• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarki górnowrzecionowe

teraz nie frezuje wiec nie wiem. ale jak jeszcze 2-3 lata temu duzo frezowalem to jakosc mocno spadla. lozysko padalo po paru metrach

Kupiłem 2 nowe ostatnio, padły momentalnie na delikatnym frezowaniu mdf, czyli lżej być nie może.
Frezować tym jeszcze można ale o czystości i braku poszarpania krawędzi zapomnij.

globusa kupilem lata temu na testy (16mm, ktore ktos podlinkowal do okazji na allegro)
staram sie go oszczedzac ale mimo tego zrobil juz swoje
i nadal jest dobry ;)

Hmmm trudno mi powiedzieć, napewno sa gorsze od globusa i to dużo, ale jak ostrze przed kazdym użyciem to daje rade. Tanie frezy z Jula sa lepsze od dedry.

Jakby ktoś przymierzał się do tej frezarki to nie polecam Frezarka górnowrzecionowa Ryobi ERT1400RV. Kolejny raz wyciągnąłem ją z szafki i szybko schowałem z powrotem.
Luz na sprężynie od samego początku i poza tym obrotowy odciąg pyłu ciągle przeszkadza w opuszczaniu i blokowaniu. Lipa, albo nie mogę się do tego przyzwyczaić, albo kiepskie narzędzie.

Jadę na pożyczonej, ale szukam czegoś do kupienia. Patrzyłem i wybór spory, ale głupieję. O tą chciałem zapytać:

https://www.castorama.pl/produkty/n...rki/frezarki/frezarka-macallister-1500-w.html
Frezarka macallister 1500
Czy ktoś miał styczność i może coś napisać?
Generalnie wyposażenie wypas, soft start, stały moment, precyzyjne zagłębienie itp. A jak z użytkowalnością praktyczną?

Taka stopa, którą ma frezarka którą wrzucił Luszti jest super fajna i wygodna w pracy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i trzy grubość trzpienia freza zrobią swoje przy wyborze ;)

Fajna i niefajna. Trudniej sie robi szablony taka stopa, chyba ze ma wymienna płytkę slizgowa na okrągła. Ewentualnie można dorobić z akrylu.

Do tego jest pierścień kopiujący, którego odległość od freza będzie dużo mniejsza niż bok stopy frezarki.

Do tego jest pierścień kopiujący, którego odległość od freza będzie dużo mniejsza niż bok stopy frezarki.

Tylko uzycie tulejki kopiujacej w przypadku glosnika o nieregularnym ksztalcie jest mocno utrudnione, a czasami wrecz niemozliwe. Pierscien kopiujacy rowniez sie uzywa w tej metodzie, ktora pokazalem.

Tylko, że w tanich frezarkach nie są one centryczne niestety ;-)

Otoz to :)

Meec, chyba 209 zł w Juli. Miał ktoś do czynienia? Pod Philipsy się nie przyda(do tego sobie krzywy brzeszczot kupiłem), ale tak się zastanawiam czy konkretnie ta frezarka ma sens - różnej jakości są ich narzędzia...

Ma lub ktoś poleci coś do 250zł? Bardziej do sporadycznej pracy. Zastanawiam się na nowa czy używana.

Meec, chyba 209 zł w Juli. Miał ktoś do czynienia? Pod Philipsy się nie przyda(do tego sobie krzywy brzeszczot kupiłem), ale tak się zastanawiam czy konkretnie ta frezarka ma sens - różnej jakości są ich narzędzia...

Miałem szarą - ledwo skończyłem moje kolumny. Dopłaciłem i wziąłem czerwoną. Na razie jakoś daje radę, ale używana sporadycznie i luz na prowadnicach już ma.

Powrót