• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dylemat - nowy wzmacniacz DIY czy amplituner?

Reakcji
0
Witam,
stanąłem przed pewnym dylematem dot. wyboru nowego sprzętu. Dotychczas słuchałem muzyki na DIY wzmacniaczu na Holtonie 2x200W oraz przedwzmacniaczu na TDA7318 wraz z kolumnami na ARN 188 Tesli. Z racji, że sprzęt ma już kilka lat stwierdziłem, że czas zrobić coś nowego. Wybór kolumn padł na DIY FX300 lub FX200 od STXa, jednak mam dylemat z napędem.
Początkowo myślałem nad Uniampem sterowanym z PGA2311 wraz z selektorem wejść, nad całością ma czuwać Atmega. Wszystko fajnie jednak w takim zestawie brakuje mi bardzo tunera fm, oraz wejścia usb. Mam co prawda cyfrowy tuner fm, jednak wolałbym chyba wszystko w jednym urządzeniu (brak kilku pilotów, zajmowanego miejsca itd). Porównując ceny używanych amplitunerów Harman/Kardon zacząłem się zastanawiać nad słusznością budowy kolejnego wzmacniacza DIY.
Sprzętu używam do słuchania muzyki oraz oglądania filmów. Jakiej minimum mocy powinien być wzmacniacz aby FX300/FX200 sensownie zagrały?
DIY jest fajne bo zawsze się można nim pochwalić, jednak nie wiem czy nie warto przesiąść się na jakąś firmową konstrukcję. Jakie są wasze zdania?
Czy np. taki HARMAN KARDON AVR 151 dałby radę z tym zestawem? A przy okazji umożliwił by rozbudowę systemu w kierunki KD.

Ja miałem kilka yamah, ale czy to była 1400 czy obecna 771 to do stereo daleko im, pre już kilka poskladalem i to nadaje dopiero charakter bo końcówkę mocy używam ciągle tą samą z nad c320 i ten oryginalny pre w nim też biednie brzmi e porównaniu do takiego diy

Jak znajdziesz Arcama AVR 300 to możesz brać w ciemno, bardzo dobry wzmacniacz stereo ma (swego czasu najlepiej grający amplituner na rynku). Ja to kupiłem i jestem zadowolony. Gra sporo lepiej od Gainclone, do innych wzmacniaczy diy nie mam porównania. Fajny tuner, pre, możesz subwoofer podłączyć i pełne kino miec.

Do AWX przedewszystkim wydajny zasilacz, ja bym jednek poszedl w fabryczny wzmacniacz, jakis wyzszy model Sony albo Nada

A jaki używany amplituner 5.1 byście polecili do 800zł? Jakie modele Yamahy/Onkyo/HK omijać ?
Za 1000 stoi na allegro Arcam avr 300 o którym pisałem. Nie ma usb, ale manual znajdziesz w sieci a usb mozna jakos zawsze inaczej podłączyć.
Generalnie musiałbym dac minimum 1000 za używany wzmacniacz zeby gralomporownywalnie, a nawet w wielu przypadkach wiecej.

Wszystkie inne nowe wynalazki to mu do pięt nie dorastają.

Poszukaj tez na ebay uk czy de jak sie nie boisz zza granicy kupować, tam sie trafiają od czasu.

Jakikolwiek inny ampli kupisz, bedziesz miał jak ze wzmacniacza za 600pln nowego.
Ewentualnie marantze z serii 7xxx/8xxx podobno w nich siedzą wzmacniacze z serii 7/8 ale tego na 100% pewny nie jestem.

Za 800 PLN chcesz amplituner z USB przyzwoicie brzmiący ?

Nie, nie zle się wyraziłem. Oczywiście bez USB.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Szukam jakiegoś przyzwoitego amplitunera, widzę, że na allegro sporo Yamah jest z serii 5xx i wyżej, ewentualnie jeszcze Onkyo.
Szczerze powiem, że bardzo przypadły mi do gustu Harmany ale nie mam pojęcia który wcześniejszy model jest sensowny.

Ja juz Ci napisalem co wziac. Dołóż 200 i masz cos co te harmany i Yamahy zjada na śniadanie. Z tego Arcama to juz przesiadką na stereo jedynie za grube tysiące, z tanich ampli to nieco lepszy wzmak gra lepiej.
Ale jak chcesz.

Wiem, że Arcam jest bardzo dobry ale strasznie mi sie ich design nie podoba...
A co sądzicie o HK AVR 430? Ewentualnie jakiś niższy model?

Niektóre HK sa istotnie dobre, ale ich było tyle ze juz nie wiem ktore. Te fajne tez niemało kosztowały.
Dobra opcja sa czasem amplitunera czy same ampli do kd, stare z najwyższej Polki mozna czasem okazyjnie dostać, tylko tu chyba znowu byłby problem z tunerem.

Wiem bo swój ampli we wrześniu kupiłem.

I rozejrzyj sie za Marantzami serii 7/8 tez moga byc ok dla Ciebie :)

tylko jak będziesz kupował to ampli to nie pozbywaj się od razu uniego, zrób sobie porównania jak gra sam amplituner, jak gra z unim jeśli będzie miał taką możliwość preout , może warto byłoby do twojego zestawu postawić jakiś mały media center który ogarnie co nieco, niestety ale w radiu ostatnio to mało co jest ciekawego do słuchania i przez www też można posłuchać

A co myślicie o ONKYO Tx-SR503RE albo Yamaha rx-v630rds lub DENON AVR-1804?
Właśnie szukam takiego z wyjściem PREOUT żeby w razie W mieć alternatywę:)
Kiedyś rozważałem odtwarzacz multimedialny...

Ostatnia edycja:
Niech kupi ampli i zrobi FirstWatta F5 czy końcówkę z akku i puści przez pre, dobra idea.
Jak kupowałem swój tez szukałem ampli z pre, ale gra na tyle fajnie ze mi sie nie chce robic juz końcówek do stereo osobnych.

A ja po tych zabawach z kinem szukam już bardziej tylko pre do kina, czystego dekodera bo końcówkami dobrymi można później żonglować

Na allegro czy ebayach mozna czasem trafić torowe pre lub wzmacniacze do kina sprzed kilku lat, głownie denona i Marantza.
Warto poszukać.

tylko który z nich ma hdmi i komplet nowych kodeków, nie bez przyczyny się trafiają takie modele już do kupienia .

Powrót