• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Chłopak, pomocy! :D

Forniruje, na razie stolik. Universal Classic i fornir na flizelinie na mdf.
Macie jakies sprawdzone narzędzia albo metody, zeby nie miec całych dłoni pobrudzonych, oraz jak nakladac zeby sie grudy nie robiły na materiale i szło to równo, sprawnie i bez ciągniecie kleju zbytniego? On błyskawicznie wysycha, wiec pytam, moze macie jakieś dobre rady co jak i którędy.
Ja narazie smaruje pędzlem na podkładce z drewna (stare blaty, Polki itp) fornir, ale wnerwia mnie ciągniecie kleju i to, ze niebardzo jak jest poprawić jak raz naniesione klej ale nie do konca dokładnie.

Ja używałem szpachelki było równiej. Hmm mój nigdy aż tak szybko nie wysychał ale przy nakładaniu pędzlem też robiły mi się grudy, ale po nałożeniu forniru nie było ich widać.

Na dużych powierzchnia widzę jedynie to tak: dobrze przygotowane liście i równo rozprowadzony wikol na obu powierzchniach +żelazko

I jak unikasz łamania forniru na brzegach (to co wystaje poza obrys kolumny) ? No chyba, że docinasz na wymiar dokładnie, ale jak to potem pozycjonować co do 0.5mm w worku ;)

Pompę można podobno zrobić z agregatu z lodówki ;)

Ostatnia edycja:
To jeszcze ostatnie pytanko, jakiego zaworu-gniazda do worka uzywasz? I jakie masz zamkniecia worka?

Zawory mam dorabiane u tokarza, zwykły grzybek z otworem w środku.
Worek zaklejam z dwóch stron taśmą klejącą, jeszcze nigdy się nie rozszczelniło.

I jak unikasz łamania forniru na brzegach (to co wystaje poza obrys kolumny) ? No chyba, że docinasz na wymiar dokładnie, ale jak to potem pozycjonować co do 0.5mm w worku

Worek próżniowy to nie membrana. Nic się nie łamie i nie trzeba docinać dokładnego wymiaru. Spróbuj, sam zobaczysz.

W zależności co chce się uzyskać, można zacząć od odkurzacza. Efekt jak "wyciąga" poniżej.

Następnie wentylator boczno-kanałowy. Często stosowany przy stołach próżniowych podczas, np. obróbki CNC MDF
Na koniec pompa próżniowa, którą pokazał kolega. Mniejsza wydajność, natomiast największa "próżnia". Pompa ma też zastosowanie przy wykonywaniu laminatów metodą infuzji.

W zasadzie do mniejszych konstrukcji można by przetestować worki próżniowe z ikea :D
Będę musiał kiedyś sprawdzić.

Tu macie idealnie wyjaśnione.

Zastanawiają mnie formatki o nieregularnych kształtach jak np w 3.30min. Czy fornir sam się faktycznie nadda i ładnie przyklei jeżeli mamy wzdłóż krawędzi zrobione skosy? Standardowymi metodami trzeba przeciąć w naroznikach fornir pod kątem 45st aby się to scaliło w całość, a na filmiku nie trzeba tego robić.
Jak to wygląda w praktyce? Fornir sie nie łamie?

- - - - - aktualizacja - - - - -

I jak unikasz łamania forniru na brzegach (to co wystaje poza obrys kolumny) ? No chyba, że docinasz na wymiar dokładnie, ale jak to potem pozycjonować co do 0.5mm w worku ;)

Pompę można podobno zrobić z agregatu z lodówki ;)
Dobre pytanie, Robert odpowiesz?

Ja worki robiłem z jak najgrubszej foli kupionej w ogrodniczym albo budowlanym metr bieżący (6m szer.) kosztuje 15-30zł
Odcinacie ile trzeba x2 składacie na pół i tam gdzie trzeba zgrzewacie mocnym żelazkiem przez jakiś pergamin ;)

Powrót