Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Na schemacie FET-hex ccs v6 schematic.pdf D1 i D10 to zenerka 15v, ja dalem 14v.
Wrzucaj śmiało wszystko.Jak bedziecie mieli juz dosc obrazkow to bede mniej wklejal.
Z bootstrapem tranzystory koncowe na max pracuja juz na rdson (troche mi sie to nie podoba) - pasowalo by sie zainteresowac rezystorami zrodlowymi itp itd..... zaraz, zaraz wzmacniacz mial byc prosty, wiec decyzje trzeba podja
rdson pracują już wtedy kiedy wzmacniacz klipuje i nie wzmacniania - nie widzę problemu.wrecz komfortowe warunki pracy, tranzystory koncowe nie otwiaraja sie do rdson (nie pracuja na zwarciu), wzmacniacz gra swietnie.
Zwiększa wzmocnienie stopnia napięciowego a więc głębokość nfb - stąd zmianaWiem, ze bootstrap zwieksza moc, ale pisalem, ze dziala stabilnie bez rezystorów przy kondensatorach przy tranzystorach sterujących i bez rezystorów źródłowych
Można źródła prądowe również zastąpić boostrapem co oszczędziło by 4 tranzystoryOscylacje przy pierwszym podejsciu wziely sie z tego, ze zasilanie pary wejsciowej nie bylo odseparowane od zasilania pary napieciowej ale babola poprawil raven i juz jest dobrze.
Rezystory przy kondensatorach botstarpu grzeja sie znacznie wiecej niz te idace z zasilania.
Boot strap v2 z diodami separujacymi. Generalnie wiadomo o co chodzi na obrazkologii.
Nie lubię właśnie dlatego tego rozwiązania. Jak są diody to na zasilaniu jest zniekształcony sygnał wyjściowy.Wydaje mi sie ze wersja z bootstrapem delikatnie zwiekszyla znieksztalcenia dla wyzszych czestotliwosci,
Również proponowałbym to porozdzielać. Np na wersje prostą i wersje full-luxus-wypas.Pytam poniewaz nie znam sie na temacie za bardzo a chcialbym zeby wzmaczek byl PERFEKT. Wiem ze gestosc widmowa mocy sygnalu audio (bootstrap28) dla wysokich F bedzie nizsza takze nie wiem czy sie tym faktem przejmowac.
Nazwa dla wzmacniacza z 2-ma lub wiecej parami tranzystorow niech bedzie BG2-FET, tak zeby sie nie mieszalo
Gdybyś mógł to zmierz jaka jest różnica w thd z rezystorami źródłowymi i bez.Jak cos trzeba jeszcze sprawdzic to daj znac.
Aaaaa...Zwiększa wzmocnienie stopnia napięciowego a więc głębokość nfb - stąd zmiana
Ja byłbym zainteresowany ulepszoną wersją z możliwymi zabezpieczeniami. Goły wzmacniacz jest trochę przerażający.
Czyli różnica jest. Bedę musiał jakoś wcisnac te rezystory. Dawałeś 2W - takie wystarczą?Ponizej pomiar bez rezystorow zrodlowych i bez bootstrapu.
Czyli różnica jest. Bedę musiał jakoś wcisnac te rezystory. Dawałeś 2W - takie wystarczą?
Czy dobrze widze - to jest 0,47R?
O ile dobrze rozumiem to rezystory emiterowe/źródłowe są po to aby rozłożyć prądy równomiernie pomiędzy dodatnią a ujemną połówką więc przydałoby się wysterować wzmacniacz na pełnej mocy z tym rezystorem 8R jako load i zobaczyć na oscyloskopie jak to pływać będzie.
Zauważyłem, że Raven to wszystko poprawił i ja przychylałbym się do jego schematu.
dobrze ze krajowy produkt ![]() | ![]() |
Nie na temat...
dobrze ze krajowy produkt ![]()
|gora nie jest taka ostra jak w symie (czasami dawala sie we znaki)
Kontrola basu bardzo dobra - zreszta co ja bede pisal, nie napisze przeciez -''wydlubalem wzmacniacz ktory gra najlepiej na swiecie''.
Powiem tak, ja tam się ludziom nie dziwie, ktoś chce coś nowego zrobić, zmontować - napisze o tym na forum, zaprezentuje - wpadnie irek, napisze jakie to jest bee, i potem nikt tego nie chce tyknąc kijem, a druga sprawa że trzeba liczyć na siebie, bo autor wzmaka przeważnie ma wyj.. na projekty i nie pomoże nic, ba nawet na maila nie odpisze. A wiedza - no jest tu na forum tych co się udziela i coś by mogły zdziałać - ze 4-5 osób, jednak mają ważniejsze rzeczy niż takie wzmaki. | ![]() |