Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Realizator nie zawsze siedzi w tym samym miejscu, czasami nawet stoi. Do tego przy pracy moga byc obecne inne osoby, czy czlonkowie zespolu.
...bo tak po prostu działa stereo.
Fajnie mieć kolumny które grają tak samo wszędzie, czy stoimy czy leżymy, sam chciał bym mieć takie kolumny... ale niewiedza na ten temat (kierunkowość) gościa w studiu i innych osób współpracujących, trąca amatorką.
To tak jak by stojąc w kuchni, dziwić się że sprzęt kiepsko gra.
Niepotrzebnie splycasz temat idac w skrajnosci. Dobre charakterystyki katowe, nie oznaczaja tego, ze w kuchni czy kiblu bedzie brzmialo tak samo.
Chodzi o to, aby pole pracy w jakim sie znajdujemy, moglo byc poprawnie pokryte przez zestawy glosnikowe. Pisze tutaj glownie o duzych studiach nagraniowych, a nie domowych dziuplach. Stol mikserski moze byc takich wymiarow, ze bedziesz musial wstawac z fotela lub zmieniac pozycje lewa-prawa nie o kilka cm, ale metr i wiecej. Z tych wzgledow glowne monitory dalekiego pola badz sredniego musza posiadac odpowiednie charakterystyki pod katem.
Z tych wzgledow sa firmy, ktore klada nacisk, na charakterystyki katowe glosnikow. Stosuja odpowiednio niskiej podzialy i strome filtry, aby nawet pod katem, dzwiek trzymal sie "kupy". W takich przypadkach bezkonkurencyjne sa systemy coaxialne rozwiazania tubowe/wavegudie. Oczywscie najgorzej wypadna zestawy tradycyjne z filtracja pierwszego rzedu.
Nie sama faza czlowiek zyjeDla mnie dziwne jest to że wysokotonówki są produkowane z dużym panelem , np membrana Fi 25mm a panel 104 mm
i nie da się zbliżyć centr akustycznych bo przeszkadza panel....
Przyczyna sa znieksztalcenia fazowe, ktorych pewne rozwiazania techniczne po prostu nie sa w stanie zapewnic.
Dlatego większość monitorów bliskiego pola maja ostre filtry
I tu moja wiedza się kończy, albo nie zrozumiałem...
Strome filtry i waveguide jak to może poprawić zgranie fazowe ?
Przy filtracji I-rzędu z pułapką na rezonans również można zejść dość nisko z podziałem, więc chyba nie będzie dużo gorzej ?
Ale tylko w punkcie podziału, dlatego dobrze jest, jak tylko jeden głośnik odtwarza najważniejsze dla ludzkiego ucha zakres częstotliwości. Czyli od 300-3kHz.
Ale to nic nie da, jeśli realizator będzie się wiercił metr w jedną i metr w drugą. Przecież wtedy nie ma mowy o poprawnym sumowaniu się obydwu kanałów. Takie zachodzi jedynie w miejscu z którego do obydwu kolumn jest ta sama odległość.Chodzi o to, aby pole pracy w jakim sie znajdujemy, moglo byc poprawnie pokryte przez zestawy glosnikowe
Nie jest możliwe aby osoba siedząca idealnie po środku kolumn, słyszała to samo co osoba siedząca metr od tego środka. To jest fizyka której się nie przeskoczy. Dźwięk z jednej kolumny pokonuje drogę dłuższą niż dźwięk z drugiej i zaburza to budowanie sceny.Oczywiście na koniec trzeba się zastanowić po co jakieś bardzo dobre ch-ki kątowe skoro sam fakt odsłuchu nie na środku powoduje już dość mocne zaburzenia sceny bo tak po prostu działa stereo.
Ja też nie. Mówiłem o różnicy metra w odległościach do prawej i lewej kolumny. Sam pisałeś, że realizator zmienia miejsca, a i czasem ktoś z zespołu przyjdzie, zatem takie odległości to normalka.Ale ja nie mowie o roznicach rzedu 3 metrow
PM ale przecież to jest prosta fizyka. Jeżeli kręcisz się na prawo i lewo to zmieniasz odległość od od poszczególnych kolumn. Do jednej się przybliżasz, od drugiej oddalasz. Monitory pola dalekiego mają tą przewagę, że siedzisz od nich własnie daleko, zatem zmiana położenia głowy o pół metra odbije się mniej na różnicy odległości, niż gdybyś siedział dwa razy bliżej tych kolumn.To zalezy scisle od budowy zestawu glosnikowego i jego filtracji.
Gdyby było tak jak mówisz to szerokopasmówki miałby ogromny sweet spot, a odczułem na sobie że tak nie jest.
I tak się nie dogadamy, Ty lubisz postawić na swoim, ja swoje mam potwierdzone doświadczalnie więc zdania też nie zmienię, lepiej się wyspać cześć
Ale to akurat chyba nie najlepszy przykład? na wszystkich zdjęciach stoją 2-3 komplety monitorów z różnymi lokalizacjami w zależności od położenia realizatora... Jak siedzi po lewej stronie stołu to sobie załącza lewe monitorki, a jak się kręci po całym studiu to sobie załącza te szeroko. Ale z tego wniosek, że tak cudownie z szerokością bazy wcale nie jest.http://augspurgermonitors.com/studio-gallery/ zobacz jak wygladaja prawdziwe monitory dalekiego pola i zapewniam Cie, ze trzymaja one wieksza baze stereo poza osia, niz jestes to sobie w stanie wyobrazic