• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezy

etaks bierzesz prowadnice, frezarkę i normalny frez prosty. Robisz kilka rowków coraz to większej głębokości idąc w kierunku ścianki prostopadłej - robisz schodki; a później nadmiar zeszlifujesz gdzie głębokość rowków będzie twoim pkt. odniesienia.
Wkładając w to trochę trudu - swojej pracy ręcznej, zaoszczędzisz sporo na selekcjonowanych kosmatych frezach...

Chyba będę musiał tak pokombinować albo odpuścić bo zakup jednego frezu za 150pln to dla mnie mało ekonomiczny interes.

Super Luszti, zdaj relacje jak to pracuje :)

Nigdy takim nie pracowalem to sie nie wypowiem, zastanawia mnie jedynie fakt, ze na zachodnich stronach ( glownie amerykanskich ), do wycinania otworow i frezow pod glosniki, ludzie uzywaja wlasnie frezow spiralnych, a nie plytkowych.

Frezowanie w materiale typu wiór, mdf czy sklejka wymaga stosowania frezów spiralnych. Te materiały w sobie mają klej syntetyczny, robiąc frezem piórowym nie usuwamy na zewnątrz szybko wióru i pod wpływem wysokiej temperatury resztki zaczynają się przyklejać do frezu uniemożliwiając poprawne odprowadzanie ciepła i w efekcie frez zaczyna się przypalać i tępić. Spirala powoduje odprowadzanie wiórów w górę po za obszar pracy, dokładając do tego odkurzacz przedłużamy żywotność frezu znacząco. Komfort pracy też się poprawia bo nie zasyfia nam się obszar pracy tak jak w przypadku pióra.

W sensie podfrezowania obudowy pod te głośniki ? Tym DIA-12 robisz podfrezowanie, tym DIA-6 wycinasz otwór. Jedna uwaga, ten DIA-12 wygląda na przypalony -tępy już ?

Tak chodzi o podfrezowanie obudowy (płyty wiórowej) konkretnie pod te głośniki.
Możliwe że się stępił, skutki nauki frezowania :lol:

Ostatnia edycja:
Za szybko chciałeś i za mocny opór miał frez, więc się stępił... DIA12 na podfrezowanie i DIA6 na wycięcie otworu jak napisano powyżej jest standardowym podejściem.

panowie potrzebuje zestawu 2 frezow do otworow i do frezu pod glosniki. Frezarka bof 1300. frezy do 50pln/szt

Myślę, że na frezarce stołowej z dobrą regulacją nie powinno być problemu z ustawieniem odpowiedniej precyzji. Jeśli miało by to być frezowanie z ręki, nawet z łożyskiem - to faktycznie nie widzę tego.

To frez do dolnowrzecionowej chyba. Musisz zwrócić uwagę jaką ma wysokość skrawania żeby dostosować do materiału w jakim będziesz pracował.
Zakupiłem ostatnio frezy:
LUNA FREZ KRAWĘDZIOWY 13x25x65x8mm Z ŁOŻYSKIEM - 210030300
LUNA FREZ DO ROWKÓW 16x20x80x8mm Z OSTRZEM CZOŁOWYM, DŁUGI TRZONEK - 210010708
Obudowy kolumn mam już poklejone i po oklejeniu HDF na pierwszy ogień poszedł frez z łożyskiem i muszę powiedzieć że pracuje się rewelacyjnie. Frezy wykonane perfekcyjnie i bardzo ostre. łożysko bardzo dobrej jakości i nasmarowane porządnie. Polecam. Już nie mogę się doczekać frezowania tym drugim frezem który ma stosunkowo małą wysokość skrawania ale jest wyposażony w ostrze czołowe więc można nim wiercić. W porównaniu do frezów Dedry które po przejechaniu dwóch metrów w wiórówce są już nadpalone i stępione.

UWAGI MODERATORA
Przypominam, że poza linkami, które zaraz wygasną, przydałaby się marka i model lub zdjęcie opisywanego elementu. To ma być nasza baza, z której można w każdej chwili skorzystać a nie irytować się niedziałającymi odnośnikami..

Powrót