Krawędzie na jasnym fornirze.
Krawędzie na jasnym fornirze.
Hej,
Zastanawiam się co zrobić by uniknąć takiego efektu na łączeniu fornirów:
Chodzi o "czarną linię" na łączeniu fornirów, jest ona cieniutka (grubość forniru tutaj to 0,6mm, więc jak widać linia jest mikroskopijna), ale niestety na jasnym klonie mimo wszystko widoczna.
Na górze zeszlifowałem krawędź forniru bo myślałem, że ukryje to lekko linie, niestety tak się nie stało.
Jak widać na drugiej focie miejscami wyszło prawie idealnie, a miejscami wychodzi "czarne". Myślę, że może to być przez "ciągnięcie się"
Pattex Universal Classic przy nakładaniu, przez co miejscami jest jego grubsza warstwa ? Wersja
Pattex Universal Gel,
Evo-stik Timebond ewentualnie
KLEIBERIT 120.0 załatwiły by sprawę (żelowa konsystencja) ? Może Wikol (choć ten przy klejeniu hdf/mdf przyciemnia łączenie więc wyszło by na to samo chyba) ?
Myślałem też by po przyklejeniu forniru dać go w ścisk między dwie deski przełożone "ściereczką gąbczastą" co w teorii powinno dać dokładniejsze dociśnięcie krawędzi ?
Próbowałem kleić na
Butapren firmy Dragon (Paweł chyba polecał butapren do forniru), ale w moim przypadku się on w ogóle nie sprawdził. Prawie nie odparowuje (po 20 minutach nadal mokry), a przy klejeniu wilgotnego w ogóle nie łapie (można zerwać ręką).
Ktoś ma jakiś patent na "idealne" krawędzie na jasnych fornirach ?