• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarki górnowrzecionowe

Ja tam nawet lubie parkside z lidla, bo jest lekka i fajnie sie nia trzyma. Silnik ladnie kreci. Do minusow to brak blokady wlacznika, przy dlugim frezowaniu, az palce bola od trzymania spustu.

Naczytałem się o tych najtańszych frezarkach i wiedziałem czego się spodziewać, wiec świadomie kupiłem Meec 1020W, fakt wykonanie mogło być leprze ale znając ich wady od razu postanowiłem im zaradzić. Rozebrałem ją przesmarowałem wewnątrz prowadnice, sprawdziłem wrzeciono i tulejki montażowe. Wrzeciono nie ma luzów i tulejki są idealnie wytoczone, zobaczymy jak będą trzymać frezy. Silnik tej frezarki bardzo przyjemnie pracuje dla ucha oczywiście :). Szukam teraz frezów, zadałem już o nie pytanie ale jakoś oszczędnie odpowiadacie. Kilku z Was powiedziało że używa frezów palcowych dwu ostrzowych. Przeglądając internet zauważyłem że prawie wszystkie zestawy frezów są wyposażone we frezy do rowkowania, więc nie można nimi wejść w materiał od góry. Czyli do frezowania otworów i podfrezowań potrzebny jest frez czołowy palcowy mający na całej powierzchni czoła ostrze!?

Może się przyda dla zainteresowanych tanią frezarką, tem Meec jest w Jula za 99zł.

Ostatnia edycja:
Co do frezarki z Lidla którą ma Pogromca to jako głównej bym nie kupił. Bardzo lekka, delikatna. Używam jej tylko z łożyskiem do obcinania forniru i HDF.
Tobike, dobry frez pod kosze polecam o średnicy roboczej 12mm Globusa dwupłytkowy z możliwością wiercenia. Cena ok 60zł.
112_FT504_01pic.jpg

Zwykłym dwupłytkowym bez problemu przelecisz przez 44mm MDF.
110_FT502_01pic.jpg

A jak się ma wiercenie w tym drugim frezem skoro ostrza nie są połączone? chyba że można jakąś techniką powolnego wchodzenia i przesuwania wybierać ten materiał między ostrzami.

Chcesz powiedzieć że tym drugim frezem da się wejść w materiał bez przesuwania na boki, tak jak wiertłem?

Frezy globusa sa bardzo dobre i wytrzymale. Do tego plytka jest duza i wystarzy na dlugo. Aby zachowac ostrosc narzedzia, warto przed kazdym frezowaniem nowej pary kolumn podostrzyc plytki na papierze wodnym. Frezowac z glowa i wystarcza na dlugo.

A jak się ma wiercenie w tym drugim frezem skoro ostrza nie są połączone? chyba że można jakąś techniką powolnego wchodzenia i przesuwania wybierać ten materiał między ostrzami.

Wierci na glebokosc wystajacej plytki. Potem trzeba przesunac nieco frez i dalej wchodzic w material, ale im glebiej na raz, tym szybciej tepisz frezy i jakosc frezowania spada.

Poza frezarka z lidla mam jeszcze bof 1300 ale mysle o kupnie kolejnej frezarki z mocowaniem 12mm.

Spokojnie, jak trafiłeś dobry egzemplarz to będzie pracować, te budżetowe frezarki się praktycznie niczym nie różnią, Widzę że i precyzyjna regulacja głębokości jest , hola hola :) Ja chciałem kupić trochę lepszą i kupiłem Riobiego za 400 stówki i ma luz na sprężynie :-( także nie ma reguły w tym przedziale cenowym.

te budżetowe frezarki się praktycznie niczym nie różnią
Zwiedzilem wszystkie markety w Rzeszowie bo byl to dla mnie powazny zakup ;) Jak bralem takie najtansze frezarki w reke(poniewaz na poczatku taka mialem kupic) to zwatpilem... Balbym sie tym robic cokolwiek tym bardziej ze frezarka tylko raz w zyciu frezowalem drzwi wiec doswiadczenie zadne. Ta wydaje sie byc fajna, masywna i stabilna. Narazie jedyny jej "minus" dla mnie to fakt ze trzymajac pewnym chwytem ja nie dostaje do blokady regulacji glebokosci ;)

Czy ktos pracowal na frezarkach firmy Kress ?

---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post o 09:59 ----------

Dobra, kupilem. Trzecia frezarka i mam nadzieje, ze juz ostatnia na jakis dluzszy czas.

Jakosc wykonania i solidnosc konstrukcji robi wrazenie.

W lutym kupiłem frezarkę "MEEC" za 129zł + kurier,
z pierwszych wrażeń - w kiepskim miejscu jest włącznik,
do tego nie ma blokady, więc czasem jest niewygodnie trzymać wciśnięty i frezować..
No i od razu urwałem dźwignię od blokowania wysokości :biggrin:
z powodzeniem została zastąpiona zwykłą śrubą M8,
mimo tych mankamentów, ogólnie sprzęt daje radę,
jak ktoś sporadycznie chce przefrezować to za te pieniążki mogę polecić..

Powrót