, więc w teorii powinno być...

Ostatnia edycja:
Kup HDF w Leroy Merlin lub Castoramie, niech Ci dotną odpowiednie formatki ( o ile nie będą kręcić nosem), ewentualnie sam sobie dotniesz wyżynarką z drobnym nożykiem.

Możesz sobie tak rozmieścić elementy na formatce i je przykleić, przymocować trytkami i polutować jak należy ;) to jest raptem godzina roboty

Weź jakiś stary mebel z wystawki, wyrwij mu plecy i będziesz miał za darmo.

Teraz tak patrzę na wymiary otworu na bass reflex i w projekcie jest 96mm, a na stronie napisane jest, że musi być 97.25 - 97.75. Jak to jest?

EDIT: I tak sobie myślę.. skoro kolumna będzie 10 cm wyższa to dać dodatkowe wzmocnienie między wooferem a bass reflex? Aktualnie planuje tylko między tweeterem a wooferem.

Ostatnia edycja:
Otwór 96mm jest za mały na ten port.
Otwór powinien być taki jak podaje producent, czyli 97.25 - 97.75mm.
Polecam zrobić ten większy wymiar, bo jak zrobisz za mały to będziesz musiał szlifować, albo przycinać kołnierz portu.
Z drugiej strony nie możesz zrobić (sporo) większego otworu niż 97.75mm. Tak jest mała tolerancja błędu (od kołnierza do skraju portu jest chyba 1,5mm z tego co pamiętam).

Ja wyznaje taka zasadę, że nie robię otworów pod głośnik lub port, nie mając go wcześniej w ręce.

Możesz dać powyżej i poniżej woofera.
Nie zaszkodzi.

Lepiej dać większy otwór dla BR bo jest na to prosty patent ; jeśli będzie Ci port za luźno wchodził w obudowę, to ten żebrowany kołnierz owijasz stopniowo taśmą malarską (obojętne czy niebieska czy żółta) sprawdzasz czy zaczyna ciasno wchodzić i jeżeli będzie wchodził z oporem i sztywno trzymał to masz już sprawę załatwioną.

Lepiej dać większy otwór dla BR bo jest na to prosty patent ; jeśli będzie Ci port za luźno wchodził w obudowę, to ten żebrowany kołnierz owijasz stopniowo taśmą malarską (obojętne czy niebieska czy żółta) sprawdzasz czy zaczyna ciasno wchodzić i jeżeli będzie wchodził z oporem i sztywno trzymał to masz już sprawę załatwioną.

Takie proste, a nie wpadłbym na to :D Dzięki.

Dobrze widze, ze masz plyty mdf lakierowane/laminowane i nie zacinane na 45 stopni? Jesli tak, to bedzie problem przy klejeniu.

W miejscach gdzie będziesz kleił proponowałbym ten lakier maksymalnie zjechać. Lepiej mieć pewność, że klej nie puści.

Przesuwałem bass reflex "na oko", ale chyba źle nie wyszło |;‑)

Generalnie zastanawiam się jak kleić. Najpierw wszystko oprócz frontów (bo trzeba fornir nałożyć i ładnie obrobić), a potem dokleić front? Do dociśnięcia boczków użyje po prostu ściągów.

Ostatnia edycja:
Sklejasz całe obudowy a potem fornirujesz.
W przypadku gdy już masz frezy zrobione, to musisz zabezpieczyć krawędzie taśmą, aby nie zabrudzić ich klejem.
Potem wycinasz fornir z otworów i wykańczasz je nożykiem lub skalpelem.
Możesz też wykonać sobie okrąg z MDF-u, ciut mniejszy od tego podfrezowania i brzegi okleić papierem ściernym. Tak przygotowanym okręgiem dopracujesz fornir na tych podfrezowaniach.

A gdybyś robił ponownie kolumny z już gotowymi frontami, to poczytaj ten temat: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-9930-20/page2 a dokładnie post 9 i 26.

Ostatnia edycja:
Powrót